Κοίτα τι έκανες… – Φόρος τιμής στον Μαραντόνα από ΚΚ και σοσιαλιστές ηγέτες όλου του κόσμου

Κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστές ηγέτες αποχαιρετούν το μεγάλο παίκτη και τον αταλάντευτο υποστηρικτή των λαϊκών αγώνων για το δίκιο και την ελευθερία.

Ήταν κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής -και ας μη στέριωσε στα νιάτα του, στην Μπαρτσελόνα που δηλώνει “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος”. Πάνω από όλα ήταν ένας φίλος των λαών και των αγώνων τους όπου γης και ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, ένας αταλάντευτος αντιιμπεριαλιστής κι ένας ένθερμος υποστηρικτής κομμουνιστών και άλλων ηγετών – καρφί στο μάτι των ΗΠΑ μέχρι και σήμερα. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη που τον αποχαιρετούν με λόγια καρδιάς κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο, αλλά και ηγέτες κρατών στα οποία πάγια εξέφραζε τη συμπαράστασή του ο θρύλος του ποδοσφαίρου, όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ στον επίσημο λογαριασμό του στο τουίτερ έγραψε πως:

Θλιβερή είδηση, ο Μαραντόνα, ο Πίμπε ντε Όρο, μοναδικός παίχτης, φίλος του Φιντέλ, πέθανε. Η Κούβα λυπάται και θα τον θυμάται για πάντα ως ειλικρινή φίλο και ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που υπήρξε. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε παρόμοιους τόνους υπενθύμισε τα λόγια του Μαραντόνα για τον καρδιακό του φίλο Φιντέλ:

Η ιστορία ζήτησε να φύγουν την ίδια μέρα:

“Για μένα υπήρξε δεύτερος πατέρας, γιατί με συμβούλευσε, μου άνοιξε τις πόρτες της Κούβας όταν στην Αργεντινή υπήρχαν κλινικές που μου τις έκλειναν, δεν ήθελαν το θάνατο του Μαραντόνα. Κι ο Φιντέλ μου τις άνοιξε με την καρδιά του”.

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε κι ο Υπουργός εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες:

Ο θάνατος του Μαραντόνα μας χτυπάει ακριβώς στις 25 του Νοέμβρη. Η φιλία του με την Κούβα και ιδιαίτερα με το Φιντέλ, τον έκαναν κομμάτι αυτού του λαού. Ο κόσμος πενθεί τον άνθρωπο, τον ποδοσφαιριστή, το φίλο. Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον αργεντίνικο λαό.

Πολύ φορτισμένη και η ανάρτηση του Νικολάς Μαδούρο, μπροστά στην απώλεια ενός από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της Βενεζουέλας ενάντια στις κάθε λογής απόπειρες ιμπεριαλιστικής παρέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα:

Μεγάλη θλίψη, μας άφησε ο θρύλος του ποδοσφαίρου, ένας αδερφός και φίλος άνευ όρων της Βενεζουέλας. Αγαπημένε και αψήφιστε “Pelusa”, πάντα θα είσαι στην καρδιά μου και στις σκέψεις μου. Δεν έχω λόγια αυτή τη στιγμή για να εκφράσω αυτό που νιώθω. Για πάντα, πίμπε (σ.σ.: από το παρατσούκλι του pibe de oro -χρυσό παιδί) της Αμερικής!”

Αντίστοιχη και η ανάρτηση του Έβο Μοράλες, στον οποίο ο Μαραντόνα είχε εκφράσει πολλές φορές την αλληλεγγύη του όσο βρισκόταν σε αναγκαστική εξορία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του τον περασμένο Νοέμβρη:

Με πόνο καρδιάς έμαθα για το θάνατο του αδερφού μου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ένα άτομο που ένιωθε και αγωνιζόταν για τους ταπεινούς, ο καλύτερος παίκτης ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Και συνεχίζει:

Ο Ντιέγκο υπήρξε ένας μεγάλος υπερασπιστής του ποδοσφαίρου την εποχή του και αγαπούσε πολύ τη Βολιβία. Μεγάλος φίλος των δίκαιων υποθέσεων. Δεν τον πενθεί μόνο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά και οι λαοί του κόσμου.

Περνάμε στις αντίστοιχες αναρτήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων ανά τον κόσμο.

Το ΚΚ Βραζιλίας απέτισε φόρο τιμής στον μεγάλο αστέρα της “μισητής αντιπάλου” Εθνικής Αργεντινής:

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους παίκτες της Λατινικής Αμερικής. Θα τον θυμόμαστε για την τέχνη του και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Παρών!

Το ΚΚ της Βραζιλίας έκανε δεκάδες κοινοποιήσεις, αναρτήσεις με συλλυπητήριες δηλώσεις βουλευτών του, παράλληλα όμως δεν ξέχασε να μας πει ότι ο Μαραντόνα ήταν ο μεγαλύτερος μετά τον Πελέ…

https://twitter.com/PCdoB_Oficial/status/1331714504892293123

Το ΚΚ Χιλής έγραψε πως ήταν:

“Αριστερός (κυριολεκτικά αριστεροπόδαρος, κάνει όμως λογοπαίγνιο και για τις αριστερές του πεποιθήσεις) για να κλωτσάει το τόπι και τον ιμπεριαλισμό. Τα συλλυπητήριά μας στον λαό της Αργεντινής και τον κόσμο του ποδοσφαίρου για την απώλεια του Μαραντόνα. Ένας μεγάλος που ποτέ δεν εγκατέλειψε την κοινωνική του στράτευση, ένθερμος υποστηρικτής της θέλησης των λαών να επιλέγουν τη μοίρα τους”.

To ΚΚ Καναδά έκανε μια σειρά δικές του αναρτήσεις αλλά και πολλές κοινοποιήσεις άλλων λογαριασμών, ανάμεσά τους και την παρακάτω:

Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής και στρατευμένος αθλητής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε σε ηλικία 60 ετών, τέσσερα χρόνια μετά τη μέρα που έφυγε ο φίλος και σύντροφός του Φιντέλ Κάστρο.

Ενώ έδωσε απάντηση σε άλλο χρήστη στο γιατί βλέπουν πολιτικά – πολιτικοποιούν έναν τέτοιο παίκτη:

Ο Μαραντόνα είχε τατού του Φιντέλ και του Τσε, υπερασπίστηκε τη Βολιβαριανή Επανάσταση: Η πολιτικοποίηση ξεκίνησε πριν από σήμερα ή πριν ένα μέλος του κόμματός μας να προφέρει ποτέ τη λέξει Μαραντόνα. Μαραντόνα παρών!

Ο Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης στη Γαλλία επίσης έκανε ανάρτηση με έμφαση στην αταλάντευτη στάση του Μαραντόνα στο πλευρό των λαών:

Ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής, ένας άνθρωπος του λαού, που πάντα όρθωνε το ανάστημά του για να θέσει τη διασημότητα της φωνής του στην υπηρεσία της υπεράσπισης των λαών κατά του ιμπεριαλισμού:

To ΚΚ Μεξικού επέλεξε αντί άλλων σχολίων να κοινοποιήσει την ανάρτηση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ:

Ο Μάρκο Ρίτσο, ο κομμουνιστής Ιταλός ηγέτης, έγραψε:

Την ίδια μέρα που 4 χρόνια πριν μας άφηνε ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, πεθαίνει σήμερα ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Οι συμπτώσεις κάνουν τη μοίρα λιγότερο πικρή.

Ο Κρίστοφερ Χελάλι, υποψήφιος του Κόμματος Κομμουνιστών ΗΠΑ, έκανε σειρά κοινοποιήσεων για τον παίκτη, ανάμεσά τους και μια παλιότερη δήλωση του Μαραντόνα, σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία:

Μαραντόνα: “Δε χρειάζεται να πας πανεπιστήμιο για να ξέρεις ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σβήσουν την ύπαρξη της Συρίας”.

Είδες τι έκανες, Ντιέγκο;

Όλος ο κόσμος του αποδίδει φόρο τιμής. Και ακόμα περισσότερο αυτοί που τον νιώθουν δικό τους, γιατί ήταν πάντα -με όλες τις αντιφάσεις του- στο πλευρό των λαών του κόσμου και με συνέπεια ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: