Με τους «ανώνυμους αγίους» του χθες και του σήμερα… – Θλίψη και συγκίνηση στο στερνό «αντίο» στον Γιώργο Κακουλίδη

Συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, σύντροφοι βρέθηκαν σήμερα στο Νεκροταφείο Καισαριανής για να αποχαιρετήσουν με σεβασμό και αγάπη τον ποιητή, τον συγγραφέα, τον ζωγράφο, τον διανοούμενο Γιώργο Κακουλίδη

Με τους «ανώνυμους αγίους» του χθες και του σήμερα… - Θλίψη και συγκίνηση στο στερνό «αντίο» στον Γιώργο Κακουλίδη

Συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, σύντροφοι βρέθηκαν σήμερα στο Νεκροταφείο Καισαριανής για να αποχαιρετήσουν με σεβασμό και αγάπη τον ποιητή, τον συγγραφέα, τον ζωγράφο, τον διανοούμενο, τον στενό συνεργάτη του «Ριζοσπάστη», τον δικό μας Γιώργο Κακουλίδη, ο οποίος «έφυγε» την Κυριακή νικημένος από τον καρκίνο μετά από πολύχρονη και παλικαρίσια μάχη που έδωσε.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Για τον Γιώργο Κακουλίδη μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Μίλησαν ακόμα η Εύα Μελά, ζωγράφος – χαράκτρια και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης διάβασε ένα κείμενο του παιδικού φίλου του ποιητή, Βάσια Τσοκόπουλου, ο Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος και ο Μάριος Σπηλιόπουλος, ζωγράφος, καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

«Τα γραπτά σου ανάβλυζαν αυτήν την απέραντη αγάπη για τον απλό άνθρωπο, το Κόμμα, την Ιστορία, την ιδεολογία, τους αγώνες του», είπε μεταξύ άλλων ο Κύριλλος Παπασταύρου συνεχίζοντας: «Τα υπερασπίστηκες με τον δικό σου μοναδικό τρόπο όταν και όπου χρειάστηκε, από κάθε επίθεση. Η πένα σου ήταν στήριγμα και ασπίδα ενάντια στον αντικομμουνισμό, ξίφος και πέλεκυς για τους κάθε λογής αναθεωρητές της ιστορίας και κήρυκες του συμβιβασμού. Μέσα από τη στήλη σου βλέπαμε τη σχέση σου με το Κόμμα να ωριμάζει. Τη συνειδητή σου συμπόρευση να αποκτά στοιχεία βαθύτερης δέσμευσης και αφοσίωσης» (δείτε πάνω βίντεο και διαβάστε εδώ την ομιλία).

Η Εύα Μελά μίλησε για τον «ποιητή των ανθρώπων», που «δεν καταγράφει από μακριά». Θυμήθηκε την πρώτη τους γνωριμία στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε που γνώρισε τον γιο «του σπουδαίου Δημήτρη Κακουλίδη, ζωγράφου και μέλους του ΚΚΕ», που τον «γαλούχησε με κριτική ματιά». Αναφερόμενη στη ζωγραφική του Γ. Κακουλίδη την χαρακτήρισε βαθιά, εσωτερική, σκληρή, φορτισμένη με συναισθήματα, έξω από νόρμες και κανόνες (δείτε εδώ βίντεο).

«Ήρθε η ώρα του Γιώργου για την έξοδο. Ήρθε η ώρα να μας αφήσει μόνους όλους και όλες που τον γνωρίσαμε… Την Λητώ και όλους εμάς που τον αγαπήσαμε», ανέφερε ο Ρένος Χαραλαμπίδης, διαβάζοντας τα λόγια του Βάσια Τσοκόπουλου. Χαρακτήρισε τον Γ. Κακουλίδη «εξεγερμένο, αντάρτη, ενάντια στους μέσους όρους, τον καθωσπρεπισμό και την αλλοτρίωση της ζωής» (δείτε εδώ βίντεο).

«Έφυγε και άφησε πίσω του ερημιά», ανέφερε ο Θανάσης Λάλας για τον Γιώργο Κακουλίδη, που «έβγαζε τη γλώσσα στην ανυπαρξία» και μοιράστηκε αναμνήσεις και κοινά βιώματα με τον ποιητή (δείτε εδώ βίντεο).

Για τον «γενναίο» Γιώργο Κακουλίδη, τον «προστάτη των αδυνάτων» μίλησε ο Μάριος Σπηλιόπουλος χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του (δείτε εδώ βίντεο).

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: