“Φασίστας” δήλωσε ένας από τους τρομοκράτες του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία με 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Τέσσερα άτομα κρατούνται από την αστυνομία της χώρας, κλειστά τα τζαμιά μέχρι νεοτέρας. Ρατσιστικό μανιφέστο έβγαλε ο ένας από τους δράστες πριν αρχίσει να καταγράφει σε βίντεο την πράξη του. Τη λέξη “τουρκοφάγος” έφερε ένα από τα όπλα του.

Τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της ζει η Νέα Ζηλανδία, καθώς 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στο φασιστικό έγκλημα που έγινε σε δυο τζαμιά της πόλης Christchurch χθες Παρασκευή. Σύμφωνα με τις αρχές 4 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ στα οχήματά τους βρέθηκαν εκρηκτικά. Τη μέρα της επίθεσης εμφανίστηκε βίντεο με έναν από τους ακροδεξιούς τρομοκράτες να καμαρώνει για την πράξη του. 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τζαμί Αλ Νουρ και 10 στο τζαμί Λίνγουντ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας υγείας, 48 τραυματίες βρίσκονται στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ άλλοι τραυματίες περιθάλπονται σε άλλες δομές υγεία του Christchurch.

Από τους τέσσερις συλληφθέντες τρεις είναι άνδρες και μία γυναίκα, που περιγράφονται ως εγκέφαλος της επίθεσης, δυο συνεργοί κι ένα άτομο όχι άμεσα συνδεδεμένο με τις επιθέσεις. Κανείς από αυτούς δεν παρακολουθούνταν από τις αρχές ως ύποπτος, ενώ ένα από τα άτομα είναι αυστραλιανής καταγωγής.

Η τρομοκρατική επίθεση περιγράφεται ως «καλοσχεδιασμένη», ενώ το επίπεδο απειλής στην εθνική ασφάλεια της χώρας έχει ανέβει από χαμηλό σε υψηλό. Οι αστυνομικές αρχές προέτρεψαν τα τζαμιά όλης της χώρας να κλείσουν μέχρι νεοτέρας και τους πιστούς να μην τα πλησιάζουν.

Φρίκη προκαλεί και το βίντεο διάρκειας 17 λεπτών που ανάρτησε ο ένας από τους δράστες, που τον δείχνει να κατευθύνεται προς ένα από τα τζαμιά με το αυτοκίνητο, στη συνέχεια να βγαίνει με ορατό το όπλο του και να αρχίζει να πυροβολεί ανθρώπους στην είσοδο. Επί δύο λεπτά ο δολοφόνος συνέχισε να επιτίθεται στους πιστούς.

Σε μια στιγμή ο δράστης βγαίνει από το τζαμί πυροβολώντας προς δύο κατευθύνσεις στο πεζοδρόμιο, επιστρέφοντας στο αμάξι του για ένα ακόμα όπλο, χαραγμένο με διάφορα σύμβολα, αριθμούς ή μηνύματα, όπως και το πρώτο. Σε ένα από αυτά μάλιστα φαίνεται με λατινικούς χαρακτήρες η λέξη “τουρκοφάγος”, πιθανόν λόγω του θαυμασμού του λευκού εθνικιστή για όσους πολέμησαν κατά των Οθωμανών. Ξαναμπαίνοντας στο τζαμί πυροβολεί ξανά κάποια από τα πτώματα. Μετά από μερικά λεπτά, επιστρέφει στο αμάξι και φεύγει.

«Δεν είχα χρόνο ούτε να σημαδέψω, υπήρχαν τόσοι στόχοι», λέει σ’ ένα σημεία, καθώς ακούγονται οι σειρήνες της άμεσης δράσης να πλησιάζουν.

Ο δράστης είχε προαναγγείλει την επίθεσή τους μέσω τουίτερ και φέισμπουκ, όπου είχε ανακοινώσει πως θα μεταδώσει ζωντανά την πράξη του. Στο τουίτερ έκανε αναρτήσεις με τα ονόματα παλιών στρατηγών και ανθρώπων που πρόσφατα διέπραξαν μαζικές δολοφονίες.

Ο τρομοκράτης δήλωσε πως είναι 28 ετών και γεννημένος στην Αυστραλία, αναφέροντας στη συνέχεια του ρατσιστές ήρωές του. Περιέγραψε τα κίνητρα της επίθεσης και πως επίτηδες χρησιμοποίησε όπλα για να προκαλέσει διενέξεις στις ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα οπλοφορίας. Δήλωσε «φασίστας», προσθέτοντας παράλληλα πως τα «πολιτικά και κοινωνικά ιδανικά του» είναι πιο κοντά σε αυτά της Κίνας. Ο ίδιος κάλεσε τους θεατές του να γραφτούν στο κανάλι του Σουηδού youtuber PewDiePie, που απο κάποιους κατηγορείται για αντισημιτικές εκδηλώσεις, τις οποίες ο ίδιος  αποκαλεί «σατιρικές». Ο Σουηδός καταδίκασε απερίφραστα τα γεγονότα και  δήλωσε «αηδιασμένος που αυτό το άτομο πρόφερε το όνομά μου», δηλώνοντας πως συμπαραστέκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Το βίντεο της επίθεσης έμεινε για πάνω από μια ώρα σε Facebook, Youtube, Instagram και Twitter, ενώ όταν Facebook και Τwitter κατέβασαν όλες τις σελίδες που σχετίζονταν με το δράστη, το περιεχόμενό τους ήδη διαδίδονταν ραγδαία από άλλους λογαριασμούς. Εκπρόσωπος του Facebook δηλώνει πως η εταιρεία εργάζεται για την αποτροπή της διάδοσης περιεχομένου που στηρίζει την επίθεση.

Ο Μουσταφά Φαρούκ, εκπρόσωπος των Ισλαμικών Ενώσεων της Νέας Ζηλανδίας, υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό για τους μουσουλμάνους πως η επίθεση έγινε στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, προσθέτοντας πως δεν περίμενε ποτέ να γίνει μια τέτοια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, «μια από τις πιο ειρηνικές περιοχές του κόσμου», φήμη που πλέον έχει αμαυρωθεί.

Η πρωθυπουργός της χώρας Jacin Ardern αποκάλεσε τη χθεσινή ως «μια από τις σκοτεινότερες μέρες της Νέας Ζηλανδίας» και ότι τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία θέση στη Ν. Ζηλανδία. «Πολλοί από όσους επηρεάστηκαν θα είναι μέλη των μεταναστευτικών μας κοινοτήτων – η Νέα Ζηλανδία είναι το σπίτι τους – είναι εμείς», δήλωσε η Ardern.

Οι δολοφονίες είναι πολύ σπάνιες στη Νέα Ζηλανδία, ιδίως από πυροβόλα όπλα. Το 2017 σημειώθηκαν 35 δολοφονίες, ενώ μετά το 2007 με λίγες εξαιρέσεις τα περιστατικά κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα.

Παράλληλα όμως κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός όπλων, καθώς σε μια χώρα 4,6 εκ. ανθρώπων υπάρχου 1,2 εκ. δηλωμένα όπλα.

Περιορισμοί στην οπλοφορία είχαν επιβληθεί το 1990, όταν ένας άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δυο 6χρονα παιδιά, μετά από καβγά με το γείτονά του.

Η οπλοφορία συνοδεύεται από έλεγχο της εγκληματικής δραστηριότητας και πνευματικής υγείας του κατόχου, παρακολούθηση προγράμματος ασφαλείας και χρήσης του όπλου, επίσκεψη των αρχών κατ’ οίκον για να ελέγξουν ότι φυλάσσεται με ασφάλεια και συστάσεις συγγενών και φίλων.

Με πληροφορίες από The New York Times

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: