Γλυκιά εκδίκηση

Ο Λεβί πλήρωσε με μια τούρτα στο πρόσωπο την υποστήριξή του στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ήταν η μοναδική φορά που εξέφρασε τέτοιες απόψεις, ούτε η πρώτη φορά που τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο ή ζεστό, καμιά φορά κι ως επιδόρπιο, όπως ένα γλυκό. Φυσικά είναι τελείως διαφορετικό να πέφτουν πάνω σου βόμβες από ό,τι μια τούρτα. Είναι όμως ένας πολιτικός συμβολισμός για τους διανοούμενους που τάσσονται στην υπηρεσία της νέας τάξης πραγμάτων και δίνουν κάλυψη στα εγκλήματά της.

Τις προάλλες, ο Γάλλος φιλόσοφος-σκηνοθέτης Μπερνάρ Ανρί Λεβί βρέθηκε στο Βελιγράδι για την παρουσίαση μιας ταινίας του, και πλήρωσε με μια τούρτα στο πρόσωπο την ένθερμη υποστήριξή του στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, το 99′. Ο νεολαίος που την έριξε είναι μέλος της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ) και φώναξε στο Λεβί: “δολοφόνε, μακριά από το Βελιγράδι”. Την ίδια ώρα ένας σύντροφός του ύψωσε ένα πανό που έλεγε στα αγγλικά: “ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί συνηγορεί στις δολοφονίες των ιμπεριαλιστών”.

Η Γραμματεία της Οργάνωσης σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως “οι φονιάδες δεν είναι καλοδεχούμενοι” και υπενθυμίζει μια χαρακτηριστική δήλωσή του, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, όπου υποστήριζε πως “το Βελιγράδι έπρεπε να βομβαρδιστεί οκτώ χρόνια νωρίτερα”.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Λεβί εξέφρασε παρόμοιες απόψεις, αφού έχει υποστηρίξει εξίσου ένθερμα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. Τελευταίος κρίκος στην (ιμπεριαλιστική όνομα και πράγμα) αλυσίδα ήταν η στήριξή του στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου κι η επίσκεψή του στο Μεϊντάν, όπου δήλωσε, ως αυτόπτης μάρτυρας, πως δεν είδε ούτε νεοναζί, ούτε αντισημίτες”.

Δεν είναι όμως κι η πρώτη φορά που ο Γάλλος “αξιολογείται” και τιμωρείται με αυτόν τον τρόπο για την ανοιχτή ευθυγράμμισή του με τους ισχυρούς και τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που ακολουθούν -κι είναι απλώς ενδεικτικά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: