Η Google “διαγράφει” την Κούβα – Κύμα λογοκρισίας ενάντια σε κουβανικά μέσα στο διαδίκτυο

Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κλείνει τους λογαριασμούς πολλών κουβανικών μέσων στο Youtube, ανάμεσά τους όλο το υλικό της Granma, οργάνου του ΚΚ Κούβας.

Στο χορό των κυρώσεων κατά της Κούβας μπήκε ο κολοσσός της Google, κατά “σύμπτωση” λίγες μέρες αφότου η υπηρεσίας USAID του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγγειλε νέα εκστρατεία εκατομμυρίων δολαρίων για την προπαγανδιστική εκστρατεία κατά του νησιού της επανάστασης. Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κλείνει τους λογαριασμούς πολλών κουβανικών μέσων στο Youtube, ανάμεσά τους όλο το υλικό της Granma, οργάνου του ΚΚ Κούβας, όπως και το κανάλι του δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού διεθνούς εμβέλειας Cubavisión Internacional, όπως και της διαδικτυακής εκπομπής Mesa Redonda. Eπιπλέον, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο εργαλείο Google Analytics και την πλατφόρμα Google Play.

H εταιρεία επικαλέστηκε το εμπάργκο κατά της Κούβας, που έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια. Η Google υπάγεται στους νόμους περί εξαγωγών της Κούβας, κι ως εξαγώγιμο προϊόν θεωρείται το κατέβασμα λογισμικού και άλλου ψηφιακού περιεχομένου σε χώρες εκτός ΗΠΑ. Εμμέσως πλην σαφώς βέβαια, με αυτό τον αποκλεισμό της Κούβας, δίνεται και η δυνατότητα επιβολής λογοκρισίας σε μη αρεστές ειδήσεις από τη χώρα.

Η ίδια η Granma, σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της από το Youtube, το χαρακτήρισε ως “Επίθεση κατά σημαντικών επικοινωνιακών διαύλων της Κούβας”. Ο αποκλεισμός αυτός μάλιστα, καθόλου τυχαία προφανώς, συμπίπτει με τον αποκλεισμό τριών λογαριασμών του κρατικού καναλιού της Βενεζουέλας Venezolana de Televisión (VTV), ανάμεσά τους και το κανάλι όπου προβάλλονταν όλα τα προγράμματα του VTV. O σταθμός μάλιστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα κουβανικά μέσα που πλήττονται από αυτή την έμμεση επιχείρηση φίμωσης με ενορχηστρωτές στη Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη Granma, ο αποκλεισμός των λογαριασμών έρχεται σε μια στιγμή που η Κούβα δίνει τη μάχη της κατά της πανδημίας με σημαντικές επιτυχίες, εκφράζοντας την υποψία πως το βήμα αυτό έρχεται ακριβώς για να μαθευτούν ευρύτερα οι πρόοδοι της χώρας σε αυτό το μέτωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απαγόρευση της εκπομπής “Mesa Redonda” στο YouTube ήρθε αμέσως μετά την προβολή εκπομπής σχετικά με το υποψήφιο κουβανικό εμβόλιο “Soberana”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικές εταιρίες θέτουν εμπόδια σε κουβανικά μέσα, αφού μόλις πέρσι το τουίτερ είχε μπλοκάρει σειρά λογαριασμών συνδεόμενων με πολιτικές οργανώσεις, εκπομπές και μπλογκ του νησιού.

Mε πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: