Ιωάννα Καρατζαφέρη, «Μια γενναία γυναίκα στις λεωφόρους του κόσμου»

Η Ιωάννα Καρατζαφέρη αποτελεί, ίσως, μοναδική περίπτωση για την πρωτοτυπία του στιλ γραφής της, την ανάδειξη πλευρών της κατάστασης της γυναίκας, όταν το γυναικείο ζήτημα δεν συζητιόταν πλατιά, τη φρεσκάδα της ματιάς της, τον πλούτο κοινωνικών σχέσεων που αποτυπώνει στα γραπτά της.

Το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνει τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό εκδήλωση προς τιμήν της λογοτέχνιδας Ιωάννας Καρατζαφέρη, μαχητικής οπαδού του ΚΚΕ επί δεκαετίες και επιφυλλιδογράφου του «Ριζοσπάστη», επίσης, για πολλά χρόνια.

Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο «Μια γενναία γυναίκα στις λεωφόρους του κόσμου», για το έργο της Ιωάννας Καρατζαφέρη θα μιλήσουν τα μέλη του Τμήματος Πολιτισμού Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, και Νίκη Κυριαζή, φιλόλογος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φώντας Λάδης, η ερμηνεύτρια Γιώτα Βέη, και ο Θανάσης Καραμπέτσος, εκπαιδευτικός.

Αποσπάσματα από βιβλία της Ι. Καρατζαφέρη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Κιμούλης. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με αποσπάσματα από τη δράση της δημιουργού και από συνεντεύξεις της σε ντοκιμαντέρ που έχει επιμεληθεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής.

Η Ιωάννα Καρατζαφέρη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως συγγραφέας και αποτελεί, ίσως, μοναδική περίπτωση για την πρωτοτυπία του στιλ γραφής της, την ανάδειξη πλευρών της κατάστασης της γυναίκας, όταν το γυναικείο ζήτημα δεν συζητιόταν πλατιά, τη φρεσκάδα της ματιάς της, τον πλούτο κοινωνικών σχέσεων που αποτυπώνει στα γραπτά της.

Συνδέθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, καταρχάς συναισθηματικά, με το ΚΚΕ την περίοδο της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη ’44. Με αυτά τα συναισθήματα και με τα προσωπικά της χαρακτηριστικά μιας ανυπότακτης προσωπικότητας, τολμηρής που αναζητούσε την αλήθεια και το δίκιο πορεύεται έως σήμερα στο πλάι του ΚΚΕ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έφυγε για τις ΗΠΑ ωθούμενη και από περιέργεια και δίψα για «περιπέτεια», αλλά και έχοντας δεσμούς με τη χώρα αυτή μέσω των μεταναστών συγγενών της. Εκεί εργάστηκε, ενώ σπούδασε και λογοτεχνία.

Καθοριστική για την πορεία της ήταν η επιβολή της δικτατορίας του 1967 με την ίδια να στρατεύεται πολύ ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ συμμετείχε και στο αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ.

Απολύθηκε με εντολή της χούντας από την «Ολυμπιακή Αεροπορία» όπου εργαζόταν, ενώ τόσο την ίδια όσο και ανθρώπους από τον κύκλο της άρχισε να τους παρακολουθεί το FBI, με την Ιωάννα Καρατζαφέρη να καλείται και για ανάκριση. Τότε αποφάσισε να φύγει από τις ΗΠΑ και να εγκατασταθεί στη Σουηδία, όπου σπούδασε Θέατρο, ενώ συνέχιζε τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 συνεχίζοντας μέχρι και τις μέρες μας το συγγραφικό της έργο και την πολύπλευρη αγωνιστική της δράση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: