ΚΚΕ – Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας: Τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας της Ικαρίας

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου  και Μανώλης Συντυχάκης.

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας της Ικαρίας. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου  και Μανώλης Συντυχάκης.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, της Ένωσης Γονέων Σχολείων του νησιού, σωματείων και άλλων φορέων, οι γιατροί και λοιπό προσωπικό που εργάζονται στις δομές υγείας είναι στα όρια των αντοχών τους.

Η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τόσο του Νοσοκομείου στον Άγιο Κήρυκο, όσο και του Κ.Υ Ευδήλου έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση επικίνδυνη για τους ντόπιους αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Οι εφημερίες είναι επισφαλείς με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών. Το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου λειτουργεί αρκετές μέρες το μήνα αποκλειστικά με ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς. Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας καθώς χειρούργος δεν υπάρχει. Με αποτέλεσμα οι αεροδιακομιδές να είναι συχνές ακόμα και για απλά περιστατικά οξείας σκωληκοειδίτιδας αλλά και για σοβαρά ατυχήματα που το καλοκαίρι είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ειδικότητες ζωτικής σημασίας στο Νοσοκομείο είναι μονήρεις: Αναισθησιολόγος, γυναικολόγος, νεφρολόγος, ακτινολόγος, νευρολόγος, κ.α. ενώ άλλες πολλές δεν υπάρχουν καθόλου, όπως πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, κ.α. με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να έχουν την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται. Επίσης, ο αξονικός τομογράφος πολλές φορές τον μήνα δεν λειτουργεί καθόλου ενώ και ο μοναδικός ακτινοδιαγνώστης στέλνεται με απόσπαση στην Ρόδο. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε φιάλες αίματος (δεν υπάρχει Τμήμα Αιμοδοσίας) και σε αντιδραστήρια του μικροβιολογικού τμήματος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν μέχρι και απλές, όμως βασικές εξετάσεις. Η μονάδα τεχνητού νεφρού υπολειτουργεί, πολλοί γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι, ενώ και το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Στο Κ.Υ Ευδήλου είναι καλυμμένες μόνο οι δυο από τις οκτώ θέσεις ιατρών.

Στο κατά τα άλλα «Πολυδύναμο» Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών υπάρχει μια και μοναδική γιατρός, αντί τέσσερις που προβλέπονται από το οργανόγραμμα του, για να καλύψει μια περιοχή 2500 κατοίκων και συγχρόνως την αναγκάζουν να πηγαίνει για εφημερίες στο Κ.Υ Ευδήλου. Έτσι περιοχές ολόκληρες, όπως οι Ράχες, με πληθυσμό που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται, χωριά όπως ο Μαγγανίτης και το Καρκινάγρι μένουν χωρίς γιατρό γιατί και εκεί τον έναν και μοναδικό αγροτικό γιατρό τον αναγκάζουν να κάνει εφημερίες στο Κ.Υ. Ορθοπεδικός και Παιδίατρος δεν υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες των γονιών και των παιδιών τους σε όλο το βόρειο και δυτικό μέρος του νησιού. Έτσι πρέπει να διανύουν μέχρι και 80χλμ ή 2,5 ώρες δρόμο για να δουν παιδίατρο ή ορθοπεδικό στο νοσοκομείο του νησιού.

Πλήρωμα ασθενοφόρου υπάρχει μόνο για ένα όχημα που σημαίνει ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια για όλο το νησί. Γι’ αυτό και σε περίπτωση που θα υπάρξουν δυο, ή παραπάνω, ταυτόχρονα περιστατικά είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Χώρια που οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, η μορφολογία και οι δρόμοι του νησιού δεν βοηθάνε στο να υπάρχει εγκαίρως ασθενοφόρο σε κάποιον συνάνθρωπο μας όταν θα το χρειαστεί.

Οι γονείς, οι σύλλογοι και οι φορείς της Ικαρίας βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, τόσο για να μη μετακινείται η μοναδική ιατρός των Ραχών προς άλλη περιοχή για εφημερίες, όσο και για να διεκδικήσουν την άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής. Αντ΄αυτού δέχονται απειλές από την αστυνομία για μηνύσεις ή ακόμα και συλλήψεις γονείς που διαμαρτύρονται και διεκδικούν για την ίδια τους της ζωή κι αυτή των παιδιών τους.

Αυτή είναι η πολιτική που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών που έχει οδηγήσει σε αυτή την χρόνια κατάσταση στα νησιά μας αλλά και συνολικά στην χώρα. Τον 21ο αιώνα οι Ικαριώτες αρνούνται να μην έχουν γιατρούς στο νησί, ασθενοφόρα, να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ταξιδέψουν εκτός Ικαρίας για λόγους υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να σταματήσει εδώ και τώρα η μετακίνηση της μοναδικής ιατρού του Π.Π.Ι των Ραχών για να εκτελεί εφημερίες σε άλλο Κ.Υ του νησιού και σε άλλη περιοχή,
– Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό ιατρών με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας της Ικαρίας και να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες περίθαλψης των ασθενών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

– Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, όπως και να εξοπλιστούν τα Κέντρα Υγείας, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το πληθυσμό των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: