Η ζωή και το έργο του Φώτη Αγγουλέ ζωντάνεψαν στο κατάμεστο Ομήρειο Χίου – Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του ΚΚΕ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με μια εκδήλωση συγκινητική και πραγματικά γεμάτη, σε νοήματα, αισθήματα και συμμετοχή, τιμήθηκε η μνήμη και το έργο, του Μεγάλου Χιώτη κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ, στα 60 χρόνια από τον θάνατό του

Με μια εκδήλωση συγκινητική και πραγματικά γεμάτη, σε νοήματα , αισθήματα και συμμετοχή, από το επώνυμο ( αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Αρχής με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και της Δημοτικής με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, εκπρόσωποι και πρόεδροι πολιτιστικών σωματείων και φορέων, εκπαιδευτικοί, κόσμος του πολιτισμού)  και ανώνυμο πλήθος κόσμου που γέμισε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο απ’ άκρη σ’ άκρη, τιμήθηκε η μνήμη και το έργο, του Μεγάλου Χιώτη κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ, που η στάση του… απέναντι στη ζωή, απέναντι στους συνανθρώπους του, ακόμα κι απέναντι στους δυνάστες του… είναι αυτή που ζωντανεύει τους στίχους του, που τους μετουσιώνει σε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αγωνιστών, για τις επόμενες γενιές που επιμένουν… στο πέρασμα από το βασίλειο της βαρβαρότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν από κοινού, η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την Τρίτη το βράδυ 26 Μαρτίου 2024, που συμπληρώθηκαν 60 χρόνια, από τότε που ο Φώτης Αγγουλές έφυγε από τη ζωή «εν πλω»… στις 26 Μαρτίου του 1964, ταξιδεύοντας με το πλοίο της γραμμής από τη Χίο προς τον Πειραιά, σίγουρα με κατεύθυνση προς το φως που αναζητούσε και χάριζε.

Το αφιέρωμα αυτό, στον Φώτη Αγγουλέ, ήταν μια πολιτική-ιστορική και πολιτιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατό του, που πραγματοποιήθηκε, για το λαό και τη νεολαία των νησιών μας ( Χίο, Ψαρά, Οινούσσες ), όπως τόνισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, υπενθυμίζοντας στο κοινό, τα λόγια του τιμώμενου ποιητή, « Αλλάξτε τη μοίρα σας… άβουλος μη σταθείς ποτέ μες της ζωής τη στράτα… κι ειν’ όμορφα τα γηρατειά κι είναι γλυκά τα νιάτα… »… και… « Μην καρτεράτε να λυγίσουμε. Μήτε για μια στιγμή. Μηδ’ όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι! Έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει».

Για τη σταθερή προσωπικότητα, την πολύπλευρη δραστηριότητα, την αγωνιστική ζωή και τις διώξεις, του Φώτη Αγγουλέ, μίλησαν στην εκδήλωση. Ο Βασίλης Μόσχος, μέλος του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας. Ο Μάρκος Σκούφαλος, δάσκαλος, κοινωνιολόγος και ο Νίκος Χούλης, εκπαιδευτικός. Ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ, απήγγειλαν, με μεγάλη ευαισθησία και πολύ παραστατικό λόγο και νοηματοδοτική έκφραση, η αγαπημένη ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη και η Νάγια Νομικού.

Η εκδήλωση, συμπληρώθηκε στο τέλος της πολύ όμορφα, με μουσική και τραγούδια, που τα περισσότερα από αυτά, ήταν μελοποιημένα ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ. Τραγούδησε κι ο Παντελής Θαλασσινός, μαζί με όλους όσους συμμετείχαν στο μουσικό αφιέρωμα, μια όμορφη μελωδική παρέα, αποτελούμενη, από, τον Μαρκέλλο Πούπαλο, τον Σταμάτη Πούπαλο, το Μανώλη Στάθη, τη Μαρία Πούπαλου, τον Σιδερή Χαλλιορή, το Γιάννη Τσατσαρώνη και το Μάνο Μισιρλή.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το κοινό επισκέφθηκε, ακριβώς δίπλα από την κεντρική μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ομηρείου, το χώρο εκθέσεων, όπου λειτουργεί από τις 24 Μαρτίου, έκθεση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ αφιερωμένη στον Φώτη Αγγουλέ και στους « συρματένιους » αγωνιστές. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο Ομήρειο, μέχρι τις 31 του Μάρτη.

Εδώ πρέπει να πούμε και για το ευρύ κοινό, ποιοι είναι οι «συρματένιοι».

Ο Φώτης Αγγουλές είναι ο Αγωνιστής, που συμμετείχε στο αντιφασιστικό κίνημα του Απρίλη του 1944, βρέθηκε με χιλιάδες αντιφασίστες αγωνιστές της Μέσης Ανατολής στα «Σύρματα» της Αφρικής, σε συνθήκες βίας και βασανισμών. Στα στρατόπεδα του Ντεκαμερέ και της Ασμάρα, στάθηκε αλύγιστος για το δικαίωμα «να ανθρωπέψει ο άνθρωπος». Εκεί έγραψε τις ποιητικές συλλογές «Εντελβάις» και «Οπτασίες στην έρημο».

Η κατάληψη της Χίου από τους Γερμανούς (4 Μάη του 1941) οδηγεί τον Φώτη Αγγουλέ και χιλιάδες νέους στην προσφυγιά και την ένταξή τους στον αγώνα για τη Λευτεριά της Ελλάδας.

Το 1944 η όξυνση της πάλης για την εξουσία στην Ελλάδα οδηγεί σε σύγκρουση με την αστική Κυβέρνηση του Καΐρου, το Βασιλιά. Οι Άγγλοι Ιμπεριαλιστές αναλαμβάνουν να καταπνίξουν το κίνημα του Απρίλη 1944 στη Μ.Ανατολή και οδηγούν χιλιάδες αγωνιστές-κομμουνιστές στα συρματένια στρατόπεδα  της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Οι Αντιφασίστες αγωνιστές μεταφέρονται με το πλοίο Εριντάν στην Ερυθραία του Σουδάν.

Οι ποιητικές συλλογές του Φώτη Αγγουλέ με αντιφασιστικό και αγωνιστικό προσανατολισμό είναι οι «Φλόγες του Δάσους» και το «Εντελβάις» και ο ίδιος είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, από το 1943.

Ο Φώτης Αγγουλές γίνεται στα 1947, ο αντάρτης – τυπογράφος, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μαζί με το Δημοσιογράφο – Φιλόλογο Μιχάλη Βαττάκη, αναλαμβάνει στη ΦΟΥΝΤΑΝΑ του Παντελάκη στο Βροντάδο της Χίου, να κρατήσει ζωντανή τη σπίθα της φωνής του μαχόμενου λαού… και… τραβά με αποφασιστικότητα το δρόμο προς το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τον Ιούλη-Αύγουστο του 1948, ως υπόδικος αγωνιστής, που καταδικάζεται για τα ιδανικά του και 13 σύντροφοί του οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα… κι εκείνος μαζί με άλλους πολλούς στις Φυλακές και τις Εξορίες, για να μπολιάσουν το δέντρο της κοινωνικής λευτεριάς.

Είναι ο φυλακισμένος αγωνιστής, που από το 1948 μέχρι τις 23 Φλεβάρη του 1957, δίνει δείγματα γραφής συνέπειας ιδεολογίας και στάσης ζωής, στις Φυλακές της Ελλάδας και δημιούργησε τις ποιητικές συλλογές «Πορεία μέσα στη νύχτα» και «Φουτσιγιάμα».

Ο Φώτης Αγγουλές ήταν ο λαϊκός ποιητής της προσφυγιάς και του αγώνα, με πηγαίο ταλέντο. Η διαχρονικότητα των ποιημάτων του δίνει και σήμερα το στίγμα στους αγώνες του λαού μας. Γεννήθηκε στα 1911 στους μαχαλάδες της Κρήνης (Τσεσμέ). Είναι το προσφυγόπουλο, που βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του στα χρόνια του Α’ και Β’ διωγμού των Ελλήνων απ’ τα Μικρασιατικά παράλια στα 1914 – 1918 στη Χίο.

Ο Φώτης Αγγουλές είναι το προσφυγάκι, που από το πρώτο διάστημα γνώρισε τις συνέπειες του ξεριζωμού όπως την πείνα, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τη ζωή στα λασπόνερα των παραπηγμάτων και των παραγκομαχαλάδων, της Καπέλας, του Βαρβασίου, του Καστέλου, της Αγίας Παρασκευής, της Τουρλωτής, της Λίμνης κλπ, μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, καθώς και τις επιπτώσεις της περιόδου του Μεσοπολέμου, με την οικονομική καπιταλιστική κρίση του 1929 – 1932.

Μπήκε στη βιοπάλη πουλώντας ψάρια, μέσα στα πανέρια, στις προσφυγογειτονιές της Χίου. Ταυτόχρονα εργάζεται ως μαθητευόμενος τυπογράφος. Ο Φώτης Αγγουλές μελετά στα βιβλιοστάσια  της βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ, συναντιέται με άλλους νέους του νησιού και ασχολούνται με την ποίηση, συναντιούνται σε λογοτεχνικές συντροφιές και δημιουργούν το περιοδικό «Νησί».

Ο ίδιος, δημιουργεί ποιητικές και δημοσιογραφικές εκδόσεις, όπως την «Καμπάνα», την «Αλήθεια», τη «Μιχαλού», τη «Χαραυγή» και «Τα τραγούδια του Τσεσμέ και της πατρίδας μου», «Μενεξέδες» και «Κραυγές στον ήλιο».

Σε ένα χρονογράφημά του «Ο Πόλεμος και ο Φασισμός» (1936) καταγγέλλει την επίθεση των Ιταλών στην Αβησσυνία που τον οδηγεί σε φυλάκιση. Είναι ο μαχητής της δημοσιογραφίας, που με σκωπτικό τρόπο συγκρούεται με το κατεστημένο της Χίου. Οι εφημερίδες που εκδίδει, έχουν σπουδαία συμβολή στην ελεύθερη σκέψη, την κριτική και την αγωνιστική λαϊκή έκφραση, συμβάλουν στο χαμόγελο του λαού μας σε δύσκολες εποχές.

Εμπνέουν τους αναγνώστες του και σήμερα, στην ακλόνητη πίστη στη δύναμη του λαού, για να αλλάξουμε τη μοίρα μας, απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα. Ο δρόμος προς το φωτεινό αύριο, θα έρθει μονάχα με νικητές τους κολασμένους αυτής της γης.  «Δε φτάνει να λάμπει η αλήθεια…πρέπει και να σφάζει. Ο λόγος, που χτυπά και που θυμώνει, ριζώνει και της γης την όψη αλλάζει.» (Κωστής Παλαμάς).

Αναδημοσιεύεται από την χιώτικη ιστοσελίδα politischios.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: