Κίνδυνος-θάνατος η πολιτική της εμπλοκής: Κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα τάνκερ οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο

Στα χέρια των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που καταλήφθηκαν ενώ έπλεαν στον Περσικό Κόλπο, καθώς η στοίχιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς επιδείνωσε ραγδαία τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν.

Στα χέρια των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που καταλήφθηκαν ενώ έπλεαν στον Περσικό Κόλπο, καθώς η στοίχιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς επιδείνωσε ραγδαία τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν.

Η κατάληψη των δύο τάνκερ από τους Ιρανούς έγινε σε αντίποινα για την κατάσχεση στην Κάρυστο, ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το Ρωσικό πλοίο Pegas, μετά από προτροπές των ΗΠΑ, με τους Έλληνες ναυτεργάτες να πληρώνουν στην προκειμένη περίπτωση το τίμημα της ελληνικής εμπλοκής και τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν να επιδεινώνονται ραγδαία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Περσικό Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται «να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Η απάντληση του ιρανικού πετρελαίου απο το ρωσικό τάνκερ και η μεταφορά του σε άλλο δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε κατόπιν αμερικανικών πιέσεων την Τρίτη, παρά το γεγονός δεν υπήρξε γραπτή, διακριτή εντολή της πολιτικής ηγεσίας και παρότι στελέχη του Λιμενικού επισήμαναν ότι η διαδικασία μετάγγισης του πετρελαίου σε ένα κλειστό κόλπο, όπως αυτός της Καρύστου, εμπεριέχει «τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη σχετικά με την κατάσχεση του φορτίου, ενώ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το γεγονός «διεθνή πειρατεία». Πρόσθεσε δε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».

Φωτογραφία αρχείου
Πηγή: Associated Press

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: