ΗΠΑ: Απεργία πείνας σε φυλακές για τις συνθήκες «σύγχρονης δουλείας»

Καθημερινά πάνω από 800.000 φυλακισμένοι αναγκάζονται να εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες. Ο ετήσιος τζίρος των βιομηχανιών αυτών ανέρχεται στα 2 δις δολάρια, με τους φυλακισμένους να αμείβονται με μόλις 4 σεντς την ώρα.

Οι φυλακισμένοι αρνούνται να εργαστούν και ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 21 Αυγούστου, την 47η επέτειο από τη δολοφονία του Τζορτζ Τζάκσον, ιδρυτικού μέλους των «Μαύρων Πανθήρων», από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη, επίσης ημέρα επετείου της εξέγερσης στις φυλακές  Άττικα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θεμελιώδη δικαιώματα στους φυλακισμένους.

Η απεργία οργανώθηκε από μέλη της ομάδας Jailhouse Lawyers Speak, μιας ομάδας φυλακισμένων που παρέχουν αμοιβαία βοήθεια και νομική κατάρτιση σε άλλους φυλακισμένους. Το βασικότερο αιτήμά τους είναι να πάψουν οι συνθήκες «σύγχρονης δουλείας» στις φυλακές των ΗΠΑ. Σε δήλωση μελών της ομάδας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 «Βασικά, πρόκειται για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι φυλακισμένοι καταλαβαίνουν ότι αντιμετωπίζονται ως ζώα.»

Οι φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το μεγαλύτερο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο. Στην απεργία συμμετέχουν κρατούμενοι από τουλάχιστον 17 πολιτείες. Ήδη σε ορισμένες φυλακές για να περιοριστεί η συμμετοχή των κρατούμενων στην απεργία, οι οργανωτές της απεργίας μεταφέρονται στην απομόνωση. Σε άλλες,  κρατούμενοι έχουν προειδοποιηθεί ότι αν συνεχίσουν να έρχονται σε επαφή με ομάδες υποστήριξης, θα μετακινηθούν σε πιο «αυστηρές» φυλακές.

Τα βασικότερα αιτήματά τους είναι:

— βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές

— αύξηση του προϋπολογισμού για προγράμματα αποκατάστασης και

— ένα άμεσο τέλος στην υποχρεωτική εργασία σε αυτό που οι διοργανωτές απεργίας περιγράφουν ως μια σύγχρονη μορφή δουλείας.

Κάθε μέρα, πάνω από 800.000 φυλακισμένοι αναγκάζονται να εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την εργασία τους αυτή, ο τζίρος στις βιομηχανίες ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, με τους φυλακισμένους να αμείβονται με μόλις τέσσερα σεντς την ώρα.

Ένας μικρός μόνο κατάλογος των εταιρειών που επωφελούνται από το καθεστώς αυτό περιλαμβάνει τη Microsoft, την American Airlines, τα Starbucks, τη BP, τη Victoria Secret, τη Walmart και τα McDonald’s.

Πηγή: telesur

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: