Επίκαιρος και αναγκαίος ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός | Η Ιδρυτική Διακήρυξη της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης»

Υπογράφεται από τα εξής 12 κόμματα της Ευρώπης: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γαλλίας, ΚΚΕ, Ελβετικό ΚΚ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, ΚΚ Σουηδίας, ΚΚ Τουρκίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Στις 18 Νοέμβρη, μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ιδρυτική Συνάντηση μιας νέας περιφερειακής μορφής συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση» (ΕΚΔ).

Στην Ιδρυτική Συνάντηση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τα εξής 12 κόμματα της Ευρώπης: Κόμμα Εργασίας ΑυστρίαςΚομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα ΓαλλίαςΚΚ ΕλλάδαςΕλβετικό ΚΚΚόμμα Εργατών ΙρλανδίαςΚΚ Εργαζομένων ΙσπανίαςΚομμουνιστικό Μέτωπο ΙταλίαςΝέο ΚΚ ΟλλανδίαςΕνωση Κομμουνιστών ΟυκρανίαςΚΚ ΣουηδίαςΚΚ ΤουρκίαςΚομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Την εισαγωγική ομιλία στη Συνάντηση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» στις 21/11/2023).

Δημήτρης Κουτσούμπας | Η εισηγητική ομιλία στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης»

Κατά τη διάρκεια της Ιδρυτικής Συνάντησης συζητήθηκε και εγκρίθηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΕΚΔ, ενώ συμφωνήθηκε κι ένα πρώτο σχέδιο δραστηριοτήτων της ΕΚΔ για το επόμενο διάστημα.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στην Ιδρυτική Συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης» ενέκριναν επίσης Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης, ενώ τις παραμονές της Ιδρυτικής Συνάντησης οι εκπρόσωποι των κομμάτων έλαβαν μέρος στη διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την Ιδρυτική Διακήρυξη της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης»:

Τα παρακάτω Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ, των κρατών συνδεδεμένων με αυτήν και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που:

Στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Θεωρούμε την ΕΕ επιλογή του κεφαλαίου. Η ΕΕ προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλιταρισμός είναι δομικό της στοιχείο. Tα διαρκώς εμφανιζόμενα σκάνδαλα στο Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης των μονοπωλίων και των λόμπι, φυτώριο της διαφθοράς.

Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παλεύουμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση για την σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Δεν είμαστε μέλη των λεγόμενων ευρωπαϊκών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Πολλά από τα κόμματά μας συμμετείχαμε την προηγούμενη περίοδο στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» και συμβάλαμε στις θέσεις που είχε διαμορφώσει και στη δράση της για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαών, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η ΕΚΠ εκπλήρωσε θετικό ρόλο στην πάλη του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος, αλλά οι εξελίξεις επιβάλλουν να γίνει ένα βήμα μπροστά, να εμπλουτιστεί το ιδεολογικό πολιτικό πλαίσιο και να οργανωθεί ο αγώνας σε πιο στέρεες βάσεις.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση στη θέση της ΕΚΠ συγκροτείται η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση».

Στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση» μπορεί να συμμετάσχει κάθε Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα, από χώρα μέλος της ΕΕ ή χώρα συνδεδεμένη με αυτήν, και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποδέχεται αυτή τη Διακήρυξη και τους όρους της.

Στόχος της «ΔΡΑΣΗΣ» είναι να συμβάλει στην έρευνα και τη μελέτη ζητημάτων της Ευρώπης, ιδιαίτερα σχετικά με την ΕΕ, της πολιτικής που χαράσσεται στα πλαίσιά της κι έχει επίδραση στη ζωή των εργαζομένων, καθώς και να βοηθήσει στην επεξεργασία κοινών θέσεων των κομμάτων και στον συντονισμό της πάλης τους, στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και άλλων δραστηριοτήτων τους.

Επιδίωξη των κομμάτων μας είναι να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κατακτούν νέες θέσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταξική πάλη, ώστε από κοινού να δράσουμε σε γραμμή ρήξης με το σύστημα του καπιταλισμού και τους κάθε είδους διαχειριστές του.

Εκτιμούμε πως η εποχή μας είναι εποχή επαναστατικού περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και στη βάση αυτή απορρίπτουμε τη στήριξη ή συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις, παλεύοντας ενάντια τόσο στα φιλελεύθερα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε κάθε είδους αστικές κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Τα Κόμματά μας εκτιμούν πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι απλώς μια επιθετική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο καπιταλισμός στην πιο αντιδραστική του εποχή, δηλαδή στο ανώτατο στάδιό του. Είναι σύμφυτος ουσιαστικά με τη στασιμότητα, το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις παραγωγικές δυνατότητες και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, λόγω της ταξικής εκμετάλλευσης, τις αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια και τα αστικά κράτη που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Θεωρούμε πως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, όπως αυτός που ξέσπασε το 2022 στην Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας συγκρούονται τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της Ουκρανίας, για την απόκτηση γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων.

Αντιτασσόμαστε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή των χωρών μας σε αυτόν, καθώς και στον υπαρκτό κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, όπως και στη διεξαγωγή και νέων ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου εκδηλώνεται πιο έντονα η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Αντιμετωπίζουμε από ταξικές θέσεις κάθε διαδικασία απόσχισης ή ενοποίησης καπιταλιστικών κρατών και παλεύουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή των χωρών μας σε τέτοιες αντιλαϊκές ενώσεις και εντείνουμε την προσπάθεια για να μην εγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι κάτω από «ξένη σημαία», αλλά να υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα, σε σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές και τις διεθνικές ενώσεις τους.

Εκφράζουμε την εκτίμηση πως η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αταλάντευτη διαπάλη ενάντια σε κάθε είδους αστική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, ενάντια στον οπορτουνισμό που αποτελεί επίδραση της αστικής ιδεολογίας μέσα στο εργατικό κίνημα. Η μονομερής αναφορά στον «νεοφιλελευθερισμό» προκαλεί συγχύσεις, επικαλύπτει την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και το αστικό πολιτικό σύστημα που διαχειρίζεται το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα.

Εχουμε μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, στον ρατσισμό και τον φασισμό, απορρίπτουμε τον κάλπικο «αντιφασισμό» και τα διάφορα «αντιφασιστικά μέτωπα», τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.

Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, μέσα από την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.

Εναντιωνόμαστε με την καπιταλιστική εκμετάλλευση του πλανήτη και των πόρων του, που επιφέρει την κλιματική αλλαγή, την επικίνδυνη μόλυνση και επιδρά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία απειλούν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες ενάντια σ’ αυτή την εκμετάλλευση για να αποκαλυφθεί η ουσία του προβλήματος και να αφοπλιστεί η αυταπάτη περί «πράσινου καπιταλισμού» που προωθείται έντονα και αντίθετα, θα αγωνιστούμε για έναν σοσιαλιστικό κόσμο, που βάζει προτεραιότητα τα επιστημονικά θεμελιωμένα μέτρα για την προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενεές.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση» αναγνωρίζουν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού ως μοναδικής εναλλακτικής για τους λαούς και υπερασπίζονται τη συμβολή της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ, ενώ ταυτόχρονα μελετούν τις αιτίες ανατροπής της, που αφορούν τα ζητήματα της οικονομίας, του πολιτικού εποικοδομήματος, της στρατηγικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Σημειώνουμε ότι ο σοσιαλισμός έχει αρχές, νομοτέλειες: Την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Στη βάση αυτή απορρίπτονται θέσεις πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με «αγορά», με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών, με διατήρηση μισθωτής εργασίας από κατόχους μέσων παραγωγής, γης, την αντιμετώπιση της εργατικής δύναμης ως εμπορεύματος και την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο.

Η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση» θα μελετά τις διεθνείς εξελίξεις και θα παρεμβαίνει για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, οι γυναίκες, οι νέοι και οι νέες εργατικής – λαϊκής προέλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κόμματα αντιμετωπίζουν και εναντιώνονται σε κάθε είδους ρατσισμό και διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το χρώμα, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Θα παίρνει πρωτοβουλίες:

–Ενάντια στον αντικομμουνισμό, για τη στήριξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που αγωνίζονται σε καθεστώς διώξεων και απαγόρευσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των κομμουνιστικών συμβόλων, θα εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς και θα βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιστών που αντιμετωπίζουν διώξεις για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, θα δυναμώσει την αλληλεγγύη στην Κούβα και στον κουβανικό λαό ενάντια στον αποκλεισμό και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, για τον τερματισμό του αποκλεισμού και κάθε είδους επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις στην Κούβα.

–Ενάντια στον φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών που ξεριζώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια που προκαλεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση» θα δυναμώσει την πάλη:

— Ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τη «νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ», την Πολιτική Ασφάλεια και Αμυνας της ΕΕ, τη στρατηγική της «Πράσινης Μετάβασης» και του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

— Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για την απεμπλοκή των χωρών μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανώσεις. Η λύση για τους λαούς δεν βρίσκεται στις αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, «καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας», ή ένα ΝΑΤΟ «χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του», ή μια «φιλειρηνική ΕΕ», ή ένας «ειρηνικός πολυπολικός κόσμος». Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της ταξικής πάλης για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη «μήτρα» που τον γεννά, το καπιταλιστικό σύστημα.

Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τους ιστορικούς σταθμούς της πάλης του εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος, την υπεράσπιση και προβολή της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, των κατακτήσεων και επιτευγμάτων της Σοβιετικής Ενωσης, του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, μελετώντας παραπέρα τις αιτίες της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Στο πλαίσιο της ΕΚΔ και μέσω των διμερών σχέσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που εντάσσονται στις γραμμές της, θα ενισχυθεί η ανταλλαγή της πείρας από τη δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα λαϊκά κινήματα, στο κίνημα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες που αναπτύσσονται και να αυξηθούν οι δεσμοί των Κομμάτων μας με εργατικές – λαϊκές δυνάμεις.

Η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση» θα επιδιώξει την κοινή δράση με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στην Ευρώπη για εργατικά – λαϊκά προβλήματα, ζητήματα αντικομμουνισμού, διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Θα επιδιώξει την ενίσχυση των σχέσεων με Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλες τις ηπείρους με τα οποία υπάρχει κοινή αναφορά σε βασικούς ιδεολογικούς – πολιτικούς άξονες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: