«72 μέρες… Παρισινή Κομμούνα – Ο προάγγελος της νέας κοινωνίας» – Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για την Κομμούνα

Η πρώτη προβολή θα γίνει την παραμονή της έναρξης των τριήμερων εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Αθήνα, την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube. – Συμμετέχουν οι: Αλέκα Παπαρήγα, Μάκης Παπαδόπουλος, Λουκάς Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνα Τσιουπρά, Έλενα Μποτζιολή

«72 μέρες… Παρισινή Κομμούνα – Ο προάγγελος της νέας κοινωνίας» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα.

Η πρώτη προβολή θα γίνει την παραμονή της έναρξης των τριήμερων εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Αθήνα, την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

Όπως σημειώνει η ΚΝΕ σε δελτίο Τύπου:

«72 μέρες… Τόσο άντεξε η πρώτη προσπάθεια της εργατικής τάξης να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές της. Η προσπάθεια “να καταργήσει εκείνη την ταξική ιδιοκτησία που την εργασία των πολλών τη μετέτρεπε σε πλούτο των λίγων”, όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Καρλ Μαρξ για την Παρισινή Κομμούνα.

Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1871 και τριγυρνάμε στα λιθόστρωτα σοκάκια του, διασχίζουμε τις ιστορικές γέφυρες και λεωφόρους του… Από το Παλάτι του Κεραμεικού και το “Cafe De La Regence” μέχρι τη Μονμάρτη και το “Hotel De Ville” ξεδιπλώνεται μπροστά μας ολόκληρη η ιστορία της Παρισινής Κομμούνας, η ιστορία των ηρωικών κομμουνάρων που πραγματοποίησαν την πρώτη έφοδο στον ουρανό…

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την Παρισινή Κομμούνα, η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στους κομμουνάρους του Παρισιού, στην πρώτη προσπάθεια στην ιστορία της ανθρωπότητας η εξουσία να περάσει στα χέρια του προλεταριάτου, προσφέροντας πολύτιμα διδάγματα για την επόμενη, τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και για την επαναστατική πάλη σήμερα.

Γιατί όμως κάποιος να μάθει για κάτι που έγινε 150 χρόνια πριν; Ο Ένγκελς έχει δώσει τη δική του απάντηση: “Ε, λοιπόν, κύριοι, θέλετε να μάθετε τι λογής είναι αυτή η δικτατορία του προλεταριάτου; Κοιτάχτε την Παρισινή Κομμούνα”…»

Παρουσιάζει ο Μάνθος Ψυρράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Συμμετέχουν οι:

  • Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Έλενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ – color grading: Σέργιος Κολισίκας

Animation – motion graphics: Ευτυχία Κονδύλη

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Δημήτρης Ανδρονιάδης

Κάμερα: Σέργιος Κολισίκας, Γιάννης Μαρούδας

Ηχογράφηση – σπικάζ: Σωτήρης Γκέκας

Μίξη ήχου: Παύλος Χαρμπαλής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: