Εκατόμβες νεκρών πρώην ανταρτών στην Κολομβία – Στα κρυφά προσπάθησαν να θάψουν το νέο τους θύμα στρατιωτικοί

Κενό γράμμα παραμένει ουσιαστική η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ FARC και κολομβιανής κυβέρνησης, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της.

Χωρίς τέλος ο φόρος αίματος που καλούνται να πληρώσουν οι πρώην αντάρτες του FARC στην Κολομβία, τρία χρόνια μετά την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας και κατάθεση των όπλων από πλευράς της οργάνωσης. Ένα ακόμα θύμα προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των πολιτικών δολοφονιών που ταλανίζουν τη χώρα, και που εκτός από παλιούς αντάρτες περιλαμβάνουν και πολλούς τοπικούς αγωνιστές ή ανθρώπους που απλά σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία. Πρόκειται για τον Ντιμάρ Τόρες, που έπεσε νεκρός από πυρά της στρατιωτικής αστυνομίας την περασμένη Δευτέρα.

Η δολοφονία έγινε στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου ο Τόρες επέστρεφε σπίτι του μαζί με φίλους, έχοντας φύγει από το χωριό για να αγοράσει εργαλεία. Ο Τόρες έπεσε νεκρός σε σημείο ελέγχου του στρατού. Παρότι οι αρχές ανέλαβαν την ευθύνη για το περιστατικό, όπως αναφέρουν μάρτυρες αρχικά υπήρξε απόπειρα να αποδοθεί το φταίξιμο στο ίδιο το θύμα, με τους στρατιωτικούς να διαδίδουν πως ο Τόρες προσπάθησε να πάρει το όπλο ενός αξιωματικού.

Σύμφωνα με το γερουσιαστή του πολιτικού κόμματος των FARC, Κάρλος Λοζάδα, οι ντόπιοι που έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει μόλις άκουσαν τον πυροβολισμό εκδιώχθηκαν από τους φύλακες, παρατήρησαν όμως έναν κακοφτιαγμένο τάφο που προοριζόταν για το άψυχο σώμα του Τόρες. Το γεγονός πως οι αρχές προσπάθησαν να θάψουν κρυφά το πτώμα του Τόρες κατήγγειλε και ο δήμαρχος της περιοχής, Ερμές Γκαρσία Κιντέρο.

Επισήμως το Υπουργείο Άμυνας διεξάγει έρευνες, οι οποίες ωστόσο, σύμφωνα με το κόμμα FARC, που σχηματίστηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δεν επαρκούν και χρειάζονται “πλήρεις εγγυήσεις” για τους 7000 περίπου αντάρτες που κατέθεσαν τα όπλα πριν τρία χρόνια.

Ήδη 128 πρώην αντάρτες έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία αυτό το διάστημα, ενώ εκατοντάδες είναι και τα άλλα θύματα πολιτικών δολοφονιών από στρατό, αστυνομία και παρακρατικούς.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: