Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα: Η Κούβα δεν είναι μόνη, η φωνή της θα συνεχίσει να ακούγεται καθαρά στους δίκαιους αγώνες

“Παρά τις προσπάθειες να λογοκρίνουν τη φωνή της Κούβας και να κρύψουν την αλήθεια, οι Κουβανοί θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Επανάσταση και το σοσιαλιστικό σύστημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στη συνεχή επίθεση και τις επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης.”

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρέσβη της Κούβας στην Αθήνα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, για την πάλη που δίνει ο κουβανικός λαός μέσα σε δύσκολες συνθήκες κλιμάκωσης της επίθεσης απέναντι στο Νησί της Επανάστασης, καθώς και για τη μεγάλη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε για τις συνέπειες του μακρόχρονου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας και την παραπέρα σκλήρυνσή του, για την απαράδεκτη συμπερίληψη της Κούβας στη λίστα της Ουάσιγκτον με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία, για το μπαράζ δυσφημιστικών δημοσιευμάτων περί στρατιωτικής παρουσίας άλλων χωρών στο νησί, αλλά και για τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής του λαού στις πρόσφατες εκλογές για τη νέα Εθνοσυνέλευση της Κούβας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

***

— Ο βάρβαρος και απαράδεκτος αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας διαρκεί περισσότερα από 60 χρόνια. Πώς έχει η κατάσταση σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα κατά της Κούβας;

— Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός μας είναι τεράστιες. Βρισκόμαστε σε μεγάλη μάχη για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης και της κυριαρχίας σε αυτόν τον τομέα.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν νέα και πολύ επιζήμια μέτρα, που ενίσχυσαν εκείνα που είχαν ήδη τεράστιο αντίκτυπο στις κουβανικές οικογένειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί διακυβέρνησης Τραμπ σχεδιάστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή 243 νέα μέτρα, ακόμη και την περίοδο της πανδημίας Covid-19, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν, πράγμα που ενέτεινε σοβαρά τον αποκλεισμό.

Παρά την περίπλοκη κατάσταση και τα πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν, στην Κούβα κανείς δεν μένει αβοήθητος. Βεβαίως, βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, που επιδεινώνεται από τα γνωστά ατυχήματα, τις πυρκαγιές, τους τυφώνες και τις πλημμύρες τους τελευταίους μήνες, που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην οικονομία, στα σπίτια και τις παραγωγικές υποδομές στις πληγείσες επαρχίες. Εργαζόμαστε σκληρά για να σταθεροποιήσουμε το εθνικό ενεργειακό σύστημα, το οποίο έχει επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον αποκλεισμό.

Ομως η Κούβα δεν αποτελεί εξαίρεση, γιατί, όπως πολλές χώρες, επηρεάστηκε έντονα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από την πολυδιάστατη παγκόσμια κρίση, η οποία με τη σειρά της ενισχύθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αυτό που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από ό,τι σε άλλες χώρες είναι ότι η Κούβα είναι, στην πραγματικότητα, θύμα ενός εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1961 και που προκαλεί στη χώρα τεράστιες οικονομικές ζημιές και αμέτρητο ανθρώπινο πόνο. Κανένας τομέας του πληθυσμού της Κούβας δεν έχει εξαιρεθεί από τις επιπτώσεις του.

Ο αποκλεισμός, που καταδικάζεται επί 30 χρόνια από τη συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είναι η πιο περίπλοκη, παρατεταμένη και απάνθρωπη πράξη οικονομικού πολέμου που διαπράχθηκε εναντίον οποιουδήποτε έθνους. Εχει εξωεδαφικό χαρακτήρα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επιδιώκει την απομόνωση της Κούβας. Τα αποτελέσματά του έχουν περιορίσει τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, καθώς έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες, να παρεμποδίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις τραπεζικές – χρηματοοικονομικές σχέσεις, να περιορίζει τις ξένες επενδύσεις και να κόβει κάθε πηγή εισοδήματος. Είναι αναμφίβολα το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας και ολόκληρες γενιές Κουβανών το έχουν βιώσει από πρώτο χέρι.

Χονδροειδείς επιθέσεις και ψέματα με στόχο την επιβολή νέων κυρώσεων

— Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανανέωσε την ένταξη της Κούβας στη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ενώ πριν από λίγες μέρες είδαμε μια σειρά δυσφημιστικών αμερικανικών δημοσιεύσεων που αναφέρονται στη στρατιωτική παρουσία άλλων (τρίτων) χωρών στην κουβανική επικράτεια. Πού πιστεύετε ότι αποσκοπούν αυτά τα ψέματα και οι υπονομευτικές ενέργειες; Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της επίθεσης;

— Η παράνομη και αδικαιολόγητη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που φέρονται να υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι άλλη μια χονδροειδής επίθεση, για να ενισχυθεί η πίεση στη χώρα και να δικαιολογηθούν νέες κυρώσεις. Ηταν μια από τις τελευταίες ενέργειες του κ. Τραμπ κατά της Κούβας.

Είναι πραγματικά παράδοξο ότι η Κούβα, η οποία υπήρξε για χρόνια αντικείμενο και θύμα αναρίθμητων και σκληρών τρομοκρατικών ενεργειών, πολλές από τις οποίες σχεδιάστηκαν και προέρχονται από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο. Πρόκειται για μια κυνική και ξεδιάντροπη ενέργεια, που επιδιώκει να μετατρέψει το θύμα σε θύτη, τη χώρα που έχει επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε υποστηρικτή της.

Τίποτα δεν δικαιολογεί την παρουσία της Κούβας σε αυτόν τον κατάλογο. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε σκληρά ώστε η Κούβα να διαγραφεί από αυτόν, και ποτέ ξανά, όσοι υπερηφανεύονται για το δικαίωμα που κανείς δεν τους έδωσε, να αποφασίζουν αυθαίρετα ποιον θα συμπεριλάβουν σε αυτόν, να μην μπορούν να το κάνουν κατά τη βούλησή τους.

Οπως επισημαίνετε, μια νέα εκστρατεία έχει εξαπολυθεί, εν προκειμένω όχι μόνο κατά της Κούβας. Η διαβεβαίωση, την οποία αναπαρήγαγαν πολλά μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να προσπαθήσουν να την επαληθεύσουν, ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Κούβας και Κίνας σε στρατιωτικά θέματα, για την εγκατάσταση υποτιθέμενης βάσης κατασκοπείας στην κουβανική επικράτεια, είναι ψευδής.

Οι αρχές μας έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι η Κούβα έχει υπογράψει τη Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης και ότι κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική απορρίπτεται κατηγορηματικά. Η μόνη ξένη στρατιωτική βάση που υπάρχει στο έδαφος της Κούβας είναι αυτή που οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν παράνομα και ενάντια στη θέληση του λαού μας στο Γκουαντάναμο.

Το ψέμα, όσον αφορά την Κούβα, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο έρεισμα για την ενίσχυση του αποκλεισμού και τη διατήρηση της πίεσης και των άθλιων και συκοφαντικών επικοινωνιακών εκστρατειών κατά της Κούβας. Πίσω από αυτό κρύβονται τα πιο αντιδραστικά και ψεύτικα συμφέροντα εκείνων που έχουν κάνει πολιτική το μίσος και το ψέμα.

Ο λαός επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του στην Επανάσταση

— Πριν από λίγους μήνες, η Κούβα διεξήγαγε πολύ επιτυχημένες εκλογές για τη νέα της Εθνοσυνέλευση, με ποσοστό συμμετοχής άνω του 75%. Τι πιστεύετε ότι εκφράζει η ευρεία συμμετοχή του κόσμου στις βουλευτικές εκλογές και γιατί είναι σημαντική;

— Οι εκλογές στέφθηκαν με μεγάλη και ηχηρή επιτυχία, η οποία οφείλεται πάνω απ’ όλα, αναμφίβολα, στον ηρωικό λαό της Κούβας, στη συνείδησή του και στην πίστη του στην Πατρίδα και την Επανάσταση. Εκφράζουν μια συντριπτική πολιτική υποστήριξη του λαού στη γραμμή που ακολούθησε το Κόμμα μας, γραμμή πάλης με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής σοσιαλιστικής ευημερίας, όπου όλοι οι Κουβανοί θα απολαμβάνουμε στον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί η σημασία αυτών των εκλογών, που διεξήχθησαν σε περίπλοκες συνθήκες, σε χρόνια που ο αποκλεισμός έχει ενταθεί πρωτόγνωρα και ασύδοτα.

Πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες βάναυσης και συνεχούς εκστρατείας ψεμάτων σχετικά με την πραγματικότητα της Κούβας, ιδιαίτερα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επιδιώκει να προκαλέσει σύγχυση στη διεθνή κοινή γνώμη και να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας μας, αλλά, πάνω απ’ όλα, απευθύνεται στους Κουβανούς με σκοπό να διαρρήξει την ακλόνητη εσωτερική τους ενότητα που υπήρξε η θεμελιώδης βάση του νικηφόρου αγώνα μας. Οι εχθροί της επανάστασης εξαπέλυσαν μια συκοφαντική εκστρατεία κατά των εκλογών, καλώντας σε αποχή και προωθώντας την, προκειμένου να τις παρουσιάσουν ως αποτυχημένες, με την υποτιθέμενη απόρριψή τους από την πλειοψηφία του λαού.

Για τον λόγο αυτό, οι ίδιοι διακήρυτταν ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν το βαρόμετρο της υποστήριξης του λαού στην Επανάσταση και, φυσικά, στον σοσιαλισμό, στον οποίο συνεχίζουν να επιτίθενται με μνησικακία και βία.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά η διαδικασία ήταν υποδειγματική, διαφανής, με μεγάλη συμμετοχή του λαού, ο οποίος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πλειοψηφικά την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στην Επανάσταση και στο πολιτικό σύστημα που κυρίαρχα εμείς οι Κουβανοί έχουμε επιλέξει για τον εαυτό μας.

Ως εκ τούτου, ο κουβανικός λαός, στην πραγματικότητα, απέδειξε ότι αυτές οι εκλογές ήταν μια έξοχη στιγμή, επιβεβαιώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στην Επανάσταση, τη δύναμη του εκλογικού μας συστήματος και τη δέσμευση να προχωρήσουμε μπροστά.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι ο λαός και η Επανάσταση δεν πτοούνται, καθώς και το θάρρος με το οποίο αντιμετωπίζουν τις διαδικασίες στην Κούβα, δεδομένου ότι, εν μέσω τεράστιων δυσκολιών και ελλείψεων, ενεργειακών προβλημάτων και δυσκολιών διασφάλισης προμηθειών που έχουν τις ρίζες τους στον αποκλεισμό και την όξυνσή του, οι εκλογές έγιναν με σεβασμό και σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμά μας.

Το ευρύ κίνημα αλληλεγγύης συνοδεύει τον λαό μας στη μάχη

— Το ΚΚΕ ήταν πάντα στο πλευρό του κουβανικού λαού και απαιτεί να σταματήσει ο αποκλεισμός της Κούβας που επέβαλε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Ο λαός μας εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Κούβα. Ποιο είναι το μήνυμά σας;

— Ευχαριστούμε εσάς, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους και όλους τους φίλους που στην Ελλάδα και σε πολλά μέρη του κόσμου στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα του ηρωικού λαού της Κούβας, καταδικάζουν τον εγκληματικό αποκλεισμό, απαιτούν την άμεση άρση του και διεκδικούν η Κούβα να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των χωρών που φέρονται να προωθούν την τρομοκρατία. Η Κούβα δεν είναι μόνη και η φωνή της θα συνεχίσει να ακούγεται δυνατά και καθαρά σε όλους τους δίκαιους αγώνες.

Θέλω να επισημάνω τη βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας και να επικυρώσω την ειλικρινή και σταθερή ευγνωμοσύνη στο ευρύ και ποικιλόμορφο κίνημα αλληλεγγύης προς την Κουβανική Επανάσταση, οι πράξεις του οποίου συνοδεύουν τον λαό μας στη μάχη για την ανεξαρτησία του και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Οπως είπε ο Πρόεδρος Diaz – Canel, παρά τις προσπάθειες να λογοκρίνουν τη φωνή της Κούβας και να κρύψουν την αλήθεια, οι Κουβανοί θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Επανάσταση και το σοσιαλιστικό σύστημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στη συνεχή επίθεση και τις επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: