Δε θα κατεβάσουμε τα μάτια – Ψηλά το κεφάλι!

Μια φοιτήτρια από την Τουρκία συλλαμβάνεται, αλλά αρνείται να κατεβάσει το βλέμμα της και χαμογελά, περιφρονώντας την καταστολή και τους ανθρωποφύλακες που την περικυκλώνουν.

Στην Τουρκία, η αστυνομία διατάζει τους συλληφθέντες να στρέφουν το βλέμμα τους προς τα κάτω, κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Οι φοιτητές της Κωνσταντινούπολης αρνούνται να “συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις” και αντιτάσσουν το σύνθημα “δε θα κατεβάσουμε τα μάτια”.

Κι αν θυμίζει συνειρμικά τα δικά μας συνθήματα (εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι) ή τον δικό μας στίχο “δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια”, είναι γιατί οι λαοί στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και έχουν κοινό αντίπαλο: τις κυβερνήσεις τους και την τάξη που κυβερνά τις δύο χώρες.

Οι φοιτητές (και όχι μόνο) είναι στον δρόμο τις τελευταίες εβδομάδες και αντιδρούν με μαζικές κινητοποιήσεις στον διορισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από την κυβέρνηση του AKP, ζητώντας μεταξύ άλλων και την απελευθέρωση των συναδέλφων τους, που συνελήφθησαν για “βεβήλωση ιερού τόπου”, όπου τοποθέτησαν έναν πίνακα με το σύμβολο της ΛΟΑΤ (ή ΛΟΑΔ) κοινότητας.

Προχθές η αστυνομία περικύκλωσε και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές, που αρνήθηκαν να σταματήσουν την κινητοποίησή τους -μία από τις πολλές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση στη γειτονική χώρα. Οι τουρκικές αρχές έδειξαν τα δόντια τους, απαντώντας με συλλήψεις και καταστολή, το μόνο όπλο που έχουν απέναντι στο μαζικό κίνημα και τους φορείς του.

Αλλά οι φοιτητές αρνούνται να σταματήσουν τον αγώνα τους, να σκύψουν το κεφάλι, την ώρα της σύλληψής τους και γενικότερα. Και αυτή η σκηνή, με τη φοιτήτρια που κοιτάζει ψηλά και χαμογελά μες σε ένα κοπάδι ανθρωποφύλακες, περιφρονώντας την καταστολή, είναι η πιο δυνατή εικόνα των τελευταίων ημερών, που μόνο ο αγώνας μπορεί να εμπνεύσει και θέλει χίλιους ποιητές για να την αποδώσουν με λόγια.

Υστερόγραφο:

Όπως μας υπέδειξε μια φίλη αναγνώστρια του Περιοδικού, η φωτογραφία είναι παλιότερη, από φεμινιστικές κινητοποιήσεις του 2019. Παρασυρθήκαμε από ανακριβείς πηγές και υποπέσαμε σε λάθος για το οποίο απολογούμαστε. Αφήνουμε, ωστόσο, εδώ τη φωτογραφία με την διόρθωση ως προς την αρχική της πηγή, θεωρώντας πως ταιριάζει απόλυτα με το σύνθημα των φετινών κινητοποιήσεων και ότι η ουσία της κρατικής καταστολής ενάντια στο μαζικό κίνημα παραμένει διαχρονική και αναλλοίωτη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: