Το δολοφονικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού – Νέα αύξηση του εμπορίου όπλων το διάστημα 2013-2017

Βασικοί αποδέκτες οι χώρες της Μ. Ανατολής και του Κόλπου, στην πρώτη θέση των εξαγωγών παραμένουν οι ΗΠΑ, με τη Γερμανία να καταγράφει τεράστια δυναμική ανόδου.

Ενώ η κρίση του καπιταλισμού με εξάρσεις και υφέσεις συνεχίζεται διεθνώς, ένας κλάδος όχι μόνο εξακολουθεί να ανήκει στους πιο κερδοφόρους όλων, αλλά αυξάνει τα κέρδη του την τελευταία πενταετία. Δεν είναι άλλο από το εμπόριο όπλων, που βάσει της έρευνας του Ινστιτούτου Μελέτης Ειρήνης Sipri στη Στοκχόλμη, κατά την πενταετία 2013-2017 κατέγραψε αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2008-2012. Το 74% των εξαγωγών όπλων αφορά την Ασία και την Ωκεανία, εκ των οποίων 32% έχει ως προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής, καταγράφοντας στο διάστημα που προαναφέρουμε αύξηση 103% στις ίδιες περιοχές. Από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της αύξησης η γερμανική πολεμική βιομηχανία, που υπερδιπλασίασε τις εξαγωγές της σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου κατά 109%. Με ποσοστό 26% επί του συνόλου η Γερμανία, καταλαμβάνει ποσοστό σχεδόν ίδιο με εκείνο όλων των σύμμαχων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται πλέον μόλις σε 29% αθροιστικά, από 90% που ήταν δεκαπέντε χρόνια πριν.

Σε διεθνές επίπεδο, πρωταγωνίστριες στο εμπόριο όπλων παραμένουν μακράν οι ΗΠΑ με 34%, ακολουθούμενες από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κίνα που αθροιστικά συγκεντρώνουν το 40% των εξαγωγών. Οι μισές εξαγωγές των ΗΠΑ αφορούν την τελευταία πενταετία χώρες της Μέσης Ανατολής, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, διαβόητης τόσο για τη στήριξη που παρέχει στην ισλαμική τρομοκρατία, όσο και για τη γενοκτονική πολιτική της στην Υεμένη. Όπως υπογραμμίζει ο Aude Fleurant, ειδικός σε θέματα εμπορίου όπλων για λογαριασμό της οργάνωσης Sipri “Χάρη στη συμφωνία που είχε κλείσει ήδη η κυβέρνηση Ομπάμα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’90”.

Αντιθέτως, το ποσοστό της Ρωσίας στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων γνώρισε την ίδια περίοδο κάμψη από 26 σε 22%. Οι δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία συγκεντρώνουν αθροιστικά το 23%, με τη Γερμανία να βρίσκεται με 5,8 επί του συνόλου οριακά μπροστά από την Κίνα με 5,7%. Σε ό,τι αφορά τις χώρες-αγοραστές, στην πρώτη θέση βρίσκονται Ινδία και Σαουδική Αραβία με 12 και 10% αντίστοιχα επί των εισαγωγών, ενώ με περίπου 4% για κάθε χώρα ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα. Εντυπωσιακή είσοδο στο τοπ-10 των χωρών εισαγωγής όπλων διεθνώς πραγματοποίησε η Ινδονησία, με αύξηση της τάξης του 193%. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο ιμπεριαλισμός τρέφεται κυριολεκτικά από το αίμα και το θάνατο, με τη συσσώρευση ενός ολοένα και πιο ογκώδους και δολοφονικά αποτελεσματικού οπλοστασίου να μην προμηνύεται τίποτε καλό για την ανθρωπότητα.

Με πληροφορίες από taz.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: