Εκδίωξη Κουβανών διπλωματών του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ για λόγους “εθνικής ασφαλείας”

Παράλληλα, επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί στα υπόλοιπα μέλη της διπλωματικής αποστολής στον οργανισμό, που επιτρέπεται να κινούνται μόνο εντός της συνοικίας του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Χωρίς όριο συνεχίζεται η πολύπλευρη επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της Κούβας, μετά το νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα, στοχεύοντας στην ασφυξία της κουβανικής οικονομίας. Αυτή τη φορά η επιθετικότητα εκφράστηκε και σε διπλωματικό επίθεση, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως εκδιώκονται δύο διπλωμάτες τις Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, επειδή δήθεν “υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”, την ώρα που μόλις τώρα ξεκινάει η Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

Την ανακοίνωση για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ο εκπρόσωπός του Μόργκαν Όρταγκους, προσθέτοντας πως και στα υπόλοιπα μέλη της κουβανικής αποστολής στον ΟΗΕ επιβάλλεται αυστηρός περιορισμός μετακινήσεων, καθώς επιτρέπεται να κινούνται μόνο εντός Μανχάταν.

Άμεση ήταν η απάντηση του Μπρούνο Ροντρίγκες, υπουργού εξωτερικών της χώρας, που δήλωσε μέσω του λογαριασμού τους στο τουίτερ πως “απορρίπτει κατηγορηματικά την αδικαιολόγητη εκδίωξη δύο αξιωματούχων της μόνιμης αποστολής της Κούβας στον ΟΗΕ και την ένταση των περιορισμών μετακίνησης σε διπλωμάτες και τις οικογένειές τους. Ο ισχυρισμός ότι διέπραξαν ενέργειες ασύμβατες με τη διπλωματική τους ιδιότητα είναι μια χυδαία συκοφαντία.”

Το νησί της επανάστασης βιώνει για μια ακόμα φορά τις οδυνηρές συνέπειες του εμπάργκο των ιμπεριαλιστών και του μπαράζ κυρώσεων που σωρηδόν επιβάλλουν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, επιδιώκοντας να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το σοσιαλιστικό καθεστώς στη χώρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνησης της Κούβας έχει λάβει μια σειρά έκτακτα μέτρα στον ενεργειακό ιδίως τομέα, με στόχο να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη η καθημερινότητα των πολιτών, στοχεύοντας στην ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της κατάστασης το επόμενο διάστημα.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: