Δεν μπορεί να χωνέψει πως η Φρίντα Κάλο ήταν κομμουνίστρια ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό

Έξαλλος ο νέος πρέσβης του Τραμπ στο Μεξικό για το “πάθος” της διάσημης ζωγράφου για το “μαρξισμό, το λενινισμό και το σταλινισμό”.

Ασυμβίβαστη, καλλιτεχνικά πρωτοπόρα και πολιτικά ριζοσπαστική, η Φρίντα Κάλο δικαίως δε θεωρείται μόνο μια από τις πιο επιδραστικές ζωγράφους του 20ου αιώνα, αλλά κι ως ένα σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας και κουλτούρας του Μεξικού. Μια επίσκεψη στο σπίτι της, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στην πόλη του Μεξικού, αποτελεί υποχρεωτική στάση όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους επίσημους της πόλης. Ανάμεσά τους και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Christopher Landau, που θέλησε να μοιραστεί τις εντυπώσεις του από την εμβληματική μορφή της Κάλο στο τουίτερ: «Θαυμάζω το ελεύθερο και μποέμικο πνεύμα της, και σωστά έγινε έμβλημα του Μεξικού σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο πρέσβης, για να τη νουθετήσει έπειτα μετά θάνατον για τις πολιτικές της επιλογές:

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το προφανές της πάθος για το μαρξισμό, το λενινισμό, το σταλινισμό», δήλωσε σχεδόν αγανακτισμένος ο Landau, για να της απευθύνει κι ένα κρίσιμο ερώτημα «Δεν ήξερες τη φρίκη που διαπράχθηκε στο όνομα αυτής της ιδεολογίας;».

Όπως είναι φυσικό, οι «υποδείξεις» του πρέσβη προκάλεσαν οργή σε πολλούς Μεξικανούς, που παραλλήλισαν την ανάρτηση του κορυφαίου διπλωμάτη στη χώρα με τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Στο όνομα της καταπολέμησης αυτής της ιδεολογίας, οι ΗΠΑ σκότωσαν παιδιά στο Βιετνάμ, βομβαρδίζοντας ολόκληρα χωριά και στηρίζοντας δικτατορίες στη Λατινική Αμερική», έγραψε ένας χρήστης του τουίτερ.

Θέση όμως πήρε και το ΚΚ Μεξικού, απαντώντας με δηκτική διάθεση στον Landau:

“Πρεσβευτά Landau, η συντρόφισα Φρίντα ήταν συνεπείς με τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία και την ελευθερία του μεξικάνικου λαού και των εργατών, γι’ αυτό και ήταν Μαρξίστρια – λενινίστρια και φυσικά θαυμάστρια του Στάλιν», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος. «Μην επιδεικνύετε άλλο την άγνοιά σας, μιμούμενος τον Τραμπ», συμπλήρωσε ειρωνικά.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι ντόπιοι υποστηρικτές του πρέσβη, που βρήκαν ευκαιρία να πουν τον πόνο τους, κατηγορώντας ως «μαρξιστή» το σοσιαλδημοκράτη πρόεδρος Λόπες Ομπραντόρ, σε μια πάγια τακτική των ακροφιλελέ ανά τον πλανήτη.

Με πληροφορίες από Independent

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: