Κόκκινα Γαρίφαλα και Κίτρινα Γιλέκα – Πορεία για τα 100 χρόνια από τη δολοφονία των Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ στο Βερολίνο

Στη μεγάλη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, ενώ στο κεντρικό πανό δέσποζε το σύνθημα “Κανείς δεν ξεχάστηκε – Σηκωνόμαστε και αντιστεκόμαστε”.

Η μαζικότερη διαδήλωση στη μνήμη των δολοφονημένων ηγετών Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ παραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, δυο μέρες πριν την 100η επέτειο από το άγριο έγκλημα που έγινε σε αγαστή συνεργασία ακροδεξιών στρατιωτικών και της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Έμπερτ.

Η πορεία κινήθηκε από την Πύλη της Φρανκφούρτης μέχρι το σοσιαλιστικό μνημείο στο Κοιμητήριο Φριντριχσφέλντε. Στην πορεία συμμετείχαν διάφορες κομμουνιστικές, αριστερές και αντιφασιστικές οργανώσεις, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο πλήθος περίπου 15.000 ατόμων . Στο κεντρικό πανώ της λεγόμενης “LL Demo” (Διαδήλωση Λίμπκνεχτ – Λούξεμπουργκ) διακρινόταν και η μορφή του Λένιν με το σύνθημα «Κανείς δεν ξεχάστηκε – Σηκωνόμαστε και Αντιστεκόμαστε».

Έναν ιδιαίτερο τόνο έδωσε η παρουσία Κίτρινων Γιλέκων στην πορεία, ορισμένα από αυτό με τυπωμένα σφυροδρέπανα, ενώ δεν έλειψαν και κουρδικές ή μεξικανικές οργανώσεις, όπως και ντόπιες ομάδες υπέρ αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων στο Βερολίνο.

Το παρών έδωσαν επίσης μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βερολίνο, που παρήλασαν με το δικό τους πανώ και σύνθημα «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου».

Λίγο πριν την άφιξη στο μνημείο, μια ροκ μπάντα το δρόμου τραγούδησε «Ρόζα, Καρλ, Βλαντίμιρ – για το μέλλον μας τραγουδάμε». Μπροστά από το μνημείο, όπου τιμώνται δεκάδες αγωνιστές από τη Γερμανία και όλο τον κόσμο, της περιόδου 1918-1919, των Διεθνών Ταξιαρχιών και του Αντιφασιστικού αγώνα, σχηματίστηκαν ουρές από κόσμου που ήθελε να αφήσει λουλούδια, κυρίως κόκκινα γαρύφαλλα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: