Μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο στη μνήμη της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ (ΦΩΤΟ)

Πάνω από 13 χιλιάδες εργαζόμενοι τίμησαν και φέτος, τη μνήμη των ιδρυτών του ΚΚ Γερμανίας (KPD), Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ. Στη φετινή μαζική πορεία συμμετείχαν με δυναμικό μπλοκ μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τα μπλοκ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) και του ΚΚ Τουρκίας (TKP).

Πάνω από 13 χιλιάδες εργαζόμενοι τίμησαν και φέτος, στις 15 Ιανουαρίου, τη μνήμη των ιδρυτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD), Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ. Οι δυο κομμουνιστές ηγέτες δολοφονήθηκαν άνανδρα στις 5 Γενάρη 1919 στο Βερολίνο από την παραστρατιωτική οργάνωση των Freikorps που στρατολόγησε και εξόπλισε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Φρίντριχ Έμπερτ για να καταπνίξει την επανάσταση των εργατών του Βερολίνου.

Στη φετινή μαζική πορεία συμμετείχαν με δυναμικό μπλοκ μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τα μπλοκ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP).

Η πορεία ξεκίνησε από τη διασταύρωση Φραγκφούρτερ Τορ του ανατολικού Βερολίνου και κατέληξε μετά από πορεία χιλιομέτρων, μέσω της Λεωφόρου Καρλ Μαρξ, στο νεκροταφείο του Φριντριχσφέλντε, όπου είναι θαμμένοι η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ και άλλες προσωπικότητες του γερμανικού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, της Επανάστασης του Νοέμβρη του 1918, των Διεθνών Ταξιαρχιών και της πάλης ενάντια στο φασισμό.

Εργαζόμενοι διαφορετικών ηλικιών, με κόκκινα γαρίφαλα στα χέρια, δημιούργησαν ένα κόκκινο σεντόνι πάνω από τα μνημεία τους, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία ηλικιωμένων και αναπήρων αγωνιστών, οι οποίοι με τα κόκκινα λάβαρα έδωσαν το αγωνιστικό «παρών».

Ιδιαίτερα σήμερα που μαίνεται και κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η στάση των δύο κομμουνιστών ηγετών στον Α’ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο αποτελεί πυξίδα για τον αγώνα των κομμουνιστών και της εργατικής τάξης. Ο αγώνας υπέρ των λαών είναι αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στη ντόπια και ξένη αστική τάξη που σέρνουν τους λαούς σε αιματοκυλίσματα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μιας χούφτας καπιταλιστών.

Ο πραγματικός αγώνας για τα λαϊκά συμφέροντα επιβάλλει τη χάραξη αυτοτελούς αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και στις αστικές τάξεις, επιβάλλει την αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, φέρνει στο προσκήνιο την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: