Μαζικές απολύσεις ετοιμάζει η Saab στη Σουηδία – “Είναι κάτι φυσικό” ισχυρίζεται το εργοδοτικό σωματείο

Πάνω από 800 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, την ώρα που η εταιρεία κλείνει χρυσά συμβόλαια με τις ΗΠΑ. Υπερθεματίζει ξεδιάντροπα ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου.

Όλοι θυμόμαστε το περίφημο “σουηδικό μοντέλο”, την ιδανική σοσιαλδημοκρατία που στην Ελλάδα παρουσιαζόταν περίπου ως γη της επαγγελίας και απόλυτο πρότυπο προς μίμηση. Πέραν όμως από το γεγονός πως έτσι κι αλλιώς οι κατακτήσεις του παρελθόντος ξηλώνονται, οι νόμοι του καπιταλισμού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να ισχύουν όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο μέσα σε αυτό το σύστημα. Έτσι λοιπόν η σουηδική βιομηχανία Saab ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις 850 εργαζομένων, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης. Η εταιρεία σημειώνει απώλειες το τρίτο τρίμηνο του 2018 άνω των 100 εκ. κορώνων, και τη νύφη καλούνται φυσικά να πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, την ώρα που η εταιρεία ετοιμάζεται για ένα επικερδές ντιλ 25 εκ. κορώνων μέσω της πώλησης αεροσκαφών στις ΗΠΑ. 

Εξοργιστική είναι η στάση του του τοπικού συνδικάτου της Saab στην Tannefors, με τον πρόεδρο Andreas Danielsson να εμφανίζεται απροκάλυπτα ως εκπρόσωπος της επιχείρησης, δηλώνοντας πως όσοι πρέπει να απολυθούν δεν ξέρουν να κατασκευάζουν αεροπλάνα. Στη συνέχεια δικαιολόγησε την αναδιάρθρωση, λέγοντας πως “Το βλέπω ως φυσικό μέρος της εταιρείας, αφού έχουμε σημειώσει πολύ μεγάλη επέκταση τα τελευταία χρόνια και έχουμε πολλά προγράμματα που τρέχουν ταυτόχρονα και τώρα πάμε σε φάση παραγωγής”. Είναι χαρακτηριστικό πως χρησιμοποίησε α’ πληθυντικό, δείχνοντας την πλήρη ταύτισή του με την εργοδοσία. Οι απολύσεις αφορούν 300 εργάτες και 550 συμβούλους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: