Γιώργης Η. Αμπαζής: Η υγεία του λαού στα νησιά μας – Χίο, Οινούσσες και Ψαρά – και η προοπτική του Νοσοκομείου με τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ!

Ο αδίστακτος κόσμος των επιχειρηματιών, δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού. 

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, για μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δείχνει με ποια πολιτική θα συνεχίσει να συγκρούεται ο λαός από την 21η Μάη και μετά στην Υγεία: «Με την πολιτική της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης».

Μιας πολιτικής  που ο λαός πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά, τόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Conid-19, όταν το σύστημα Υγείας «κατέρρεε» κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές (κτηριακές και τεχνολογικές).

Εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) περιλαμβάνεται στα προγράμματά τους: 

–που εμπορευματοποιούν σταδιακά την κάθε ιατρική πράξη.

–που δίνουν χώρο να «αλωνίζουν» τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην υγεία.

–που στέλνουν τους πολίτες να πραγματοποιούν ιατρικό έλεγχο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.  

–που πετούν  εκατοντάδες φάρμακα εκτός ασφαλιστικής αποζημίωσης.

–που εισάγουν τη συμμετοχή των ασθενών στις πληρωμές για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες,  μαστογραφίες κλπ.

Ο αδίστακτος κόσμος των επιχειρηματιών, δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού. 

 Το κράτος- ολοένα- αποσύρεται  από την ευθύνη για κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προκειμένου να περισσεύει χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και να δημιουργείται «χώρος» για κερδοφόρες επενδύσεις στον χώρο της Υγείας.

Μιας πολιτικής, που περιελάβανε πολλές φάσεις, όπως την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με τα απογευματινά ιατρεία που καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τα απογευματινά χειρουργεία που καθιερώθηκαν από τη ΝΔ με την εφαρμογή μιας θεσμοθετημένης δυνατότητας από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που παρέμεινε ανέγγιχτη και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα «πολιτικά μορατόριουμ» του ΣΥΡΙΖΑ  -κατά τη διάρκεια της πανδημίας-  με τις προτάσεις του για υπουργούς «κοινής αποδοχής», τα παζάρια για την αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα, που – όπως λέει – πρέπει να λειτουργεί «συμπληρωματικά» με το δημόσιο. 

 Σ’ όλα αυτά προστίθενται οι σχέσεις εργασίας – λάστιχο για το προσωπικό και η γενίκευση των εργολαβιών ειδικά την τελευταία 10ετία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που η ΝΔ επιχειρεί να γενικεύσει και σε άλλους κλάδους και τέλος η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που νομοθετήθηκε πρόσφατα από τη ΝΔ.

Οι κάτοικοι των τριών νησιών μας έχουν πολλά να θυμηθούν –όλα αυτά τα χρόνια- απ’ την πολιτική της περίθαλψης  τους, από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως:

–Η υποχρηματοδότηση της Α/βάθμιας(Κέντρα Υγείας Χώρας και Πυργιού, Περιφερειακών ιατρείων Βολισού, Καρδαμύλων, Οινουσσών, Ψαρών) και της Β/βάθμιας περίθαλψης (Σκυλίτσειο) όπως δείχνουν  οι προϋπολογισμοί τους.

–Τα αγροτικά ιατρεία που υποβαθμίστηκαν και περιορίσθηκαν σε λειτουργία συνταγογράφησης φαρμάκων.

–Ο Οίκος Ναύτου, που έκλεισε επί κυβέρνησης ΝΔ και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις ολοκλήρωσαν το έγκλημα κατά του ναυτεργατικού κόσμου του νησιού μας.  

Η κτηριακή υποδομή στο Κέντρο υγείας Πυργιού που χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων, τα δε αγροτικά ιατρεία παραμένουν εγκαταλελειμμένα. 

–Η κτηριακή υποδομή του Νομαρχιακού νοσοκομείου, που δεν μπορεί να στηρίξει τις σύγχρονες ανάγκες της περίθαλψηςκαι τα κτήρια 3ο -4ο , που προορίζονται  για παθολογική και ψυχιατρική κλινική κι  εδώ και 8 χρόνια πληρώθηκαν αδρά από τους φορολογούμενους πολίτες, λόγω των τεχνικών και οικονομικών αστοχιών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και περιφερειακών αρχών ΝΔ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  ακόμα φτιάχνονται…!

–Το 1ο και 2ο κτήριο, που   μένει εγκαταλελειμμένο, αν και έπρεπε να έχει φτιαχτεί και  παραδοθεί μαζί με τη νέα πτέρυγα, ως συνοδό έργο, απ’ την ανάδοχο εταιρεία,  της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ . 

–Το κεντρικό κτήριο του νοσοκομείου ,που  έχει γεμίσει ανατολικά και δυτικά από μεγάλο αριθμό κοντέινερ, που «στοιβάζουν» ασθενείς.

–Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, που  παραμένει υποστελεχωμένο , χωρίς μαστογράφο , με παροπλισμένο το μαγνητικό τομογράφο και πεπαλαιωμένο τον εξοπλισμό του κλασικού ακτινολογικού.      

–Η τεχνολογική υποδομή, που  στα Κέντρα υγείας παραμένει ανενεργή και ανεκμετάλλευτη, για την αντιμετώπιση πρωτοβάθμιων περιστατικών , γεγονός που επιβαρύνει το νοσοκομείο με επιπλέων περιστατικά,  αφού καλείτε να καλύψει την ανυπαρξία της Α/βάθμιας φροντίδας υγείας , παρά τις τραγικές ελλείψεις 

–Οι τομείς λειτουργίας του νοσοκομείου, που  βήμα – βήμα παραδίδονται σε ιδιώτες –επιχειρηματίες όπως: Καθαριότητα, Σίτιση, Φύλαξη, Πλυντήρια.

–Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που  βιώνει δύσκολες εργασιακές συνθήκες και σημαντικές ελλείψεις σε βασικούς ειδικότητες  όπως: ενδοκρινολόγου, ρευματολόγου, δεύτερου νευρολόγου, νευροχειρούργου, αιματολόγου, ογκολόγου, ακτινολόγων,  καθώς και ψυχιάτρων (απαραίτητη ειδικότητα για την έναρξη  λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής ) 

–Οι εργασιακές σχέσεις, που  ελαστικοποιούνται και ολοένα αυξάνουν οι επικουρικοί όλων των ειδικοτήτων.  

–Το ΕΚΑΒ, που  αντιμετωπίζει τη διακομιδή των περιστατικών, με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό αφού υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις του, που αδυνατούν να καλύψουν ικανοποιητικά τις βάρδιες και τις ανάγκες σ’ όλο το νησί, ενώ ήδη αδυνατούν να πραγματοποιήσουν, δεδομένων των συνθηκών, τις δευτερογενείς διακομιδές (που η κυβέρνηση προορίζει ως «βορά» στον ιδιωτικό τομέα.

Το επόμενο διάστημα το ΚΚΕ θα αναλάβει δράσεις προκειμένου, να υπερασπιστεί:

–Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

–Άμεση στελέχωση της Α/βαθμιας υγείας, των αγροτικών περιφερικών ιατρείων και των πολυδύναμων περιφερικών κέντρων (Βολυσσού και Καρδαμμύλων)

–Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Υγεία 

–Επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων των υποστηρικτικών υπηρεσιών που  καταργήθηκαν και την οριστική έξοδο τω εργολάβων από τα δημόσια Νοσοκομεία.

–Αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και κατάργηση των κοντέινερ.

–Αυξήσεις στους μισθούς.

–Κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

–Γενναία Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην υγεία.

Απέναντι σ’ αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, οι μαχόμενοι υγειονομικοί και όλος ο λαός έχουν ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στον αγώνα για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Μόνο έτσι μπορούν να μπουν εμπόδια στην επικίνδυνη αντιλαϊκή πολιτική, να καθυστερούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ο λαός – αν το πιστέψει – έχει τη δύναμη να ανοίξει δρόμο για ριζικές ανατροπές. Για Υγεία – Πρόνοια στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων! 

Γιώργης Η. Αμπαζής
Περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου
και  υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Χίο

Φωτογραφία:  George Vitsaras / SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: