Κεμάλ Οκουγιάν: Ό,τι και να κάνουν οι εκμεταλλευτές, δεν θα μπορέσουν να κάνουν τους δύο λαούς να συγκρουστούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορούμε να πούμε και ότι η αλληλεγγύη είναι πιο δυνατή από τον ρατσισμό. Η αδελφοσύνη είναι ανώτερη από την εχθρότητα. Εάν οι λαοί μας σε Ελλάδα και Τουρκία ανατρέψουν το κεφάλαιο και την εκμετάλλευση, θα μπορέσουν να ζήσουν με ειρήνη και αδελφοσύνη. Αυτό αποδεικνύεται και με τη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία μετά από αυτόν τον σεισμό.

Στο πλαίσιο του οδοιπορικού στην Τουρκία, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαβίδης συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ», τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν. Συζήτησε μαζί του για τον σεισμό, τη δράση που αναπτύσσει το Κόμμα, την αλληλεγγύη, τις εκτιμήσεις και τον σχεδιασμό του ΚΚ Τουρκίας για τη συνέχεια. Παραθέτουμε την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση.

— Σύντροφε Κεμάλ, θα θέλαμε και με αυτήν την ευκαιρία να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Συρίας και της Τουρκίας, όπως και στο ΚΚ Τουρκίας, για αυτήν τη μεγάλη καταστροφή.

Στην Ελλάδα έχουμε μια φράση για τις καταστροφές. Λέμε «δεν φταίει η κακιά η ώρα», για να δείξουμε ότι δεν ήταν αναπόφευκτο σε έναν σεισμό, μια πλημμύρα, μια φωτιά να χαθούν τόσες ζωές. Πόσο ισχύει αυτό για τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία; Ποιος φταίει που υπήρξαν τόσα θύματα και τόσο μεγάλες καταστροφές;

— Αρχικά, να σας ευχαριστήσουμε για την αλληλεγγύη σας. Σε τέτοιες καταστάσεις πάντα έχουμε τη στήριξη του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη του.

Οπως κι εσείς το είπατε, είναι αδύνατον να πούμε ότι ευθύνεται η φύση για όλη αυτή την καταστροφή. Ο σεισμός είναι μια πραγματικότητα και είναι χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής. Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι σεισμογενείς περιοχές. Επομένως, αφού η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα – επιστημονικά και τεχνολογικά – να πάρει μέτρα κατά των συνεπειών του σεισμού, γιατί έχουμε τόσες ανθρώπινες απώλειες;

Για όλα αυτά ευθύνεται το καπιταλιστικό σύστημα, που προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Δεν μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη στο μέγεθος του σεισμού, λέγοντας «ήταν μεγάλη η έντασή του, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι». Είναι ξεκάθαρο και από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και από την πλευρά της Συρίας, το ποιοι ευθύνονται για τις συνέπειες του σεισμού.

Θέλω να ανοίξω μια παρένθεση εδώ για τη Συρία. Ευθύνη δεν έχει η φτώχεια του λαού και οι κοινωνικές ανισότητες. Για τις συνέπειες αυτού του σεισμού διπλή ευθύνη φέρουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής κυβέρνησης, που μετέτρεψαν τη Συρία σε ερείπιο, που επέβαλαν αποκλεισμούς και συνθήκες κατοχής.

Οσον αφορά την Τουρκία, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δύο σημαντικά αίτια για τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του σεισμού. Πρώτον, τα κτίρια και οι κατοικίες είναι πολύ παλιά. Τα καινούργια κτίρια δεν κατασκευάζονται βάσει του νόμου, αλλά ακόμα και όσα κτίρια κατασκευάστηκαν με αυτόν τον τρόπο, κατέρρευσαν.

Κατέρρευσαν και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια. Εκεί φυσικά υπάρχει μεγάλη έλλειψη ελέγχου, έχουν γίνει απάτες, αντιεπιστημονικοί κανονισμοί, υπάρχει άναρχη αστικοποίηση. Ας κρατήσουμε αυτό από τη μία πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες μονάδες έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν πολύ αργά και ακόμα δεν έχουν οργανωθεί. Δηλαδή, αν την πρώτη μέρα είχαν γίνει τα απαραίτητα βήματα, τώρα ίσως θα είχαμε χάσει πολύ λιγότερους ανθρώπους. Αλλά η πολιτική εξουσία έδειξε μια απίστευτη ανικανότητα. Τις πρώτες δύο μέρες σχεδόν δεν είχε γίνει καμία έρευνα και διάσωση σωστά. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν οργανωθεί.

Οπότε, δεν έχουμε μπροστά μας ανθρώπους που σκέφτονται το σύνολο, αλλά έχουμε μια κοινωνική τάξη πραγμάτων, που σκέφτονται μόνο το κέρδος τους, που δεν πιστεύουν στην επιστήμη, ανεύθυνους, που κατέχουν την πολιτική εξουσία. Αυτοί φέρουν την ευθύνη.

Το κράτος άφησε ανυπεράσπιστο τον λαό

— Τις μέρες αυτές που βρεθήκαμε στον τόπο της καταστροφής, διαπιστώσαμε κι εμείς από κοντά την πλήρη σχεδόν απουσία του κρατικού μηχανισμού. Δεν είναι αντιφατικό μια χώρα όμως η Τουρκία, που συγκαταλέγεται στο G20, είναι μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, να μην μπορεί να προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη στον λαό της μετά από μια τέτοια καταστροφή; Φταίει, κατά τη γνώμη σας, κάποια ανοργανωσιά του κράτους ή είναι κάτι βαθύτερο;

— Είναι μια πολύ σωστή ερώτηση, γιατί πράγματι η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλή φτώχεια, γεμάτη αντιθέσεις και βαθιές ανισότητες. Αλλά η Τουρκία έχει επίσης πολύ μεγάλους πόρους. Ο καπιταλισμός της Τουρκίας δεν είναι πλέον σε επίπεδο που μπορεί να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί.

Ολοι κάναμε αυτήν την ερώτηση. Οταν πρωτοπήγα στην περιοχή, είδα κάτι που δεν θα περίμενα από αυτή την εξουσία, είδα άρνηση. Φυσικά, πλέον έχουμε σκεφτεί πάνω σ’ αυτό και μπορούμε να μιλήσουμε για περισσότερους από έναν λόγους. Βλέπουμε ότι, παρά το γεγονός ότι η πολιτική εξουσία έχει πολλές δυνατότητες, την πρώτη μέρα του σεισμού δεν αντιλήφθηκε τη διάσταση των συνεπειών. Και αυτό πώς είναι δυνατόν; Αφού το κράτος έχει τόσο δυνατό στρατό, μυστικές υπηρεσίες, έχει παντού μάτια και αυτιά…

Μια από τις πρώτες εξηγήσεις είναι ότι ο σεισμός γκρέμισε και κτίρια σημαντικών δημόσιων φορέων. Κανονικά σε μια χώρα πρέπει να χτίζεις γερά νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια, αστυνομικά τμήματα, στρατιωτικά κτίρια, ειδικά για να έχεις έναν λειτουργικό μηχανισμό σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό που είδαμε ήταν ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι πέθαναν σε πολλά μέρη. Αυτός είναι ένας λόγος, αλλά δεν εξηγεί τα πάντα.

Δεύτερον, αυτή η εξουσία, ενεργώντας με τη λογική ενός εμπόρου, προσπαθεί να μετατρέψει τα πάντα σε χρήματα. Επομένως, όταν έρχεται αντιμέτωπη με γεγονότα όπως ο σεισμός, πάντα σκέφτεται πώς θα τα μετατρέψει σε ευκαιρία προς όφελός της. Γι’ αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία, δεν θεωρούν σημαντικά τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν στον τομέα της οικονομίας.

Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν σε τέτοιες καταστάσεις, είναι να πάρουν μέτρα για να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Οπως και εμείς ως άτομα, όταν αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, παίρνουμε μέτρα και κινούμαστε αμυντικά. Στην πραγματικότητα, μια πολιτική εξουσία φέρει ευθύνες για την ασφάλεια της κοινωνίας π.χ. σε περίπτωση σεισμού ή πολέμου. Δεν έχουν τέτοια λογική, το είδαμε. Δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή.

Ενα άλλο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι οι δημόσιες δομές στην Τουρκία ήταν τόσο εγκαταλελειμμένες από την οικονομία της αγοράς, που δεν μπορούσαν να δράσουν.

Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα σχετικό με τον κλάδο της Υγείας, που ίσως δεν το γνωρίζετε. Πρώτα έκλεισαν οι μικρές πολυκλινικές στις γειτονιές, μετά έκλεισαν τα νοσοκομεία που ήταν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία των πόλεων και χτιζόταν μόνο ένα τεράστιο νοσοκομείο ανά πόλη. Αυτό είναι απ’ τα σημαντικότερα λάθη στην περίπτωση σεισμού, καθώς οι μεταφορές σταματούν. Επομένως, είναι αδύνατο για τους γιατρούς να φύγουν από το νοσοκομείο της σεισμόπληκτης περιοχής, όπως είναι επίσης αδύνατο για τους ασθενείς να μεταβούν στο νοσοκομείο.

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα που δείχνει ότι αυτά που θέτουν σε κίνηση το σύστημα στην Τουρκία είναι η οικονομία της αγοράς, η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Επιτρέψτε μου να πω και κάτι τελευταίο: Ο στρατός είχε μεγάλο αριθμό στρατιωτών στην περιοχή και είπαμε για παράδειγμα ότι έπρεπε να αποσυρθούν οι στρατιώτες από τη Συρία, έπρεπε τουλάχιστον να συμμετάσχουν στην έρευνα και στις προσπάθειες διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Δεν αξιοποίησαν τους στρατιώτες, υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, οι οποίοι δεν χρησιμοποιήθηκαν και ακόμα δεν χρησιμοποιούνται. Οι στρατιώτες μπορούν να δουλέψουν κάτω από ένα ρίσκο, έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, αλλά και πάλι δεν αξιοποιήθηκε ο στρατός. Νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για αυτό, εννοώ ότι έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα. Αλλά, επαναλαμβάνω, επέδειξαν τέτοια ανικανότητα με τον σεισμό, που ούτε καν εμείς το περιμέναμε.

Είχαμε προετοιμαστεί για δράση σε τέτοιες συνθήκες

— Παρακολουθήσαμε το πόσο γρήγορα και πόσο οργανωμένα αντέδρασε το ΚΚ Τουρκίας στην προσφορά βοήθειας και αλληλεγγύης. Ηταν προετοιμασμένο το κόμμα να δράσει σε τέτοιες δύσκολες και σύνθετες συνθήκες; Περιγράψτε μας λίγο πώς οργανώθηκε η αλληλεγγύη.

— Ζήσαμε τον σεισμό του 1999 στην Τουρκία, κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Ελλάδα. Επρεπε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από τον σεισμό, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση αυτή. Τότε φυσικά το κόμμα μας ήταν πιο μικρό και πιο αναποτελεσματικό, αλλά και τότε κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Υστερα από αυτό, ξεκινήσαμε να οργανωνόμαστε καλύτερα.

Οπως έχουμε συντρόφους χρεωμένους από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, έτσι έχουμε και στο Τμήμα Εκτακτων Γεγονότων. Αυτοί είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας, για γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινωνία, να δράσουν και για την ασφάλεια των συντρόφων, για την οργάνωση της βοήθειας και για την προετοιμασία. Κάνουν μια πρώτη προετοιμασία με διάφορα σενάρια.

Αλλά και πολλοί άλλοι σύντροφοι στο κόμμα έχουν ξεκάθαρα καθήκοντα. Με άλλα λόγια, μπήκαμε σε αυτή τη μάχη με μια συγκεκριμένη προετοιμασία. Εκτός από αυτό, έχουμε υποτμήματα στο κόμμα που αποτελούνται από ειδικούς σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις. Εκτός από την ομάδα έρευνας και διάσωσης που διαθέτουμε, η οποία είναι καλά εκπαιδευμένη, έχουμε γιατρούς, έχουμε και οργάνωση ώστε να διανείμουμε βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται στην περιοχή.

Επομένως αναλάβαμε δράση πολύ νωρίς. Γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει σεισμός, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, αλλά τις πρώτες ώρες του σεισμού μπήκε σε δράση ένας μηχανισμός στο κόμμα.

Δεύτερον, έχουμε οργανώσεις του κόμματος σε αυτήν την περιοχή. Επομένως, οι σύντροφοι από τις οργανώσεις αυτές, που ήταν σώοι και αβλαβείς, είχαν ήδη αρχίσει να δρουν μέχρι να στείλουμε εμείς τις πρώτες βοήθειες, κάτι που ήταν πλεονέκτημα για εμάς. Ωστόσο, η άφιξή μας στις σεισμόπληκτες περιοχές πριν από το κράτος, το οποίο έχει και πιο πολλούς πόρους, μας ξάφνιασε πολύ. Μπορεί αυτό το γεγονός από τη μία να μας ικανοποιεί (σ.σ. για την ετοιμότητα που έδειξε το Κόμμα), αλλά ήταν πολύ θλιβερό για τη χώρα μας.

Η έγκαιρη άφιξή μας προκάλεσε πολύ θετική εντύπωση στον λαό. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε μεγάλο ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη για το Κόμμα. Αυτό εκφράστηκε από ανθρώπους που προηγουμένως δεν μας γνώριζαν και έλαβαν τη βοήθεια που στείλαμε άμεσα στις πληγείσες περιοχές. Δεν έχω τα ακριβή στοιχεία αυτήν τη στιγμή, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι η βοήθεια που στάλθηκε και διανεμήθηκε στην περιοχή μέσω του κομματικού μηχανισμού, με τα ίδια μας τα χέρια, έχει ξεπεράσει τα 150 φορτηγά.

Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνάμεις του ΚΚ Τουρκίας. Ας πούμε ότι είχαμε τη σωστή τακτική, χρησιμοποιήσαμε τον σωστό τρόπο δουλειάς. Οπως είδατε στο Χατάι, πήγαμε με μία καλά οργανωμένη δύναμη στην περιοχή που χρειαζόταν την περισσότερη βοήθεια, με τους γιατρούς μας, τις ομάδες διανομής, τις ομάδες έρευνας και διάσωσης. Ιδρύσαμε ένα κέντρο εκεί, ύστερα και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές και αρχίσαμε να στήνουμε κινητές ομάδες.

Αυτός ήταν μάλλον σωστός τρόπος δουλειάς. Υπερασπιζόμαστε ένα οργανωμένο οικονομικό σύστημα. Ενεργήσαμε προγραμματισμένα, είμαστε οργανωμένοι άνθρωποι, παλεύουμε για τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι για τα ατομικά συμφέροντα, είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε στην επιστήμη. Αυτά ήταν πάντα τα πλεονεκτήματά μας, και γι’ αυτόν τον λόγο το ΚΚ Τουρκίας ήρθε στο προσκήνιο.

Σε πολλούς ανθρώπους άλλαξε ο τρόπος που βλέπουν το ΚΚ Τουρκίας

— Η ανταπόκριση του λαού στην προσφορά αλληλεγγύης ήταν συγκινητική, όσο μπορέσαμε να την καταγράψουμε. Εσείς που έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, μπορείτε να μας περιγράψετε τις αντιδράσεις του κόσμου στις πρωτοβουλίες του ΚΚ Τουρκίας;

— Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η εθνική σύσταση των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό είναι πολύ σύνθετη και με ιδεολογικές διαφοροποιήσεις. Υπάρχει τόσο προοδευτικός όσο και συντηρητικός κόσμος.

Με χαρά προσφέραμε βοήθεια στον κόσμο, δεν κοιτάξαμε τις ιδεολογικές, πολιτικές, πολιτιστικές, εθνικές ρίζες του και ούτε πρόκειται να τις κοιτάξουμε, διότι είμαστε κομμουνιστές. Αλλά και ο κόσμος δεν στάθηκε σε αυτό. Πολλοί άνθρωποι ένιωθαν απειλή από τους κομμουνιστές, είχαν προκαταλήψεις πριν τον σεισμό. Πλέον, επιτρέψτε μου να σας πω, υπάρχει πολύ θετικό κλίμα προς το Κόμμα.

Ενα σημαντικό μέρος αυτών των ανθρώπων παλαιότερα υποστήριζαν δεξιά, εθνικιστικά και φασιστικά κόμματα στην Τουρκία. Αυτό που μας είπαν ήταν ότι «μας είχαν πει ψέματα για τους κομμουνιστές». Εμείς δεν προσφέραμε βοήθεια γι’ αυτόν τον λόγο ή για να αποδείξουμε κάτι, αλλά ο κόσμος είδε ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Το KK Τουρκίας δεν έδρασε για προπαγανδιστικούς λόγους, το κάναμε με ταξική συνείδηση, ως καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους και στον λαό μας.

Το KK Τουρκίας έλαβε μεγάλη υποστήριξη. Τώρα προσπαθούμε να μετατρέψουμε αυτήν την υποστήριξη σε μια πολιτική δράση. Δημιουργούμε νέες ομάδες, υπάρχουν πολλά νέα μέλη που οργανώθηκαν στο Κόμμα, τους συναντάμε έναν έναν. Οι ευθύνες και ο κύκλος επιρροής του Κόμματός μας διευρύνθηκαν δραστικά. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον παλιό μας τρόπο δουλειάς, αγνοώντας τα παραπάνω και λέγοντας «εντάξει, κάναμε το καθήκον μας, επουλώσαμε τις πληγές του σεισμού». Τώρα το ΚΚ Τουρκίας έχει επωμιστεί μεγάλη ευθύνη και θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτή.

Το ΚΚ Τουρκίας δεν θα υποχωρήσει σε αυτό. Εφόσον εκφράζεται μια ευρεία εμπιστοσύνη προς το Κόμμα από την κοινωνία της Τουρκίας, θα την αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τους στόχους μας, με βάση και το σύνθημα «Τι χρειάζεται για να μη μείνουμε ξανά κάτω από τα ερείπια;». Αυτό που χρειάζεται είναι μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, είναι η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, είναι μια τάξη που να αναδεικνύει τα κοινωνικά συμφέροντα, είναι μια χώρα χωρίς θρησκευτικές αιρέσεις.

Ο κόσμος το καταλαβαίνει, καθετί που φέρει τον τίτλο «κοινωνικό» άρχισε να λαμβάνει υποστήριξη. Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε πολιτική δραστηριότητα πάνω σ’ αυτό. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά αυτός ο σεισμός είναι μια κρίσιμη στιγμή για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία.

Παλεύουμε η οργή να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά

— Στο οδοιπορικό μας συναντήσαμε μεγάλη αγανάκτηση για το κράτος, την κυβέρνηση, τις ευθύνες τους στην καταστροφή. Μια γυναίκα στην Αντιόχεια μας είπε ότι «το κράτος σκότωσε τον αδερφό μου», που θάφτηκε στα χαλάσματα. Πώς πιστεύετε ότι θα επιδράσει αυτή η αγανάκτηση στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία; Πώς ενσωματώνεται η εξέλιξη του σεισμού στην πολιτική παρέμβαση του ΚΚ Τουρκίας;

— Τώρα, μετά τον σεισμό, ο κόσμος είναι ιδιαίτερα οργισμένος, οπότε διοχετεύει αυτήν την οργή στην πολιτική, στους κρατικούς υπεύθυνους. Ομως, για να συνεχίσει αυτό και να μετατραπεί σε πολιτική στάση, πρέπει οπωσδήποτε να πάρει άλλη μορφή. Διότι μετά από λίγο καιρό αυτή η οργή θα ηρεμήσει, με τα επιδόματα βοήθειας κ.λπ. Οπότε η ευθύνη που μας αναλογεί είναι να μεταμορφώσουμε αυτήν την οργή, από έναν απλό θυμό κατά του κράτους, σε πολιτική οργή.

Αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δέχτηκε μεγάλο πλήγμα. Φοβόμαστε ότι έχουν χαθεί περίπου 100.000 άνθρωποι. Η απώλεια σχεδόν 100.000 ανθρώπων αγγίζει πολλές οικογένειες και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεχαστεί τόσο εύκολα. Πέρα από τους νεκρούς υπάρχουν και χιλιάδες τραυματισμένοι, χιλιάδες άνθρωποι που χάσανε τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους.

Ολο αυτό θα έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις στην Τουρκία. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν μπόρεσαν να βγουν μπροστά. Μπορεί η παρουσία της αντιπολίτευσης από τις πρώτες μέρες να ήταν εμφανής στις σεισμόπληκτες περιοχές, αλλά πολιτικά δεν έδωσε καμία γραμμή.

Για παράδειγμα, εμείς έχουμε πολύ ξεκάθαρη γραμμή ως ΚΚ Τουρκίας. Δεν κάναμε πίσω στην αντιπαράθεση με το σύστημα και είπαμε ότι η Τουρκία έχει άμεση ανάγκη για σχεδιασμένη κρατική πολιτική. Είπαμε ότι αν είναι να χτιστούν πάλι τα κτίρια, ο κατασκευαστικός τομέας πρέπει να είναι κρατικός. Η αντιπολίτευση δεν είπε κάτι που να έχει βάση, γεγονός που δυναμώνει την υπάρχουσα πολιτική επιρροή μας.

Κανονικά θα είχαμε εκλογές το επόμενο διάστημα, αλλά πλέον δεν ξέρουμε πότε και αν θα διεξαχθούν. Εμείς ως ΚΚ Τουρκίας βλέπουμε ότι ενώ δυναμώνουμε οργανωτικά, εκλογικά δεν είμαστε τόσο δυνατοί. Η Τουρκία δεν μοιάζει με την Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι. Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να δυναμώσουν το ΚΚ Τουρκίας και να ανέβει το ποσοστό ψήφων του, κάτι που επιδιώκουμε.

Ωστόσο η Τουρκία στο μέλλον δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα του σεισμού, αλλά και περιφερειακούς πολέμους και αντιφάσεις, βαθιά οικονομική κρίση. Σε μια τέτοια κατάσταση, το ΚΚ Τουρκίας λειτουργεί με πρόγραμμα. Θα έλεγε κανείς ότι η Τουρκία είναι σταθερή χώρα, αλλά εμείς έχουμε την εξής άποψη: Κάθε πρωί που ξυπνάμε σε αυτήν τη χώρα μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάτι εντελώς καινούργιο και πλέον δεν μας εκπλήσσει.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται ότι το ΚΚ Τουρκίας είναι ένα ανατρεπτικό κόμμα που εξελίσσεται. Ολα τα μέλη του Κόμματός μας κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό εξαιτίας του σεισμού και είναι μεγάλη κατάκτησή μας. Το ΚΚ Τουρκίας δεν θα δουλεύει πλέον όπως δούλευε παλιά, όπως είπαμε και προηγουμένως. Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι αυτή η «χώρα» δημιουργεί την κρίση, αυτή η «χώρα» δημιουργεί το χάος, αυτή η χώρα είναι μια χώρα που θα ζει με τα μεγάλα γεγονότα. Σε μια χώρα που ζει τα γεγονότα μεγάλα, το Κομμουνιστικό της Κόμμα πρέπει να είναι κι αυτό πολύ μεγάλο, έτσι το βλέπουμε εμείς.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον σεισμόπληκτο λαό

— Οι συνθήκες μετά τον σεισμό είναι δραματικές. Πώς θα συνεχίσει την παρέμβασή του το ΚΚ Τουρκίας, με δεδομένη την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας του λαού;

— Σωστά, πλέον βρισκόμαστε στη φάση που ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο μετά τον σεισμό, δηλαδή σταματάνε σιγά σιγά οι έρευνες διάσωσης. Τώρα έχουμε περισσότερες ευθύνες, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα μέτωπα. Ενα από αυτά είναι η δημιουργία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών μονάδων για τους πληγέντες και κυρίως για τα παιδιά, δουλεύουμε πάνω στον προγραμματισμό αυτού του σχεδίου. Εδώ βεβαίως οι δυνατότητες του Κόμματος είναι συγκεκριμένες, αλλά σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε κέντρα όσο καλύτερα μπορούμε.

Το δεύτερο είναι ότι όσοι επηρεάστηκαν από τον σεισμό δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη ζωή τους ακόμα και εκτός των σεισμόπληκτων περιοχών. Εχουν δυσκολία να προσαρμοστούν στις καινούργιες περιοχές, να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Ολα αυτά θα πάρουν αρκετό χρόνο, επομένως θα δημιουργήσουμε κέντρα και γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο στα μέρη όπου έγινε ο σεισμός. Κυρίως στέλνουν τους σεισμόπληκτους πολίτες προς τις μεγαλουπόλεις της δυτικής Τουρκίας. Δημιουργώντας και σε αυτά τα μέρη κέντρα, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ενα άλλο θέμα είναι ότι οι σεισμόπληκτοι θα αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη μακροχρόνια δικαστική μάχη με το κράτος, δηλαδή θα πρέπει να λάβουν επιδόματα, να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, να διεκδικήσουν αποζημίωση. Για όλα αυτά εμείς έχουμε οργανώσει σε πολύ καλό βαθμό μια ομάδα που παρακολουθεί τα γεγονότα. Μόλις χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) εξετάσαμε ξανά τις λεπτομέρειες δράσης αυτής της ομάδας. Τις ερχόμενες μέρες αυτή η ομάδα, η οποία αποτελείται από πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ψυχιάτρους κ.λπ., ετοιμάζεται να δώσει ζωή σε ένα Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας. Προφανώς, επειδή είμαστε ένα πολιτικό κόμμα που προσπαθεί να ανατρέψει αυτό το σύστημα, ταυτόχρονα θα εντείνουμε και τον πολιτικό μας αγώνα, αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε ποτέ, δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Εμείς δρούμε με όπλο την αλληλεγγύη μας. Εχουμε επηρεαστεί και εμείς από αυτόν τον σεισμό, έχουμε χάσει συντρόφους μας, οικείους μας, υπάρχουν και δικοί μας φίλοι που χάσανε τα σπίτια τους. Εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας απλά οργανώσαμε αυτήν την αλληλεγγύη, αλλά η κύρια δουλειά μας είναι να μην ξαναφήσουμε τη χώρα κάτω απ’ αυτά τα συντρίμμια, επομένως πρέπει να αλλάξουμε αυτό το σύστημα. Το θέμα δεν είναι μόνο τα γερά σπίτια, αλλά το ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει εξολοκλήρου. Το μόνο κόμμα που έχει Πρόγραμμα, δυνάμεις και επιστήμονες για να μπορέσει να το καταφέρει είναι το ΚΚΤ. Εμείς θα συνεχίσουμε έχοντας αυτήν την ευθύνη.

Αμοιβαία αισθήματα αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς

– Στην Ελλάδα καταγράφονται συγκινητικές στιγμές από την πρώτη ώρα του σεισμού. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα σωματείων και φορέων για συλλογή βοήθειας είναι συγκλονιστική. Τι δείχνει αυτό για τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας;

— Αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας πάντα υπήρχε και είναι αμοιβαία. Εδώ να πούμε αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΚΚΕ και σε όλους τους εργάτες της Ελλάδας για τη στήριξή τους, η οποία δεν μας ξάφνιασε, γιατί πάντα τη συναντάμε.

Πριν τον σεισμό οι ηγέτες, οι αστοί και η πολιτική εξουσία των δύο χωρών είχαν φέρει τους δύο λαούς στα πρόθυρα του πολέμου, και ακόμα αυτός ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί. Ακόμα κι αν δεν γίνει πόλεμος, υπάρχει διαρκώς μια ένταση. Καλλιεργείται εθνικισμός, ρατσισμός, που όμως δεν έχει επικρατήσει ούτε στον λαό της Τουρκίας, ούτε σ’ αυτόν της Ελλάδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο,τι και να κάνουν οι εκμεταλλευτές, δεν θα μπορέσουν να κάνουν τους δύο λαούς να συγκρουστούν. Υπάρχουν και στους δύο λαούς ρατσιστικές απόψεις, προκαταλήψεις και ομάδες ανθρώπων που είτε τις εντείνουν είτε επηρεάζονται από αυτές. Ωστόσο, αυτές οι ομάδες δεν μπόρεσαν ποτέ να κυριαρχήσουν. Πάντα το συναίσθημα αλληλεγγύης είναι πιο δυνατό.

Εχουμε ένα σύνθημα που λέει «Η αλληλεγγύη είναι πιο δυνατή από τον σεισμό». Μπορούμε να πούμε και ότι η αλληλεγγύη είναι πιο δυνατή από τον ρατσισμό. Η αδελφοσύνη είναι ανώτερη από την εχθρότητα. Εάν οι λαοί μας σε Ελλάδα και Τουρκία ανατρέψουν το κεφάλαιο και την εκμετάλλευση, θα μπορέσουν να ζήσουν με ειρήνη και αδελφοσύνη. Αυτό αποδεικνύεται και με τη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία μετά από αυτόν τον σεισμό.

— Σύντροφε Κεμάλ, ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση.

— Εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ και στέλνουμε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μας σε όλο τον ελληνικό λαό, σε όλους τους εργάτες και τους πρωτοπόρους αγωνιστές, στο ΚΚΕ!

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: