Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας – Απολογισμός μιας 10ετίας

Άρθρο του Μάρκο Ρίτσο για τον ανηφορικό δρόμο της ανασυγκρότησης του ΚΚ στη γειτονική χώρα, 10 χρόνια μετά την οριστική του ρήξη με τα οπορτουνιστικά μορφώματα που ακολούθησαν την αυτοδιάλυση του ΚΚ Ιταλίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας αποτέλεσε, μια μικρή, αλλά ευχάριστη έκπληξη των περασμένων ευρωεκλογών στη γειτονική χώρα, όπου υπερδιπλασίασε τις ψήφους του και τριπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με την επίδοσή τους στις εθνικές εκλογές ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για την καλύτερη στιγμή του κόμματος μετά από μια κοπιώδη δεκαετία προσπάθειας ανασύνταξης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ιταλία, κυριολεκτικά από το μηδέν. Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη διαγραφή του σημερινού γγ του κόμματος Μάρκο Ρίτσο, από το πάλαι ποτέ Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, φιλοξενούμε μεταφρασμένο ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα από άρθρο του Ρίτσο για τη σημερινή μέρα, όπου μπορεί κανείς να βρει ένα σύντομο χρονικό της ως τώρα πορείας του, καθώς και συμπυκνωμένο το ιδεολογικό του στίγμα.

Πέρασαν δέκα χρόνια από τις 3 Ιούλη 2009, όταν, μετά από την εκδίωξη μου από το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών (Pdci), λόγω της οριστικής μου ρήξης με την πολιτική του “ουράνιου τόξου” (σ.σ της πολιτικής συμμαχιών με την κεντροαριστερά), μαζί με ελάχιστους συντρόφους, βάλαμε τις βάσεις για τη δημιουργία της σημερινής πολιτικής μας οργάνωσης.  

Εκείνη τη μέρα γεννήθηκαν οι Κομμουνιστές – Λαϊκή Αριστερά, μια μικρή πολιτική ομάδα που είχε ως υπογραφή της την επιμονή και την αδιάλλακτη επιλογή υπέρ του κομμουνισμού για να είναι σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας. (…) Όταν ξεκινήσαμε το 2009, η Κομμουνιστική Επανίδρυση και το Pdci ήταν ακόμα κόμματα με δεκάδες χιλιάδες μέλη, σημαντική κρατική χρηματοδότηση και εκατοντάδες εκλεγμένους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Τώρα, έχοντας επί της ουσίας απαρνηθεί το σφυροδρέπανο κι έχοντας αλλάξει έξι φορές εκλογικά σύμβολα (…) στην επίπονη αναζήτησης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, αυτά τα κόμματα πρακτικά εξαφανίστηκαν, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι εδώ! ‘ 

Το πρόσφατο χρονικό μας είναι το εξής: 

Μετά το πρώτα δύσκολα χρόνια, χωρίς καμία χρηματοδότηση, μόνο με τη δύναμη της πίστης, της αφοσίωσης και της εθελοντικής δουλειάς, το κόμμα λαμβάνει στις 21 Γενάρη 2012 το όνομα “Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά – Κομμουνιστικό Κόμμα” . Στις 10 Ιούνη 2012 από τη νεανική συλλογικότητα “Χωρίς ανακωχή” γεννιέται το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, που δρα με οργανωτική αυτονομία, αλλά πολιτικό συντονισμό με το κόμμα.  

Στις 24 Φλεβάρη 2013 συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές με δικά του ψηφοδέλτια, αλλά μόνο στο εξωτερικό, στην περιφέρεια των Ιταλών μεταναστών στην Ευρώπη, σταθεροποιώντας όμως ως όνομά του το “Κομμουνιστικό Κόμμα”, όπως σήμερα.  

Την 1 Οκτώβρη 2013 είναι από τους ιδρυτές της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, μπαίνοντας ανάμεσα στα 9 κόμματα που αποτελούν τη γραμματεία.  

Στις 17 Γενάρη 2014 γίνεται το Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, όπου και μετονομάζεται οριστικά σε Κομμουνιστικό Κόμμα.  

Στις 5 Ιούνη 2016 συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές της Ρώμης, της Νάπολης και του Τορίνο.  

Στις 21 Γενάρη γίνεται στη Ρώμη το δεύτερο Εθνικό Συνέδριο.  

Το Νοέμβρη του 2017 γίνεται δεκτό ως μέλος της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων (Solidnet) και παίρνει μέρος στη 19 συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα.  

Στις 4 Μάρτη 2018 συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές, παίρνοντας 106.000 ψήφους και 0,3%.  

Στις 26 Μάη 2019 στις ευρωεκλογές τριπλασιάζοντας σχεδόν τις ψήφους σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε 235000 και λαμβάνοντας 0,9%, μετρώντας πια χιλιάδες μέλη κι οπαδούς.  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: