Μαθητές αντιδρούν στη θρησκευτική καταπίεση στην Τουρκία

Πανό κατά του εξαναγκασμού συμμετοχής του σε κύκλο μελέτης ισλαμικών κειμένων ύψωσαν μαθητές σε λύκειο της Ανατολίας.

Οι μαθητές του Λυκείου Καντικιόι στην Ανατολία ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια σε συμμαθητές τους που με τη στήριξη της διεύθυνσης ήθελαν να τους εξαναγκάσουν σε συνάντηση θρησκευτικής προπαγάνδας. Ένας μάλιστα από τους μαθητές που αντιστάθηκε βρέθηκε «υπό έρευνα» από τις σχολικές αρχές, η οποία ήρθη μετά από αντιδράσεις μαθητών και γονέων. Η έρευνα είχε διαταχθεί όταν ο μαθητής δήλωσε πως «η θρησκεία δεν πρέπει να είναι καταπιεστική».

Οι έφηβοι που αντιδρούν ανήρτησαν πανό στην αυλή του σχολείο με σύνθημα «Αυτοί στους οποίους ανήκει το σχολείο είναι μαθητές ελεύθεροι στη σκέψη, ελεύθεροι στη συνείδηση.»

Η «πρόσκληση» αφορούσε τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, όπου θα γινόταν ανάλυση χαντίθ, δηλαδή των δεύτερων σημαντικότερων θρησκευτικών κειμένων του Ισλάμ μετά το Κοράνι.

Υπάρχουν όμως και γονείς που αντιδρούν καταγγέλλοντας στον τοπικό τύπο την πίεση που δέχονται τα παιδιά τους από συμμαθητές να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές συζητήσεις, να πηγαίνουν στο τζαμί και να δημιουργήσουν κύκλο μελέτης των χαντίθ στο σχολείο κάθε μεσημέρι.

Με πληροφορίες από sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: