30 Μάρτη – Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης: Η σκέψη και η καρδιά μας στους κατοίκους της Γάζας

Αν για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολίτες οι 14 ημέρες περιορισμού τους, λόγω της πανδημίας, είναι αβάσταχτες μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνουν για τους κατοίκους της Γάζας τα 14 χρόνια ενός τέτοιου αποκλεισμού…

«Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζει την επέτειο της Ημέρας της Παλαιστινιακής Γης, που ο λαός της Παλαιστίνης τιμά κάθε χρόνο στις 30 Μάρτη.

Δυστυχώς, όμως, η φετινή αυτή επέτειος βρίσκει τον παλαιστινιακό λαό σε ακόμα δυσμενέστερη θέση αφού, εκτός όλων των δεινών που υφίσταται εξαιτίας της εξηντάχρονης ισραηλινής κατοχής, των σχεδίων του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της απαράδεκτης στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, φέτος έχει να αντιμετωπίσει και την πανδημία του κορονοϊού.

Αν χώρες που ανήκουν στις πλουσιότερες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, βιώνουν αυτή την πανδημία με τέτοιες εφιαλτικές συνέπειες, αποτέλεσμα της επιλογής τους να ξεθεμελιώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τους λαούς τους, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να κατανοήσει τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Παλαιστίνη, με την καταπατημένη Δυτική Όχθη χωρισμένη στα δυο από το Τείχος και με την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Αν οι φυλακισμένοι του δυτικού κόσμου δικαιολογημένα εξεγείρονται απαιτώντας την αποσυμφόρηση των φυλακών για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία τους, μπορεί κανείς να φανταστεί τη ζωή των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, όπου συμβιώνουν ενήλικες και παιδιά στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και με ελάχιστες δυνατότητες πρόσβασης στην καθημερινή τους υγιεινή.

Αν για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολίτες οι 14 ημέρες περιορισμού τους, λόγω της πανδημίας, είναι αβάσταχτες μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνουν για τους κατοίκους της Γάζας τα 14 χρόνια ενός τέτοιου αποκλεισμού.

Αν οι κάτοικοι των πλουσιότερων χωρών κείτονται κατάχαμα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, μπορεί κανείς να διανοηθεί τι συμβαίνει στη Γάζα με την οικονομία της καθημαγμένη από τον αποκλεισμό, τις ισραηλινές επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Τη Γάζα που, αυτή τη στιγμή, διαθέτει 40 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και μέγιστη δυνατότητα να φτάσουν τα 100.

Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης ο οποίος δεν πρέπει να μείνει μόνος στον αγώνα που κάνει για τη λύση των δίκαιων απαιτήσεών του για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη στα σύνορα του ’67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: