Δε θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας όσοι εργαζόμενοι φοβούνται να γυρίσουν στη δουλειά λόγω κορονοϊού στην Αϊόβα και το Τέξας

Η κυβερνήτης της Αϊόβα δε δίστασε μάλιστα να καλέσει τους εργοδότες να καταγγείλουν στην υπηρεσία εργατικού δυναμικού της πολιτείας όσους εργάτες αρνηθούν να εμφανιστούν στη δουλειά τους.

Μια σειρά πολιτείες, όλες τους ελεγχόμενες από ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, ετοιμάζονται να ανοίξουν ή έχουν ήδη σταδιακά αρχίσει να ανοίγουν τις τελευταίες μέρες, χωρίς ωστόσο παράλληλα να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα εργασίας ή να έχει επεκταθεί στον αναγκαίο βαθμό η μαζικότητα των τεστ για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε πολυπληθείς χώρους δουλειάς. Όπως είναι αναμενόμενο, ένας μεγάλος αριθμος εργαζομένων, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή βρίσκονται σε στενή επαφή με αυτές, εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιστροφή τους στη δουλειά, όσο μεγάλη κι αν είναι οι οικονομικές τους ανάγκες.
Σε δύο τουλάχιστον από τις πολιτείες που ξανανοίγουν μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, οι αρχές προχωρούν σε έναν ανοιχτό εκβιασμό των εργαζομένων, απειλώντας τους ότι αν δεν εμφανιστούν στη δουλειά τους λόγω κορονοϊού, δε θα μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας, αφού αυτόματα η στάση τους θα λογίζεται νομικά ως παραίτηση κι όχι απόλυση.

Στην Αϊόβα, η κυβερνήτης Κιμ Ρέινολντς δήλωσε ότι όποιος δεν εμφανιστεί στην εργασία θα θεωρηθεί ότι “παραιτήθηκε εθελοντικά”, χάνοντας κάθε δικαίωμα σε επιδότητηση. “Αν είσαι εργοδότης και προσφέρεις στον εργαζόμενο επιστροφή στην εργασία και εκείνος αποφασίσει να μην το κάνει, αυτό είναι εθελοντική παραίτηση. Για το λόγο αυτό, δε θα είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας”.

Η Ρέινολντς δε δίστασε μάλιστα να καλέσει τους εργοδότες να καταγγείλουν στην υπηρεσία εργατικού δυναμικού της πολιτείας όσους εργάτες αρνηθούν να εμφανιστούν στη δουλειά τους.Από την πρωτομαγιά αίρονται σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος της Αϊόβα οι περιορισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς εστιατόρια, γυμναστήρια, πολυκαταστήματα, βιβλιοθήκες, στίβοι τρεξίματος και άλλα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ξανανοίξουν με μειωμένο όγκο πελατών και μέτρα ασφαλείας, θεωρητικά τουλάχιστον. Η κυβερνήτης υποστηρίζει ότι σε 77 από τις 99 κομητείες της πολιτείας, εδώ και δυο βδομάδες υπάρχει είτε μείωση είτε κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού, καθιστώντας κατά τη γνώμη της ασφαλές την υπό όρους επανέναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων.Παρόμοια είναι η εικόνα στο Τέξας, όπου ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις ανοίγουν από την Παρασκευή. Παράλληλα, ο Σίσκο Γκάμεζ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εργατικού Δυναμικού της πολιτείας, δήλωσε στον τοπικό τύπο ότι όποιος δεν επιστρέψει στο πόστο του αποκλείεται από το επίδομα ανεργίας.Όλα αυτά τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαλλάξει από κάθε ποινική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας τους εργοδότες, μετά από ένα κύμα μηνύσεων εργαζομένων κατά επιχειρήσεων λόγω μόλυνσής τους στο χώρο εργασίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: