“Μα τι θέλουν οι Σομαλοί κι έρχονται στην Ελλάδα;” – Μια οφειλόμενη απάντηση

H Σομαλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, που μέσω της AFRICOM (US Africa Command) διεξάγουν συνεχώς αεροπορικές επιθέσεις στην ήδη πολύπαθη χώρα.

Το ερώτημα του τίτλου ακούστηκε έμμεσα ή άμεσα από διάφορους “πατριώτες” μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων στο Κρανίδι, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από την Αφρική και ειδικότερα από τη Σομαλία. Προφανώς κάθε άνθρωπος που διακινδυνεύει τη ζωή του για να φτάσει σε μια άλλη χώρα έχει πολύ σοβαρούς λόγους να το κάνει, ωστόσο ειδικότερα για τη συγκεκριμένη χώρα της δυτικής Αφρικής, οι συνθήκες είναι κυριολεκτικά πολεμικές, ως εκ τούτου οι κάτοικοι που δραπετεύουν από τη χώρα δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

H Σομαλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, που μέσω της AFRICOM (US Africa Command) διεξάγουν συνεχώς αεροπορικές επιθέσεις στην ήδη πολύπαθη χώρα. Μάλιστα, στα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ, η δραστηριότητα αυτή πολλαπλασιάστηκε, με ρεκόρ χτυπημάτων το πρώτο τετράμηνο του 2020, εν μέσω πανδημίας, περισσότερα από τα πλήγματα που είχε καταφέρει σε δύο θητείες η διακυβέρνηση του Ομπάμα, δείχνοντας – και σε αυτό το θέμα – ότι οι διαφορές ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών ήταν ποσοτικές κι όχι ποιοτικές.

Όταν στις 3 Απρίλη ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες καλούσε σε διεθνή εκεχειρία λόγω πανδημίας, η AFRICOM πραγματοποιούσε επίθεση κατά των “τρομοκρατών αλ- Σαμπάαπ” στην Bush Madina της Σομαλίας, υποστηρίζοντας πως σκότωσε πέντε εξ αυτών. Συνολικά φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 39 τέτοιες επιθέσεις, ενώ πέρσι είχε πραγματοποιηθεί και πάλι ρεκόρ με 63 επιθέσεις. Σκοπός των επιθέσεων, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν αξιωματικοί της AFRICOM είναι να αποτρέψουν “την επέκταση και την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στο έδαφος των ΗΠΑ όπως επιθυμούν οι ηγέτες της”.

Μαζί με τις αεροπορικές επιδρομές αυξάνονται και τα κρούσματα COVID-19 στη χώρα, αφού από 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 8 Απρίλη, αυτά έχουν εκτοξευτεί στα 436 με 23 νεκρούς. Tα περισσότερα κρούσματα φαίνεται να οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό πρόσφατα. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ομάδες των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια της σύρραξης μεταξύ της αλ-Σαμπάμπ και της σομαλικής κυβέρνησης που στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ πρόσφατα προειδοποίησε για τον κίνδυνο αδιάγνωστων κρουσμάτων σε περίπτωση που ξεκινήσει η διάδοση στην κοινότητα, τονίζοντας ιδιαίτερα τις καταστροφικές συνέπειες των άσχημων συνθηκών υγιεινής και περίθαλψης ειδικά στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων, που ανέρχονται σε 2,6 εκ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ διατηρούν τις 5 βάσεις τους στη Σομαλία, που είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων εγκαταστάσεων μετά το Νίγηρα και σχεδιάζουν την επέκτασή τος. Υψηλό είναι και το ποσοστό επάνδρωσής τους, παρά την πανδημία. Τον περασμένο μήνα βρίσκονταν περίπου 500 στρατιώτες στη Σομαλία, ενώ το συνολικό προσωπικό βρίσκεται μεταξύ 650 και 800 ατόμων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να συμμετάσχουν στο κάλεσμα για εκεχειρία, επικαλούμενες τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επιπλέον, ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν περιοριστεί ή σταματήσει λόγω της πανδημίας, στη Σομαλία η βία ενισχύεται και μάλιστα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι ακόμα και υπό ειρηνικές συνθήκες άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δεν είναι καθόλου παράξενο που πολλοί άνθρωποι από αυτή τη χώρα που έχουν ήδη χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, επιλέγουν να περάσουν – με μεγάλο ρίσκο-  κάπου όπου τουλάχιστον δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους και σε δεύτερο χρόνο κάπου όπου ίσως να μπορούν να βρουν κάποια δουλειά και να συντηρηθούν. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δεν επιθυμούν καν την παραμονή τους στην Ελλάδα, αλλά την ταχύτερη δυνατή αναχώρησή τους από τη χώρα μας.

Με πληροφορίες από The Intercept

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: