Η κατάσταση των κενών θέσεων γιατρών στο ΓΝ Άρτας

Ακούμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με την πανδημία, πως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία είναι ήρωες, και άλλα δακρύβρεχτα από το κυβερνητικό επιτελείο. Και ακούμε πως έχουμε ενισχυθεί και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό μας. Ακούμε. Αλλά δε βλέπουμε…

Ακούμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με την πανδημία, πως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία είναι ήρωες, και άλλα δακρύβρεχτα από το κυβερνητικό επιτελείο. Και ακούμε πως έχουμε ενισχυθεί και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό μας. Ακούμε. Αλλά δε βλέπουμε. Ως επιστήμονες έχουμε μάθει να εξετάζουμε τα πράγματα όχι με θεατρινισμούς και υποθέσεις, αλλά με στοιχεία. Και για την περίπτωση του ΓΝ Άρτας τα στοιχεία έχουν ως εξής ως προς τις οργανικές θέσεις: 

Ο χειρουργικός τομέας έχει δυναμικό 28 γιατρών με 9 κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή το 25% των προβλεπόμενων θέσεων είναι κενό.

Ο παθολογικός τομέας διαθέτει 20 γιατρούς και 10 κενές θέσεις, δηλαδή το ένα τρίτο είναι κενό. 

Ο ψυχιατρικός τομέας έχει 3 γιατρούς και 2 κενές θέσεις, το 40% δηλαδή.

Ο εργαστηριακός τομέας έχει δυναμικό 10 γιατρών και 4 κενές θέσεις, δηλαδή το 25% περίπου.

Τα ΤΕΠ διαθέτουν δύο γιατρούς με 5 κενές θέσεις, 80% δηλαδή ακάλυπτο. 

Σε σύνολο δηλαδή 63 ενεργών γιατρών υπάρχουν 30 κενές οργανικές θέσεις, το 33% δηλαδή. 

Μήπως όμως τα κενά έχουν καλυφθεί με επικουρικό προσωπικό; Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 8 επικουρικοί γιατροί, δηλαδή καλύπτεται μόλις το 22% των κενών θέσεων. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν δούμε και τα αντίστοιχα κενά στους ειδικευόμενους γιατρούς: σε σύνολο 52 θέσεων ειδικευομένων, οι 24 είναι ακάλυπτες, λίγο λιγότερο δηλαδή από τις μισές. Είναι γνωστό ότι η εποχή των μεγάλων λιστών αναμονής έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και από ότι φαίνεται η διαχείριση της πανδημίας έδιωξε και άλλους συναδέλφους προς το εξωτερικό. 

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Το νοσοκομείο υπολειτουργεί σε μεγάλο βαθμό. Σε βαθμό που δείχνει όντως το πόσο μεγάλο είναι το πείσμα των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτό. Και δυστυχώς η έως τώρα προοπτική είναι ακόμα χειρότερη: από τη μια τα κενά στις θέσεις για ειδικότητα, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των συναδέλφων και η εξαγγελίες της κυβέρνησης  για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. 

Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα,  με αφετηρία την γενική απεργία της 6 Απρίλη θα κληθούμε να πολεμήσουμε με το ίδιο πείσμα, εκτός από την υγειονομική κρίση και την απόπειρα της κυβέρνησης να παραδώσει το ΕΣΥ στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Μια μάχη που θα δώσουμε για εμάς, για τους συναδέλφους μας και για τους κατοίκους μιας επαρχιακής πόλης που προσπαθεί να επιβιώσει. 

Η Τριμελής Επιτροπή ΕΙΝΗ ΓΝ Άρτας

Λένα Γκιόκα 

Άννα Λυκούδη

Πάνος Χριστοδούλου 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: