Έξω οι φασίστες από την Τεργέστη – Δυναμική απάντηση στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Casapound

Η αστυνομία για άλλη μια φορά τήρησε πολιτική “ίσων” αποστάσεων, ουσιαστικά προστατεύοντας τους φασίστες.

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των νεοφασιστών της CasaPound να καπηλευτούν την επέτειο από τα 100 χρόνια της λήξης του Α’ παγκοσμίου πολέμου, που στην Ιταλία είναι και μέρα των ενόπλων δυνάμεων. Με αφορμή τους εορτασμούς στην Τριέστη, δυο χιλιάδες περίπου νεοφασίστες κατέφθασαν στην πόλη με τριάντα πούλμαν, προσπαθώντας να επιβάλουν την παρουσία τους, παίζοντας από ηχοσυστήματα προσαρμοσμένα στα οχήματα την “Άνοιξη” του Βιβάλντι, ανεμίζοντας ιταλικές σημαίες και ρίχνοντας καπνογόνα στα χρώματα της τρικολόρε. Ενδεικτική της σημασίας που απέδιδαν οι φασίστες στην εκδήλωση, είναι η παρουσία του εθνικού γραμματέα της οργάνωσης Σιμόνε ντι Στέφανο και του ιδρυτή της Τζανλούκα Ιανόνε, διακηρύσσοντας πως ήθελαν “να τιμήσουν τους νέους που έπεσαν στον πόλεμο” εξωραΐζοντας την ιμπεριαλιστική σφαγή των λαών.

Η πρόκληση αυτή δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τις αντιφασιστικές δυνάμεις, που με επικεφαλής τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας Cgil, αλλά και την Εθνική Ένωση Παρτιζάνων Anpi διοργάνωσαν αντιδιαδήλωση με συμμετοχή πλήθους πολιτικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων στην πλατεία Σαν Τζάκομο, με κεντρικό σύνθημα “Τεργέστη ελεύθεροι από φασισμούς”. Συνολικά 5.000 ή και 15.000 σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση, ανάμεσά τους και άτομα του αναρχικού χώρου από τη Σλοβενία και την Κροατία όπως και αντιφασίστες από την Αυστρία. Την αντίθεσή τους στην παρουσία της Casapound εξέφρασαν και πολλοί κάτοικοι μέσα από αντιφασιστικά σύμβολα και σημαίες του Τσε Γκεβάρα που είχαν αναρτήσει στα μπαλκόνια τους. Η αστυνομία για άλλη μια φορά τήρησε πολιτική “ίσων” αποστάσεων, ουσιαστικά προστατεύοντας τους φασίστες, αποτρέποντας στους αντιπάλους τους να προσεγγίσουν το σημείο συγκέντρωσής τους, ενώ γενικά η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Η Τεργέστη είναι μια πόλη με ταραγμένη ιστορία, καθώς την περίοδο της ενσωμάτωσής της στο ιταλικό κράτος διέθετε μια μεγάλη σλοβενική και κροατική μειονότητα, η οποία διώχτηκε απηνώς από φασισμό του Μουσολίνι, ακόμα και με δολοφονίες, με στόχο την ενσωμάτωση της μειονότητας στον ιταλικό εθνικό κορμό. Δεν είναι τυχαίο που το 1927 δημιουργήθηκε από Σλοβένους της πόλης η οργάνωση TIGR, που ως το 1940 ανέλαβε την ευθύνη για πλήθος εκτελέσεων και βομβιστικών ενεργειών κατά Ιταλών φασιστών και Γερμανών ναζί.

Ο φασισμός δεν είναι γνώμη, είναι έγκλημα

Σημαντική ήταν η παρουσία των μειονοτικών και στο παρτιζάνικο κίνημα του Τίτο κατά το Β ‘Παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο και απελευθέρωσε την πόλη, βοηθούμενο από εξέγερση Ιταλών και Σλοβένων αντιφασιστών στις 30 Απρίλη 1945. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η κυριαρχία επί της Τεργέστης θα αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Ιταλίας κι εν τέλει μετά από πολλές διπλωματικές περιπέτειες, η πόλη ενσωματώθηκε στην Ιταλία το 1954, ενώ τα περίχωρα πέρασαν στη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα εντός πόλης κατοικούν περίπου 100.000 Σλοβένοι και 2 ως 3 χιλιάδες Κροάτες.

Με πληροφορίες και φωτό από our balkans. triesteallnews.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: