Coup αλά γαλλικά – Mε πραξικόπημα ενάντια στην “ισλαμική απειλή” απειλούν απόστρατοι στη Γαλλία

Παρά τις επίσημες εξαγγελίες για “αυστηρή τιμωρία” των υπευθύνων, ο γαλλικός στρατός, δηλαδή το γαλλικό κράτος, δεν ενοχλούνται τόσο από το περιεχόμενο, όσο από τον τρόπο με τον οποίο οι υπογράφοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία, μετά την κίνηση απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών, που ουσιαστικά ζητούν επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα με πρόσχημα τον “ισλαμικό κίνδυνο”, επισείοντας την απειλή “εμφυλίου” πολέμου από “φανατικούς” και “ισλαμιστές”.

Ο επικεφαλής των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, δήλωσε πως θα τιμωρηθούν οι 20 στρατηγοί και 18 εν ενεργεία στρατιώτες που προσυπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή. Σε ό,τι αφορά τους πρώτους, επισήμανε πως θα περάσουν από στρατοδικείο, κι ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο άμεσης αποστράτευσης.

Οι εν λόγω στρατηγοί δεν βρίσκονταν στην ενεργό δράση, αλλά καθώς εξακολουθούσαν να λογοδοτούν στο υπουργείο άμυνας της Γαλλίας υποχρεούνταν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους δημοσίως.

Η επιστολή, με αποδέκτη τον Εμμανουέλ Μακρόν, αρχικά δημοσιεύθηκε στο δεξιό περιοδικό “Valeurs Actuelles”, την 21η Απριλίου, ημερομηνία όπου – κατά μια ιστορική ειρωνεία αν συγκριθεί με την ελληνική περίπτωση – πριν 60 χρόνια σημειώθηκε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Σαρλ ντε Γκολ. Αρχικά προσυπογραφόταν από 1200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ τις επόμενες μέρες οι υπογραφές συνέχισαν να αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας τις 8000.

Στο ακροδεξιό μανιφέστο που ακολουθεί στο κείμενο, οι υπογράφοντας υποστηρίζουν πως υπό την επήρεια ενός “αριστερού δόγματος”, η Γαλλία “αποδομείται από τους ισλαμιστές των ορδών στα προάστια, που αποσπούν τμήματα του έθνους και τα μετατρέπουν σε έδαφος υποκείμενο σε δόγματα ενάντια στο σύνταγμά μας”.

Στη συνέχεια, απειλούν περίπου ανοιχτά με πραξικόπημα, καθώς αν δεν υπάρξει δράση από το γαλλικό κράτος, θα υπάρξει “έκρηξη και μετά η επέμβαση των συναδέλφων μας στην ενεργό υπηρεσία με την επικίνδυνη αποστολή της προστασίας των πολιτισμένων αξιών μας και της ασφάλειας των συμπατριωτών μας”. Προσθέτουν πως “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ή αλλιώς αύριο ο εμφύλιος πόλεμος θα βάλει τέλος σε αυτό το αυξανόμενο χάος και οι νεκροί, για τους οποίους θα έχετε ευθύνη, θα μετρούνται κατά χιλιάδες”. Μάλιστα οι υπογράφοντες δήλωσαν “έτοιμοι να στηρίξουν τους πολιτικούς που λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια του έθνους”. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο κλείσιμο του ματιού στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία με τη σειρά της δήλωσε πως συμφωνεί “ολόψυχα” με την ανάλυση, ζητώντας από τους υπογράφοντες να συμμετάσχουν στη “μάχη για τη Γαλλία”.

Ανάμεσα στους βασικούς συντάκτες της επιστολής βρίσκεται ο Ζαν Πιέρ Φαμπρ Μπερναντάκ, που τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε ως σεκιούριτι για το Εθνικό Μέτωπο, του Ζαν Μαρί Λεπαίν, ο Αντουάν Μαρτίνες, απόστρατος στρατηγός, ιδρυτής της ακροδεξιάς ομάδας “Εθελοντές για τη Γαλλία”, που “υπερασπίζεται της γαλλικές αξίες” και ο Κριστιάν Πικεμάλ, διοικητής της “Λεγεώνας των Ξένων”.

Ενδεικτικό βέβαια για το ότι ο γαλλικός στρατός, δηλαδή το γαλλικό κράτος, δεν ενοχλούνται τόσο από το περιεχόμενο, όσο από τον τρόπο με τον οποίο οι υπογράφοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους, είναι πως ο Λεκουάντρ αφενός αρνήθηκε ότι υπάρχει εξάπλωση της ακροδεξιάς στις ένοπλες δυνάμεις, αφετέρου πρόσθεσε πως “αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να εκφραστούν, ας το κάνουν με το όνομά τους χωρίς να αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους ως πρώην στρατιωτικοί ή το βαθμό τους”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: