40.000 άνθρωποι στο Φεστιβάλ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ντόρτμουντ (ΦΩΤΟ)

“Θα τα ξαναπούμε…στην ταξική πάλη” ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο φεστιβάλ, που εξέπληξε με τη μεγάλη συμμετοχή και τις πολύμορφες εκδηλώσεις του.

Με αισθητά μεγαλύτερη συμμετοχή από την τελευταία εκδήλωση δυο χρόνια πριν πραγματοποιήθηκε  το φεστιβάλ της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας στο Ντόρτμουντ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το 20ό φεστιβάλ του εντύπου “Οι καιροί μας” (Unsere Zeit) ήταν ευκαιρία για να ξανασυναντηθούν σύντροφοι από τα παλιά, αλλά και να ετυπωσιαστούν από την προσέλευση 40.000 περίπου ανθρώπων και την ποικιλία του φεστιβάλ όσοι το επισκέφτηκαν για πρώτη φορά. Το Φεστιβάλ αυτό διοργανώθηκε με τη δουλειά πάνω από 200 Γερμανών κομμουνιστών, που φρόντισαν όλες οι εκθέσεις και οι σκηνές να είναι πανέτοιμες για τη μεγάλη γιορτή.

Σοσιαλιστικά λουκάνικα

Πολιτικό αποκορύφωμα του φεστιβάλ ήταν το “Αντιπολεμικό Μήτινγκ” το Σάββατο στην Κεντρική Σκηνή, όπου ο επικεφαλής του κόμματος Πάτρικ Κέμπελ παρέδωσε 26.572 υπογραφές πολιτών υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών στον εμπνευστή της καμπάνιας “Μείωση κι όχι αύξηση εξοπλισμών”, Ράινερ Μπραν. Ο Κέμπελε έδωσε την απάντησή του στις αντιμεταναστευτικές δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, που χαρακτήρισε “μητέρα όλων των προβλημάτων το μεταναστευτικό”, λέγοντας πως “Ο πόλεμος είναι μητέρα της φυγής- το ΝΑΤΟ ο πατέρας”. O Egon Krenz, τελευταίος ηγέτης του SED της ΓΛΔ κι ο Πιοτρ Παρχίτκο του ΚΚΡΟ άσκησαν κριτική στη γερμανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ για την αναβίωση της ψυχροπολεμικής πολιτικής κατά της Ρωσίας. Μια πολύ συγκινητική στιγμή ήταν η εμφάνιση της Έστερ Μπεχαράνο μαζί με το ραπ συγκρότημα Microphone Mafia, όπου η 93χρονη επιζήσασα του Άουσβιτς ράπαρε επί σκηνής με τα μέλη του συγκροτήματος.

Θα σταματήσει να τραγουδάει μόνο όταν σταματήσουν να υπάρχουν ναζί, δήλωσε η 93χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος επί σκηνής

 

Από τον παιδότοπο του Φεστιβάλ

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε τις συζητήσεις στο Φεστιβάλ ήταν το ζήτημα της έλλειψης προσωπικιού στην υγεία. Παρόντες ήταν εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε συναδέλφους τους στο Έσσεν και το Ντίσελντορφ, που μέχρι πριν λίγο διάστημα βρισκόταν σε κινητοποιήσεις. Ισχυρή ήταν η διεθνής παρουσία στο φεστιβάλ, με εκπροσώπους από 35 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που συμμετείχαν ενεργά, καθώς οι επισκέπτες ζητούσαν τις εκτιμήσεις και τις παρεμβάσεις του για μια σειρά ζητήματα. Το σύνθημα που κυριάρχησε στο τέλος της εκδήλωσης ήταν ένα: “Θα τα ξαναπούμε..στην ταξική πάλη”.

Από το περίπτερο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ)

Με πληροφορίες από news.dkp

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: