Αποκλεισμός του Νικολάς Μαδούρο από το facebook για ένα μήνα επειδή προέβαλε τοπικό φάρμακο κατά του κορονοϊού

Ως λόγος προβλήθηκε ότι ο λογαριασμός “παραβιάζει την πολιτική [του facebook] ενάντια στην παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19”.

Όταν κάποιοι πανηγύριζαν για τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγους μήνες στα σόσιαλ μίντια, άλλοι δεν είχαν βιαστεί να χαρούν, προειδοποιώντας ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά το δοκούν από τα ψηφιακά μεγαθήρια κατά οποιουδήποτε μη αρεστού προσώπου ή άποψης. Γεγονός που έκτοτε έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές, με τη λογοκρισία να δίνει και να παίρνει.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρέθηκε ο λογαριασμός του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μπλοκαρίστηκε για ένα μήνα από το facebook, μη δίνοντάς του κατ’ αυτό το διάστημα τη δυνατότητα ανάρτησης νέου περιεχομένου. Ως λόγος προβλήθηκε ότι ο λογαριασμός “παραβιάζει την πολιτική [του facebook] ενάντια στην παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19”.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται πως “γίνεται φανερό κι αυτό καταδικάζουμε, πως ζούμε σε έναν ψηφιακό ολοκληρωτισμό, που ασκείται από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να επιβάλουν το νόμο τους στις χώρες του κόσμου”, προσθέτοντας πως “καταδικάζουμε τις μονομερείς ενέργειες της εταιρείας facebook σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης του προέδρου”.

Το μέτρο του αποκλεισμού επιβλήθηκε στο λογαριασμό του Μαδούρο για μια ζωντανή μετάδοση ομιλίας του προέδρου στις 21 Μάρτη, όπου έκανε απολογισμό της κατάστασης της πανδημίας στη χώρα, και μίλησε για το φάρμακο Carvativir, το οποίο παράγεται στη χώρα και σύμφωνα με την κυβέρνηση χορηγούμενο σε σταγόνες ανά 4 ώρες βοηθάει στην καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του facebook, η ποινή επιβλήθηκε στο Μαδούρο για “παραβίαση της πολιτικής κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον covid-19 που θα μπορούσε να βάλει τους ανθρώπους σε κίνδυνο να υποστούν συνέπειες”, προσθέτοντας επίσης αόριστες “επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων” του Facebook από πλευράς Μαδούρο κι ότι η εταιρεία “ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του ιού”.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως η εταιρεία δε δείχνει τον ίδιο ζήλο για άλλες αναφορές φαρμάκων, όπως πχ η ρεμδεσιβίρη ή τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία ήδη εδώ και μήνες χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας, παρότι ο ΠΟΥ δεν τα αναγνωρίζει μέχρι στιγμής ως θεραπεία για την ασθένεια.

Ήδη από το Φεβρουάριο ο Μαδούρο έχει καταγγείλει το facebook για λογοκρισία σε όλα τα βίντεο όπου μιλούσε για το Carvativir.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: