Μαζικές συλλήψεις και καταστολή στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη – Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων απαιτεί η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Οι συλληφθέντες υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο, βία και απειλές, ενώ οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις του κατά του διορισμού πρύτανη εκλεκτού του Ερντογάν.

Με αγριότητα αντιμετώπισε η τουρκική κυβέρνηση τη διαμαρτυρία φοιτητών του πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στην πρόθεση να διοριστεί ως πρύτανης ο Μελίχ Μπουλού, που έχει διατελέσει πολλές φορές υποψήφιος του κόμματος του Ερντογάν. Ο Μπουλού είναι υπέρμαχος της εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων, στο όνομα της “διασύνδεσής τους με την αγορά” και δεν κρύβει τα σχέδια του. Ο διορισμός του δεν προκαλεί την αντίδραση μόνο των φοιτητών, αλλά και διδασκόντων στο πανεπιστήμιο, κάποιοι από τους οποίους ακύρωσαν τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μετά από συγκέντρωση που διέλυσε η αστυνομία με αύρες και δακρυγόνα την Τρίτη, την επόμενη μέρα συνελήφθησαν συνολικά 17 φοιτητές, υπεβλήθησαν σε εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο όπου υποχρεώθηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους, ενώ κατασχέθηκαν και τα τηλέφωνά τους. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελία των δικηγόρων τους, κάποιοι από τους φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν, ενώ σε όσους ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εκτοξεύτηκαν απειλές βιασμού και θανάτου. Εκτός αυτού, εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για 28 ακόμα άτομα.

Οι φοιτητές συνεχίζουν παρόλα αυτά να διαμαρτύρονται με ευρηματικούς τρόπους, “τρολάροντας” πρόσφατη δήλωση του Μπουλού σε συνέντευξη πως είναι φαν του συγκροτήματος Metallica. Ομάδα φοιτητών έβαλε να παίξει το “Master of puppets” έξω από το γραφείο του στο πανεπιστήμιο, υπονοώντας πως είναι “μαριονέτα” του Ερντογάν.

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων απαιτεί η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, που εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως:

Aυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες μας θυμίζει ότι η πολιτική εξουσία στην Τουρκία, όσο και να το πιέζει, δεν μπορεί να περάσει ένα όριο. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου υπενθύμισαν στο ΑΚΡ αυτό το όριο ξανά.

Το ΑΚΡ, που έχει καταλάβει το κοινοβούλιο, τα συνδικάτα, ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη νοοτροπία του, ξανά βρήκε τοίχο στο πανεπιστήμιο. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου κι όλους τους πολίτες πως θα προσπαθήσουν να διαλύσουν τον τοίχο αφού δεν μπόρεσαν να τον τρυπήσουν.

Αυτός είναι ο λόγος που ισχυρίστηκαν πως δεν ήταν “πολιτική απόφαση” να διοριστεί ένα μέλος του κόμματος ως επικεφαλής του πανεπιστημίου. Αφότου κανείς δεν πίστεψε αυτή την ανοησία, οι αγωνιστές χαρακτηρίστηκαν τρομοκράτες. Αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν μπορεί πια να ικανοποιήσει παρά μερικούς φασίστες.

Ποιους μπορεί να πείσει το ΑΚΡ; Τις οικογένειες όσων μια μέρα πριν ανακήρυξαν ως τρομοκράτες, τους μεταλλεργάτες που έσυραν στο έδαφος για να αποφευχθεί η ζημιά στα αφεντικά, ή τις δεκάδες χιλιάδες όσων δεν μπόρεσαν να φιμώσουν μετά τις δολοφονίες γυναικών.

Ό,τι ταμπέλες κι αν προσπαθήσει να επιβάλλει το ΑΚΡ και τα μέλη του, στην Τουρκία αυτό είναι το μόνο δυνατό και νόμιμο μέτωπο. Οι φίλοι μας που συνελήφθησαν σε μια κατ’ οίκον έφοδο τη νύχτα, είναι οι μόνοι που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν. Θα πρέπει να έχετε ήδη καταλάβει πως ούτε τα πανεπιστήμια, ούτε η χώρα αυτή θα υποχωρήσει στη δαμόκλειο σπάθη του φόβου.

Απελευθερώστε άμεσα τους συλληφθέντες φίλους μας! Ούτε το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου θα γίνει εταιρεία, ούτε ο αξιωματούχος του ΑΚΡ θα γίνει πρύτανης!

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: