Συναγωνιστές ή χειροκροτητές; (στον αγώνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού)

Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ δεν μένουμε στο χειροκρότημα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ανησυχούμε για αυτούς, στηρίζουμε τα αιτήματά τους κι αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους.

Άρθρο που λάβαμε από Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ.

Βιώνουμε την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των οικογενειών μας και τη δική μας. Όλες έχουμε στο οικογενειακό μας περιβάλλον ηλικιωμένους, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και άλλους που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες και είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Όλες ανησυχούμε, ενημερωνόμαστε από τους αρμόδιους, απολυμαίνουμε παντού, μένουμε σπίτι και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους συντρόφους μας και τους εαυτούς μας. 

Πολλές από μας όμως εργάζονται σε super-market, καταστήματα τροφίμων, τράπεζες, στους Δήμους,σε φαρμακεία, σε μονάδες Υγείας ή στο Νοσοκομείο, εξυπηρετώντας πολύ κόσμο που μπορεί να μεταφέρει τον ιό  Covid-19.Πρέπει όλοι και όλες να προστατευθούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μην κινδυνέψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους, αλλά και ολόκληρο το νησί. Γυάλινα προστατευτικά στα ταμεία, είδη ατομικής προστασίας, αντισηπτικά για τους πελάτες, συνεχής καθαριότητα με απολυμαντικά, είναι μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εύκολα. Ειδικά μέτρα να παρθούν για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους βιολογικούς.Ακόμα να δοθούν όλες οι άδειες που προβλέπονται σε εγκυμονούσες, γονείς με παιδιά σε σχολική ηλικία, ευπαθείς ομάδες, χωρίς το φόβο ότι οι εργαζόμενοι που θα ζητήσουν άδεια θα μπουν στη μαύρη λίστα. Επίσης χρειάζεται αρκετός χρόνος ανάπαυσης για τους εργαζόμενους ώστε να διατηρηθούν σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση. Υπερωρίες, κόψιμο ρεπό και αδειών είναι απαράδεκτες!Να μετατραπούν οι 4ωρες συμβάσεις σε 8ωρες, να γίνουν προσλήψεις όπου χρειάζεται. Οι αλυσίδεςsuper-market (κι όχι μόνο) θησαυρίζουν αυτή την εποχή!

Μια άλλη πλευρά είναι η οικονομική επιβίωση των λαϊκών οικογενειών. Με την επιβολή των μέτρων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την απαγόρευση λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων, η πλειοψηφία των εργαζομένων και των επαγγελματιών της Κέρκυρας μένει χωρίς εισόδημα. Ζητάμε να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί επίδομα ανεργίας σε όσους δεν εργάζονται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Επίδομα έκτακτης ανάγκης στους επαγγελματίες, για όσο χρόνο κλείνουν ή υπολειτουργούν οι επιχειρήσεις τους. Αναστολή πληρωμών και διακοπών σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, δάνεια, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Παύση των πλειστηριασμών. Ζητάμε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Στους συνταξιούχους να δοθεί η 13η σύνταξη, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα! Δεν αρκεί όμως η δική τους γενναιότητα και αυτοθυσία. Χρειάζονται υποδομές, εξοπλισμός, είδη ατομικής προστασίας, αναλώσιμα υλικά και επαρκές προσωπικό, για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί με κινητοποίηση στο υπουργείο την Πέμπτη 19/3, κατέθεσαν για μια ακόμη φορά τα αιτήματά τους. Όμως ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης αρνήθηκαν να  τους συναντήσουν. Αυτοί που τους χειροκροτούν από τα μπαλκόνια, αρνούνται να ακούσουν τα αιτήματά τους!!!

Η προστασία της Υγείας του λαού είναι ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας. Απαιτούμε:

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα Κέντρα Υγείας, το νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.
  2. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
  3. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  4. Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και δεν άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε υποσχεθεί. Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
  5. Να παρέχονται σε επάρκεια είδη ατομικής προστασίας στο προσωπικό (μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες στολές μιας χρήσεως, αντισηπτικά κτλ.)
  6. Να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες στο νοσοκομείο και να προσληφθούν κι άλλες ώστε να μπορούν να γίνονται απολυμάνσεις συνεχώς.
  7. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας, τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν την ανάλογη εξέταση και οι ιδιώτες γιατροί.
  8. Να λειτουργήσει η μονάδα αντιμετώπισης κρίσεωντου Νοσοκομείου Κέρκυρας.
  9. Να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλους είδη προφύλαξης κι απολύμανσης.
  10. Επάρκεια ασθενοφόρων, πλήρως επανδρωμένων για τις διακομιδές στα Γιάννενα. 

Εμείς δεν μένουμε στο χειροκρότημα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ανησυχούμε για αυτούς, στηρίζουμε τα αιτήματά τους κι αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους. Οι γυναίκες της ΟΓΕ, μαζί με τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, διαχρονικά βρίσκονται στο πλευρό των υγειονομικών, παλεύοντας για σύγχρονη αποκλειστικά δημόσια Υγεία, για όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν χτες για να μην κινδυνεύουμε σήμερα.Ήμασταν στο πλευρό τους όταν απεργούσαν για τα δεδουλευμένα και τα ρεπό τους, όταν πάλευαν για προσλήψεις προσωπικού, όταν κινδύνευαν να απολυθούν οι καθαρίστριες… Κι αυτή τη φορά μαζί θα παλέψουμε. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο έχουν όνομα, είναι ο Γιάννης, ο Μάνος, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Ηλίας, είναι η Ματούλα, η Αναστασία, η Σπυριδούλα, η Μάγδα, η Μαρία, η Λίζα. Είναι όλοι άνθρωποι δικοί μας, φίλοι, γείτονες, συγχωριανοί, συναγωνιστές. 

Μαζί θα παλέψουμε!

Είμαστε σε επαφή με τα σωματεία μας, με τις ομάδες της ΟΓΕ.

Ενημερώνουμε για κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, για κάθε πρόβλημα.

Κανένας μόνος, καμία μόνη.

Μαζί θα τα καταφέρουμε, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: