Το Ισραήλ βγάζει από τις φυλακές κρατούμενους λόγω πανδημίας, αλλά κανέναν Παλαιστίνιο

Όλα αυτά, παρότι, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σε φυλακές του Ισραήλ έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, κάτι που επισήμως οι αρχές αρνούνται.

Η πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους συνεχίζεται ή και εντείνεται εν μέσω πανδημίας, αφού το κράτος συνειδητά αδιαφορεί για τη μετάδοση του ιού μεταξύ του συγκεκριμένου πληθυσμού, παρά τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για το σύνολο της κοινότητας. Χαρακτηριστικότερο ως τώρα δείγμα αυτής της ρατσιστικής προσέγγισης, είναι ότι στην απόφαση να βγουν 500 κρατούμενοι από ισραηλινές φυλακές και να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, δεν περιλαμβάνεται κανένας από τους 5000 Παλαιστίνιους φυλακισμένους, ανάμεσά τους 180 ανήλικοι, 43 γυναίκες καθώς και 430 που κρατούνται χωρίς κατηγορίες ή δίκη, ενώ δε γίνεται εξαίρεση ούτε για τους σοβαρά πάσχοντες.
Όλα αυτά, παρότι, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σε φυλακές του Ισραήλ έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, κάτι που επισήμως οι αρχές αρνούνται. Τα μένα που έχουν ληφθεί είναι η απαγόρευση επισκεπτηρίου από συγγενείς και δικηγόρους, που στην πραγματικότητα περισσότερο στοχεύουν στην περιστολή των ήδη ελάχιστων δικαιωμάτων των κρατουμένων παρά σε καταπολέμηση της πανδημίας. Εξάλλου, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, δεν παρέχονται αντισηπτικά και καθαριστικά, ενώ δεν έχει βελτιωθεί η υγιεινή των χώρων. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει την ήδη χρόνια παραμέληση της υγείας των Παλαιστίνιων κρατουμένων, που έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε φάρμακα και υποσιτίζονται.
Οι κρατούμενοι ήδη ξεκινούν σταδιακά διαμαρτυρίες, μετά την άρνηση των αρχών να λάβουν μέτρα για την προστασία τους, παρά την προειδοποίηση των φυλακισμένων ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Απάνθρωποι είναι και η μεταχείριση που υπέστη Παλαιστίνιος εργάτης επειδή ήταν ύποπτος για κορονοϊό. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ φαίνεται η κακοποίησή τους σε ισραηλινό σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Ο άντρας, μιλώντας σε παλαιστινιακά και ισραηλινά μέσα, δήλωσε πως είχε πυρετό και τελικά διαγνώστηκε με κοινή γρίπη. Αρχικά ο εργοδότης του τον μετέφερε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου του έγινε τεστ για κορονοϊό, αλλά πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα, Ισραηλινοί αστυνομικοί τον συνέλαβαν και με χειροπέδες τον οδήγησαν και τον πέταξαν στο σημείο ελέγχου, όπου κατέρρευσε.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη, Μάικλ Λινκ, που υπογράμμισε ότι οι επίσημες εκδόσεις του Ισραήλ σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας εκδίδονται αποκλειστικά στην εβραϊκή γλώσσα.

“Αυτή η σοβαρή ανισορροπία κατά τα φαινόμενα επιλύεται μετά από διαμαρτυρίες, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία να διασφαλιστεί η ισότητα της αντιμετώπισης” τονίζει ο Λινκ, προσθέτοντας πως: “Η νομική υποχρέωση που βασίζεται στο άρθρο 56 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης απαιτεί το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, να διασφαλίσει ότι όλα τα προληπτικά μέσα που διαθέτει αξιοποιούνται “για την καταπολέμηση της διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών”.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι για μία ακόμα φορά το κράτος – δολοφόνος της Μέσης Ανατολής αγνοεί οποιαδήποτε έννοια διεθνούς δικαίου, με τραγικές συνέπειες για τους υπό κατοχή Παλαιστίνιους, δυνάμει ωστόσο για όλη τη χώρα, αφού είναι γνωστό πως ο ιός, σε αντίθεση με το ισραηλινό κράτος, δεν κάνει εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

Με πληροφορίες από middleeastmonitor.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: