Μέρκελ: Αν ζούσα στη ΓΛΔ θα είχα πάρει σύνταξη και θα γύριζα τον κόσμο

Ακόμα και από τα λεγόμενα των πλέον ορκισμένων αντικομμουνιστών ξεφεύγουν αλήθειες που πιστοποιούν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που μεγάλωσε στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, έσωσε συνέντευξη στο Spiegel με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους σε λίγες μέρες. Σε αυτήν υπάρχουν διάφορα αντιφατικά σημεία μαζί με τον αναμενόμενο αντικομμουνισμό -πχ όταν κάνει λόγο για δικτατορία και αποδίδει το κύμα της Ostalgie στην έλλειψη κατανόησης κάποιων σημείων από τους “Δυτικούς” που κάνει τους “Ανατολικούς” να τα εξιδανικεύουν από αντίδραση…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η απάντησή της στο ερώτημα τι θα έκανε αν ζούσε σήμερα στη ΓΛΔ. Όπως παραδέχεται κι η ίδια, θα είχε πάρει σύνταξη, διαβατήριο και θα γυρνούσε τον κόσμο. Γιατί στην ΓΛΔ οι γυναίκες έπαιρναν σύνταξη από τα 60 ενώ οι συνταξιούχοι είχαν το ελεύθερο να παν όπου ήθελαν, ακόμα και στις ΗΠΑ.

Η σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα είναι καταλυτική. Όσοι ζούσαν στη ΓΛΔ είναι σήμερα αναγκασμένοι να εργάζονται ως τα βαθιά γεράματα, με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να ανεβαίνει συνεχώς (στα 67 και βλέπουμε). Η ισότητα για τις γυναίκες σημαίνει απλώς την κατάργηση της οποίας διαφοροποίησης είχαν στη συνταξιοδότηση με τους άντρες, για να δουλεύουν και αυτές περισσότερο. Ενώ για τους περισσότερους, ανατολικούς και δυτικούς, η ελευθερία να ταξιδέψουν υπάρχει στη θεωρία, πολύ λίγοι όμως μπορούν να την κάνουν πράξη.

Ακόμα και από τα λεγόμενα των πλέον ορκισμένων αντικομμουνιστών ξεφεύγουν αλήθειες που πιστοποιούν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: