Γιώργος Κακουλίδης: «Ο ήρωάς μου Ναπολέων Σουκατζίδης»

“Ο άνθρωπος αυτός είναι κομμάτι της Καισαριανής και είναι ο μόνος ήρωας που αγάπησα. Άλλοι στη γενιά μου μπορεί να είχαν ήρωα έναν κινηματογραφικό αστέρα, έναν ποδοσφαιριστή. Εγώ ποτέ δεν σήκωσα τα μάτια μου από τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη…”.

Σκοπευτήριο Καισαριανής, 200 εκτελεσμένοι, Ναπολέων Σουκατζίδης

«Χρωστάω το είναι μου και ό,τι έχω κάνει στη γειτονιά που μεγάλωσα. Είναι ιστορικός τόπος. Το σπίτι μου ήταν κοντά στο Σκοπευτήριο. Εκεί γεννήθηκε ο ήρωάς μου. Το όνομά του είναι Ναπολέων Σουκατζίδης. Ήταν διανοούμενος, μιλούσε πολλές γλώσσες και στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου έκανε τον μεταφραστή.

Όταν διαβάστηκε από τον αρχηγό του στρατοπέδου η λίστα με τα ονόματα που προορίζονταν για εκτέλεση, ακούστηκε και το δικό του. Ο Γερμανός του είπε: Ναπολέων βγες έξω, θα βάλουμε κάποιον άλλον στη θέση σου. Ο Σουκατζίδης πήγε με τη θέλησή του για εκτέλεση και του απάντησε: «Πώς τολμάτε να με προσβάλετε;»

Ο άνθρωπος αυτός είναι κομμάτι της Καισαριανής και είναι ο μόνος ήρωας που αγάπησα. Άλλοι στη γενιά μου μπορεί να είχαν ήρωα έναν κινηματογραφικό αστέρα, έναν ποδοσφαιριστή. Εγώ ποτέ δεν σήκωσα τα μάτια μου από τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

Χάρις σε αυτή τη γειτονιά που θα προσκυνώ πάντα, σχημάτισα έναν άνθρωπο. Είμαι ευλογημένος που γεννήθηκα εκεί».

Γιώργος Κακουλίδης

(Απόσπασμα από συνέντευξη του Καισαριανιώτη ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Διαβάστηκε από τον δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, στην εκδήλωση προς τιμή του ποιητή, που έγινε στην Καισαριανή στις 26/4/2017.)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: