Υποσχέσεις και πραγματικότητα – Σύντομο ιστορικό διεκδίκησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Η Κυβέρνηση για ένα δημόσιο αγαθό τέτοιας σπουδαιότητας επέδειξε απαράδεκτη ολιγωρία, ενώ για ζητήματα που άπτονται επιχειρηματικών συμφερόντων προωθεί λύσεις με διαδικασίες fast track,ευσταθεί και προκαλεί αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης στους πολίτες

Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στις 16 Μαρτίου 2017 για τη χωροθέτηση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ πάγωσε η διαδικασία ολοκλήρωσης – παραλαβής της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), απαραίτητη για τη μη ακύρωση του ΠΔ 187/Δ/2011 που αφορούσε την προστασία Υμηττού και θεσμοθετούσε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων

Λόγω όμως των εύλογων αντιδράσεων τόσο της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αλλά και άλλων φορέων (επιστημονικών, περιβαλλοντικών, αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών) ο Πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας (ενθυμούμενος ίσως και τις δηλώσεις του, όταν ήταν επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και την ερώτησή του στην Βουλή ως βουλευτής το 2010) ανακάλεσε την αρχική του εξαγγελία και στις 5 Ιουνίου 2018 προχώρησε στη δέσμευση νέα εξαγγελία ότι η ΣΜΠΕ, όπως και ο νόμος για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή θα ολοκληρωνόταν εντός τριμήνου. Ακολούθως το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλάμβανε την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που αφορούσε το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των ορεινών όγκων του Υμηττού (με την έγκριση της ΣΜΠΕ, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο).

Αφού πέρασε πολύς καιρός σε συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής μας στις 12Νοεμβρίου 2018 ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ κύριος Φάμελος δήλωσε ότι στα τέλη του ίδιου μήνα (30 Νοεμβρίου 2018) θα έχουν ολοκληρωθεί οι θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου και θα τεθούν στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς βέβαια οι δεσμεύσεις να επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα.

Ο κύριος Υπουργός, εκτός από την μη τήρηση των υποσχέσεων του, έχει τεράστια ευθύνη για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις για τη σύνταξη και παραλαβή της ΣΜΠΕ, ενώ γνώριζε ότι είχε εκδοθεί η από 10 Σεπτεμβρίου 2015 προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (σε απάντηση ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας) η οποία υποχρέωνε το ΥΠΕΝ να εκπονηθεί ΣΜΠΕ για το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/2011.

Επίσης γνώριζε τις αποφάσεις 2355-2361/2107 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Είναι απορίας άξιο ότι υπέγραψε δύο αναστολές έκδοσης εγκρίσεων δόμησης- αδειών δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, επικαλούμενος «το γεγονός ότι έχουν προοδεύσει σημαντικά(!) οι διαδικασίες εκπόνησης ΣΜΠΕ για την προστασία του ορεινού όγκου Υμηττού».

Τέλος αποκλείεται να μην γνώριζε ο κύριος Υπουργός ότι η Α.Ε η οποία εκμεταλλευόταν το Badminton προσέφυγε από τις 25 Οκτωβρίου 2011 στο ΣτΕ αιτώντας την ακύρωση του ΠΔ187/Δ/2011, όπως και ότι εκδόθηκε η με αρ. 2244/2018 απόφαση του Ε΄ Τμήματος ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται το από 14-6-2011 Π.Δ, γιατί δεν είχε τηρηθεί η διαδικασία, σύμφωνα με την οδηγία 2001/42/ΕΚ, στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.

Γίνεται σαφές ότι το «τείχος προστασίας» του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι σαθρό χωρίς τη ΣΜΠΕ και υποκείμενο ενδεχόμενων νέων ανάλογων αποφάσεων. Η παρατήρηση, ότι η Κυβέρνηση για ένα δημόσιο αγαθό τέτοιας σπουδαιότητας επέδειξε απαράδεκτη ολιγωρία, ενώ για ζητήματα που άπτονται επιχειρηματικών συμφερόντων προωθεί λύσεις με διαδικασίες fast track,ευσταθεί και προκαλεί αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης στους πολίτες.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ακόμη ότι τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά αν ο Δήμαρχος Αθηναίων (πρώην Συνήγορος του Πολίτη) δεν απαξίωνε τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων (522/2014 και 685/2015) και αν η Περιφερειάρχης Αττικής τηρούσε τις προεκλογικές υποσχέσεις της για αμέριστη συμπαράστασή της για την υλοποίηση του ΜΠΓ. Η κυρία Δούρου ολιγώρησε και δεν προέβηκε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί η με αρ.73/9-3-2017 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής  με την οποία ζητούσε από το ΥΠΕΝ να ολοκληρώσει την διαδικασία έγκρισης της ΣΜΠΕ και την επικύρωση ενός νέου ΠΔ για την προστασία του Υμηττού.

Είναι φανερό ότι οι κίνδυνοι να ξαναγυρίσουμε σε μια κατάσταση στην οποία το θεσμικό πλαίσιο που έβαζε τις βάσεις για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή να καταργηθεί, να ξαναγυρίσουμε πάλι στο μηδέν. Ήδη η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου από την  τελευταία Πρόεδρο του ΟΡΣΑ αρνούμενη να προχωρήσει την έγκριση του Σχεδίου Διάταξης από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κινήθηκε ως το μακρύ χέρι της ΕΤΑΔ που απεργαζόταν την υπονόμευση των διατάξεων του ΠΔ187/Δ/2011.

Γεγονός είναι ότι το εν λόγω ΠΔ έβαζε εμπόδια σε επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδιώξεις και για αυτό φρόντισαν να ακυρώσουν ή να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του όπως βέβαια και η απόφαση του ΣτΕ για το αυθαίρετο κτίσμα του Badminton. Είναι γεγονός ακόμη ότι δεν είναι προτεραιότητα για πολλούς το πράσινο της πόλης και η ποιότητα ζωής των πολιτών, τα Μητροπολιτικά Πάρκα και εντέλει τα δημόσια αγαθά. Όλα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η δουλειά όσων αγωνίζονται για τέτοια ζητήματα. Είναι πολλά κινήματα πολιτών που αγωνίζονται, κυρίως αμυντικά για την προάσπιση του περιβάλλοντος σε διάφορα σημεία της πόλης μας αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας μας.

Το ίδιο σωστή είναι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει επαρκής συντονισμός αυτών των κινημάτων και διάφορες δυσκολίες υποκειμενικές και αντικειμενικές που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους επομένως και την αποτελεσματικότητα τους, άρα πρέπει να σκύψουμε και βρούμε λύσεις και σε αυτό  το επίπεδο. Η προγραμματισμένη κινητοποίηση όσων υπερασπίζονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στις 20 Μαρτίου 2019 στο πρώην Πάρκο Χωροφυλακής (επί της Μεσογείων και στη συνέχεια πορεία στο ΥΠ.ΕΝ) θα δώσει σε πολλά ζητήματα απαντήσεις.

Τα επείγοντα και κύρια αιτήματά μας σε αυτή τη φάση είναι:

Η κυβέρνηση  (Πρωθυπουργός, αρμόδιος Υπουργός ΥΠ.ΕΝ) να τηρήσουν άμεσα τις υποσχέσεις τους και ειδικότερα να εγκριθεί η ΣΜΠΕ και να ψηφιστεί ο νόμος για τον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: