Διαβάσαμε και σας προτείνουμε την ποιητική συλλογή “Σειράδιο”

Η Κατιούσα αγαπάει την ποίηση, γιατί η ποίηση είναι τέχνη και η τέχνη είναι η τροφή του μυαλού και της ψυχής, είναι το καύσιμο της λοκομοτίβας που σέρνει την κοινωνία στο δρόμο προς την Επανάσταση.

Η Κατιούσα αγαπάει την ποίηση, γιατί η ποίηση είναι τέχνη και η τέχνη είναι η τροφή του μυαλού και της ψυχής, είναι το καύσιμο της λοκομοτίβας που σέρνει την κοινωνία στο δρόμο προς την Επανάσταση. Ο Περίανδρος Παπανικολάου είναι άνθρωπος του μόχθου, μα και ποιητής. Όχι στο επάγγελμα ποιητής. Στον ελεύθερο χρόνο του είναι ποιητής. Έγινε ποιητής γιατί αγαπάει να καταπιάνεται με την τέχνη του λόγου, την τέχνη που του επιτρέπει να αναζητά αλλιώτικες κοινωνίες, πιο φωτεινές από αυτή που ζούμε και αν δεν τις βρει, μπορεί με λέξεις να χτίζει δικές του. Το επάγγελμά του είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Όχι πως έχει σημασία. Σημασία έχει πως είναι ένα παράδειγμα πραγμάτωσης της Μπρεχτικής κοινωνίας που οραματιζόμαστε όλοι εμείς, οι εραστές της κοινωνίας της Ουτοπίας, ακριβώς όπως μας τη δίδαξε ο Μπρεχτ, της κοινωνίας που ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα.

Το “Σειράδιο” είναι η δεύτερη ποιητική του συλλογή, που εκδόθηκε το Μάρτη του 2021 από τις εκδόσεις “Δρόμων”. Το πρώτο του γέννημα ήταν η “Προβέντζα”. Πενήντα ποιήματα εκπέμπει το “Σειράδιο”, πενήντα ιστορίες που σκιαγραφούν χιλιάδες εικόνες, μνήμες δικές μας ή δικές σας, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους που όμως ζωντανεύουν από τις ίδιες ακριβώς λέξεις. Γιατί αυτό είναι τελικά η ποίηση, μια στιγμιαία νεκρανάσταση αναμνήσεων όσων έχουμε ζήσει στις ξεχωριστές, μα ομόρριζες ζωές μας. Μια φωτογραφία που κανείς δεν τράβηξε, εντελώς διαφορετική για τον κάθε αναγνώστη, που εκτυπώθηκε από ένα και μόνο αρνητικό, εκείνο που εμφάνισε ο ποιητής στο σκοτεινό δωμάτιο του μυαλού του. Αυτό είναι το “Σειράδιο”. Ένα άλμπουμ αμέτρητων φωτογραφιών που κανείς μας δε θυμόταν πως έβγαλε και όμως κοιτώντας τες καρέ-καρέ βλέπει σε αυτές τον εαυτό του και πρόσωπα γνωστά του, να ζουν εκείνες τις στιγμές που τώρα τις θυμάται καθαρά και που μόλις γυρίσει τη σελίδα μονομιάς θα σκοτεινιάσουν και πάλι.

Εμείς διαβάσαμε το “Σειράδιο” και τώρα το προτείνουμε σε εσάς, για να ζωντανέψετε τις δικές σας θύμησες μέσα από τα λόγια του ποιητή. Σε τέσσερις από εσάς θα το προσφέρουμε με χαρά, όπως το προσέφεραν και σε εμάς. Οι υπόλοιποι μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, όπως παλιά που πηγαίναμε με ένα μικρό χαρτάκι στα χέρια, με γραμμένο πάνω του τον τίτλο, το συγγραφέα, τις εκδόσεις.

Σειράδιο – Περίανδρος Παπανικολάου – Εκδόσεις Δρόμων – Μάρτης 2021

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε το ομώνυμο ποίημα:

Σειράδιο

Είμαι το κουρασμένο βήμα του αγρότη
του καπνεργάτη το καμένο πνευμόνι
του σοβατζή ο κουρασμένος ώμος
τ’ αλατωρύχου η θολή ματιά.
Είμαι το βήμα στα λασπωμένα τα χωράφια
το φυντάνι που μπήγεται στο χώμα βαθιά
ο ασβέστης που καίει τα κάστρα
τ’ αλάτι που λιώνει σιδεριά.
Είμαι η άκρη απ’ το καμάκι, που όταν μπει
δεν ξεριζώνεται από τα σπλάχνα.
Είμαι τ’ αλέτρι, το τσαπί και το γενί.
Είμαι το «αμάν» το μεσημέρι στα ουζερί.
Εσείς οι ευλογημένοι του κόσμου
ισώστε το κορμί στον ήλιο!
Τον δικό σας ήλιο!

Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τον Περίανδρο Παπανικολάου και την Εύη Κανδρή για την προσφορά των βιβλίων.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: