Κοινή δήλωση γιατρών – απάντηση στη Μίνα Γκάγκα για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” γράφονται ένα μείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φτηνής προπαγάνδας της κυβέρνησης μέσω δηλώσεων της αναπληρώτριας Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα. Αν κάποιος το διαβάσει νομίζει πως πρόκειται για κάποια κοσμογονία. Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από τα γραφόμενα…

Στις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα σε σχέση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) απαντούν με κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Γιώργος Φερεντίνος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και γιατρός στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Στη δήλωσή τους επισημαίνουν:

«Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” γράφονται ένα μείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φτηνής προπαγάνδας της κυβέρνησης μέσω δηλώσεων της αναπληρώτριας Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα. Αν κάποιος το διαβάσει νομίζει πως πρόκειται για κάποια κοσμογονία. Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από τα γραφόμενα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η ανακαίνιση του ΤΕΠ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, του Ευαγγελισμού, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνει αρχικά η μεταφορά του ΤΕΠ στο παλαιό κτήριο του νοσοκομείου, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά το… ήμισυ του έργου”. Η ανακαίνιση στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, που θυμίζει το γεφύρι της Άρτας, πραγματοποιείται χωρίς κανένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από “δωρεές ιδιωτών”. Υποθέτουμε πως ακόμα και στο Υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πως κτίρια και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός δεν εξετάζουν – ούτε θεραπεύουν αυτόματα, αλλά χρειάζονται το απαραίτητο σε αριθμό και εκπαίδευση προσωπικό. Για του λόγου το αληθές, παρά τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου, οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ για αξονική ξεπερνούν πολλές φορές τις 24(!), ενώ για νοσηλευόμενους στους ορόφους ξεπερνούν τη 1 εβδομάδα. Στη γενική εφημερία του νοσοκομείου στις 29/12 εξαντλήθηκαν οι φορητοί αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται κατά τη διασωλήνωση των βαρέως πασχόντων στα ΤΕΠ…

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το ανακαινισμένο με «δωρεά» ιδρύματος Ιωάννη Λάτση ΤΕΠ λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο, παρέχοντας υπηρεσίας υγείας στους ασθενείς στις εφημερίες του υπό νέες βελτιωμένες συνθήκες”. Τα νέα ανακαινισμένα επείγοντα το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι φρεσκοβαμμένους τοίχους αλλά η αναμονή για εξέταση σε κάποια ιατρεία μπορεί να αγγίξει τις 8 με 10 ώρες, τις εφημερίες των ΤΕΠ Παθολογικού καλούνται να καλύψουν ειδικευόμενοι άλλων ειδικοτήτων (π.χ. καρδιολόγοι), η αναμονή για μία αξονική τομογραφία μπορεί να ξεπεράσει τις 2 ώρες ενώ σε κάθε εφημερία πολλοί από τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας και αφού έχουν περάσει έναν Γολγοθά αναμονών, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν άλλες 12 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ή ράντζο (για παράδειγμα, στην εφημερία 28/12 ο τελευταίος ασθενής βρήκε κρεβάτι στις 29/12 και ώρα 7 το απόγευμα!).

Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινά στο νοσοκομείο «Αττικόν» η ανέγερση κοιτώνων για το προσωπικό εφημερίας. Η ολοκλήρωσή τους θα απελευθερώσει τουλάχιστον 50 κλίνες στο νοσοκομείο που τώρα διατίθενται ως κοιτώνες, κάτι που αναμένεται να ελαφρύνει και στις «βαριές» εφημερίες του «Αττικόν» όπου τα ράντζα αγγίζουν και τα 90 κάθε φορά. Στο «Αττικόν» για παράδειγμα εξετάζεται η συνέργεια με το κοντινό νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»”. Στο “Αττικόν” αν κάποιος ασθενής ξεπεράσει το σκόπελο των πολύωρων αναμονών θα μπει σε κρεβάτι νοσηλείας …αν έχει έρθει μέχρι το μεσημέρι. Μετά αρχίζει η εξευτελιστική νοσηλεία σε ράντζα και φορεία, σε διαδρόμους, σε άλλες κλινικές και όπου βρεθεί μία γωνία. Η κ. Γκάγκα όμως ανακάλυψε το φάρμακο. Φταίνε οι κοιτώνες των γιατρών!!! Οι οποίοι αν μεταφερθούν σε χώρο εκτός (!!!) του νοσοκομείου, με δωρεές των γνωστών ευεργετών, θα εξοικονομηθούν κρεβάτια. Για την κ. Γκάγκα δεν παίζει κανένα ρόλο το κλείσιμο του Λοιμωδών εδώ και 10 χρόνια ούτε η αποψίλωση σε σημείο εξαφάνισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των Λοιμωδών που επίσης κρατιέται κλειστό από όλες τις κυβερνήσεις το αίτημα των κατοίκων είναι ένα και μοναδικό: Επαναλειτουργία του ως πλήρες, σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νοσοκομείο και όχι μισή λειτουργία που θα μπαλώνει τρύπες με μεταφερόμενο προσωπικό από τα γειτονικά νοσοκομεία.

Για τα παραπάνω η σημερινή κυβέρνηση, όπως οι προηγούμενες, δεν βγάζει άχνα. Αντίθετα συνεχίζει να φιλοτεχνεί το φιλεύσπλαχνο προσωπείο διάφορων ευεργετών που για φοροαπαλλακτικούς λόγους και από το πλεόνασμα που έχει προκύψει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους “επενδύουν” στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: