Χ. Σταϊκούρας: “Προσευχόμαστε να λειτουργήσει με ασφάλεια η οικονομία…” – Σώσον Κύριε τα λεφτά μας…

Το πρόβλημα είναι πως αυτοί που παίζουν με τις ζωές μας, δε θα πέσουν απλά με προσευχές…

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αγορά, τους ρυθμούς ανάπτυξης και το οικονομικό αποτέλεσμα; Ακόμα και αν μιλήσουμε με όρους αστικής πολιτικής οικονομίας (αφήνοντας έξω έννοιες όπως καπιταλιστική κρίση, συσσώρευση κεφαλαίου, πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους κτλ), θα σημειώναμε την προσφορά και τη ζήτηση, το ύψος των μισθών (τι να πάρεις, αν δεν έχεις λεφτά). Κάποιοι άλλοι θα σημείωναν ως κρίσιμο στοιχείο την… “ψυχολογία της αγοράς”, ενώ υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως η πανδημία.

Κανείς δεν είχε υπολογίσει όμως άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως οι βουλές του Κυρίου.

Και ολογράφως:

«Προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια, έχουμε βοηθήσει πάνω από 550.000 επιχειρήσεις με 7,5 δισ. ευρώ Επιστρεπτέα, πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες με αποζημιώσεις και επιδόματα, δίνουμε 2 δισ. για την Εθνική Αμυνα, μειώνουμε ενοίκια, μειώνουμε ΦΠΑ, όπως οφείλαμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Παρ΄όλα αυτά, η οικονομία άντεξε το 2020, αλλά δεν χρειάζεται να θριαμβολογούμε».

Δεν μπορεί, κάπου θα έχουν ακούσει το “συν Αθηνά και χείρα κίνει…”. Ή έστω το αγγλικό, ο θεός βοηθά αυτούς που βοηθάν τον εαυτό τους.

Θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος, ίσως είναι υπερβολικό όμως να έχουμε τέτοιες προσδοκίες όταν δεν έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα όπως ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, για να είναι σαφής ο καταμερισμός εργασίας μεταξύ τους.

Το βασικό, σε κάθε περίπτωση, είναι να μην περιοριστούμε εμείς στις προσευχές για να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από όσους παίζουν με την υγεία και τις ζωές του λαού κι όσους κάνουν γόνιμη συμπολίτευση, προτείνοντας υπουργούς κοινής αποδοχής. Η πολυπόθητη έφοδος στον ουρανό δεν επαφίεται σε επουράνιους πατέρες και μεταφυσικές δυνάμεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: