Αθώωση των στελεχών του ΚΚ Πολωνίας για τις κατηγορίες περί “ολοκληρωτισμού”

Η πρωτόδικη καταδίκη δεν ικανοποίησε το εφετείο, που ζητούσε πιο αυστηρές ποινές, η νέα δίκη όμως ανέτρεψε τους σχεδιασμούς αυτούς, καθώς το κατηγορητήριο κατέρρευσε πανηγυρικά.

Μια μικρή, μα σπουδαία νίκη πέτυχαν οι κομμουνιστές στην Πολωνία, χάρη και στη μεγάλη διεθνή συμπαράσταση στις διώξεις που υφίστανταο τα τελευταία 2,5 χρόνια. Αθώα κρίθηκαν λοιπόν τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας “Μπρζασκ” του ΚΚ Πολωνίας, που κατηγορούνταν για “δημόσια προώθηση ολοκληρωτικού συστήματος”, στη βάση αντικομμουνιστικών νομοθετημάτων που εμπλουτίζονται διαρκώς μετά τις ανατροπές. Πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε 9 μήνες κοινωνικής εργασίας, απόφαση που ανατράπηκε στο Εφετείο, το οποίο ζητούσε αυστηρότερες ποινές και ανέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο της πόλης Νταμπρόβα Γκορνίτσα, επικαλούμενο δήθεν “νέα στοιχεία και υικό κατηγορίας”.

Οι υπολογισμοί των δικαστών όμως έπεσαν στο κενό, καθώς το κατηγορητήριο δεν ήταν ικανό να σταθεί και κατέπεσε, με τους κατηγορούμενους να επιμένουν στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων της ΕΣΣΔ και των Πολωνών κομμουνιστών.

Στην εκστρατεία αλληλεγγύης στο ΚΚ Πολωνίας είχε συμμετάσχει ενεργά και το ΚΚΕ, διοργανανώνοντας κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία και με επισκέψεις στελεχών στην Πολωνία για την έμπρακτη έκφραση συμπαράστασης.

Με πληροφορίες από Ριζοσπάστη

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: