«Σιδηρά βελόνη στην ουρήθρα. ΕΑΤ/ΕΣΑ 1967-1973»

Μια συλλογή η οποία δημοσιεύει τις πτυχές καταπίεσης ενός ολάκερου λαού στα χρόνια της δικτατορίας με επίκεντρο το ΕΑΤ/ΕΣΑ

Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Σιδηρά βελόνη στην ουρήθρα. ΕΑΤ/ΕΣΑ 1967-1973», αποτελεί την πρώτη εφαρμογή τής τεχνοτροπίας τού δομημένου ρεαλισμού στο δεύτερο επίπεδο τεχνικής επεξεργασίας και κατάρτισης των μελών. Ένα δεύτερο επίπεδο στο οποίο εφαρμόζεται η διάκριση «σημείου συμβόλου» και «σημείου γέφυρας» στη βάση τού οποίου εντοπίζεται η αναφορά στο σώμα ως πεδίο αναφοράς και μέσω τού οποίου εξετάζεται η απόσταση του δρώντος υποκειμένου από τη σκηνή στην οποία λαμβάνει χώρα η πράξη έως τη σκηνή κατά την οποία, ως εξωτερικής αφηγητής, με αντικειμενική οπτική θέασης των πραγμάτων, αναδεικνύει πρόσωπα και γεγονότα. Στη συλλογή αυτή γίνεται για πρώτη φορά απόπειρα εφαρμογής τής μεθόδου κατάργησης του χρόνου, ώστε ο χώρος τού δράματος να μετασχηματιστεί σε βιωμένη εμπειρία διαρκείας, δίχως αρχή και τέλος. Μία συλλογή η οποία δημοσιεύει τις πτυχές καταπίεσης ενός ολάκερου λαού στα χρόνια τής δικτατορίας με επίκεντρο το ΕΑΤ/ΕΣΑ. 

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος συγκροτήθηκε με γνώμονα την κατασκευή μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης. Στόχος εξ αρχής υπήρξε η επιστημονική έρευνα και ανανέωση των οπτικών ερμηνείας τής ιστορικής εξέλιξης της εγχώριας λογοτεχνίας, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Η συσσωρευμένη γνώμη τίθεται επί τάπητος στο μικροσκόπιο της αναλυτικής εξήγησης των αιτιών που οδήγησαν στη δημοσίευση και τη συγκρότηση ρευμάτων έκφρασης και σκέψης στον ελλαδικό χώρο. Για να οδηγηθούμε, ωστόσο, σε ένα ορισμένο αποτέλεσμα οφείλουμε εκ των προτέρων να ορίσουμε τη δική μας αφετηρία θέασης των πραγμάτων. Η τελευταία περιλαμβάνεται στα πλαίσια του ρεαλισμού και δη του «δομημένου ρεαλισμού», προέκταση του αντίστοιχου ρεύματος τού 18ου και 19ου αιώνα, υπό την ανανεωτική κατασκευή των σύγχρονων δεδομένων ανάγνωσης τόσο τού λόγου, όσο και τής αισθητικής αυτού. Το εγχείρημα, συνολικά, επιδιώκει, μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα, να αναδείξει πτυχές τής πνευματικής παραγωγής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στη βάση τής κριτικής αναδόμησης όρων και προϋποθέσεων συγκρότησης του δημόσιου χώρου. Εκδίδει ανά τρίμηνο το «Λογοτεχνικό Δελτίο», φιλολογικό όργανο ποικίλης ύλης. 

Έχει εκδώσει τα κάτωθι συλλογικά έργα: «Μανιφέστο/Δυο σχολές του ρεαλισμού», «Κάποτε στην Ελλάδα. Συλλογικός τόμος ιστορικού διηγήματος 1900-1930», «Εποπτείες: Ανθολογία ποιήσεως», «Στιγμές: Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου 1966-2022», «Βαρδάρης», «Μακρόνησος-Δώδεκα ώρες στον Ήλιο», «Έξι χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε επτά. Πολυτεχνείο, 1973».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: