Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στα λάχανα – Η υποκρισία των “σωτήρων” της Νοτρ-Νταμ

Οι βιομήχανοι που προσφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή να χαρίσουν περί τα 300 εκατ.€ για την αναστύλωση της Νοτρ-Νταμ, καλό θα ήταν πρώτα να αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους που πρεπει να πληρώνουν κάθε χρονο στο γαλλικό κράτος κι όχι να το παίζουν κουβαρντάδες με τα χαμένα χρήματα που ταξιδεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Γράφουμε και πάλι μετά και το πρώτο μήνυμά μας, για την τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων, για να βάλουμε κάποια πράγματα λίγο στη θέση τους και να εξηγήσουμε βέβαια την κατάσταση που επικρατεί την επόμενη μερα στην Γαλλία, μετά από αυτό το τραγικό συμβάν.

Καταρχάς, από τις πληροφορίες που αναμεταδίδονται μέχρι στιγμής, γίνεται ακόμα πιο σίγουρο, βάση των ερευνών από την πυροσβεστική του Παρισιού, πως η φωτιά προήλθε πιθανότατα από τα έργα συντήρησης του καθεδρικού ναού. Σχολιάσαμε το αυτονόητο, ότι ο καθεδρικός ναός ως μνημείο πολιτισμικής-πολιτιστικής αξίας και κληρονομιάς, αφέθηκε κατεξοχήν στην “ιδιωτική πρωτοβουλία” για να γίνει η συντήρηση του με επακόλουθο τα χθεσινά γεγονότα.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες στα ΜΜΕ πως θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να επανέλθει η Νοτρ Νταμ στην πρωταρχική της κατάσταση με χρήματα του γαλλικού κράτους. Λοιπόν να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να έχουν παρθεί, ξαναγίνονται πίστα για να παίξουν το μιντιακό τους παιχνίδι προς το παρόν δυο από τους πλουσιότερους Γάλλους.

Ο Πινό και ο Αρνώ που προσφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή να χαρίσουν περί τα 300 εκατ.€ για την αναστύλωση της Νοτρ-Νταμ, καλό θα ήταν πρώτα να αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους που πρεπει να πληρώνουν κάθε χρονο στο γαλλικό κράτος κι όχι να το παίζουν κουβαρντάδες με τα χαμένα χρήματα που ταξιδεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Ειδικά ο Αρνώ, από εχθές πέρασε στην τρίτη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Πριν λίγα χρόνια το γαλλικό δημόσιο του έκανε δωράκι για να καταπατήσει τεράστια έκταση στο δάσος της Βουλώνης, για να χτίσει το Ίδρυμα Λουί Βυτόν. Το οποίο τελικά κοστολογήθηκε τρεις φορές πάνω από την αρχική μελέτη και χρηματοδοτήθηκε κατα περίπου 80% από το γαλλικό δημόσιο. «Γιάννης πίνει. Γιάννης κερνάει…»

Ένα ακόμα θέμα ειναι το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανοίξει ο Μακρόν από την αρχή ακόμα όταν και ήταν υπουργός του Ολάντ. Σε αυτό το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων έρχονται να προστεθεί μετά τις σιδηροδρομικές γραμμές, την ενέργεια, το νερό κτλ, τώρα πλέον και τα αεροδρόμια της Γαλλίας. Είτε των μεγάλων αστικών κέντρων είτε και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η Γαλλία περνάει σε μια παρόμοια πλατφόρμα όπως την Ελλάδα, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της, που είναι επίσης κι η πρώτη δίοδος εισόδου-εξόδου στην χώρα.

«On parle d’un pognon de dingue » (Μιλάμε για σούμα τρελών χρημάτων) όπως κάποτε είχε πει χαρακτηριστικά ο Μακρόν, όταν μιλούσε υποτίθεται με κλειστές κάμερες σε συνεργάτη του, για να πει για τα χαμένα χρήματα που εξαϋλώνονται από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Άλλο επίσης ζήτημα κι αυτό. Από προχθές το νοσοκομειακό προσωπικό των επειγόντων περιστατικών στα περισσότερα νοσοκομεία της Γαλλίας βρίσκεται σε απεργία και σε κινητοποιήσεις για τις περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση Μακρόν-Φιλίπ. Κι αυτά είναι απλά κάποια ελάχιστα παραδείγματα που μου ήρθαν στο μυαλό κάνοντας ορισμένες σκέψεις μετά και την εικόνα που είδα από τον Γάλλο πρόεδρο χθες το βραδυ που ήθελε να δείξει πως θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της Νοτρ-Νταμ.

Υποκρισία; Κοροϊδία; Πείτε το όπως θέλετε… Αλλά εγώ δεν μπορώ να ανεχτώ, το να είμαστε… «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στα λάχανα». Ας κόψει από τα εξοπλιστικά, ας μαζέψει τους φόρους που πρεπει να μαζέψει από τους γαλλους δισεκατομμυριούχους. Ας δώσει την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση σε υγεία και παιδεία και μετά ας το παιξει όσο χουβαρντάς θέλει με την αναστύλωση της Νοτρ-Νταμ. Αυτά τα λίγα και οι υπόλοιπες σκέψεις προς περισυλλογή για όλους μας…

Α.Π.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: