Εικόνες Μπέργκαμο στο Γενικό Κρατικό Νικαίας – Με δανεικούς αναπνευστήρες η εφημερία (VIDEO)

Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει αθωράκιστο, με τραγικά αποτελέσματα.

Το έργο το είχαμε ξαναδεί πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της βόρειας κυρίως Ελλάδας: Γεμάτες ΜΕΘ, συρροή ασθενών με κορονοϊό, διασωληνωμένος σε αναζήτηση κρεβατιού εντατικής σε διαδρόμους. Κι όμως, παρά το διάστημα που πέρασε κι ενώ ήταν σαφές ότι η πανδημία θα κορυφωνόταν σε διαφορετικό χρόνο στην Αττική και τη νότια Ελλάδα, ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει αθωράκιστο, με τραγικά αποτελέσματα.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες και οι μαρτυρίες που μετέδωσε το χθεσινό δελτίο του Μέγκα από την πρόσφατη εφημερίδα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου τελείωσαν ακόμα κι οι αναπνευστήρες, ενώ οι ασθενείς που οξυγονώνονται στοιβάζονται δίπλα στους διασωληνωμένους, συμβάλλοντας έτσι στην εύλογη όξυνση τους άγχους τους.

Τις πολεμικές συνθήκες επιβεβαίωσε ο διευθυντής ΕΣΥ του νοσοκομείου Ηλίας Σκοπελίτης, με τις δεκάδες καθημερινές εισαγωγές να φέρνουν στα όριά του τις αντοχές υποδομών και προσωπικού. Ο ίδιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη επιτάξεων, λέγοντας πως “Επειδή ζούμε ένα πόλεμο εγώ ξέρω ότι στο πόλεμο υπάρχουν επιτελικά σχέδια στην ανάγκη επιτάσσεις. Πρέπει και εδώ να γίνει κάτι αντίστοιχο, να επιταχθούν κλίνες, απλές κλίνες, ΜΕΘ, μηχανήματα αλλιώς δεν βγαίνει η μάχη”.Προσθέτει επίσης πως τέλειωσαν οι αναπνευστήρες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρξει δανεισμός από τη υγειονομική περιφέρεια ή άλλα νοσοκομεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όπως – όπως.

Τις δραματικές συνθήκες επιβεβαιώνει και ο 53χρονος Ιωάννης Μανιός, που νοσηλεύεται εδώ και πάνω από 10 μέρες με πνευμονία λόγω Covid-19. Αν και ο ίδιος είχε την τύχη να μη διασωληνωθεί, έγινε αυτόπτης μάρτυρας άλλων ασθενών στον ίδιο θάλαμο που δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος μάλιστα παρομοιάζει την κατάσταση με συνθήκες πολέμου: “Δεν έχω τύχει σε περίπτωση πολέμου αλλά εμένα οι συνθήκες εδώ αυτό μου θυμίσανε πάρα πολύ ένταση άνθρωποι να έρχονται σωρηδόν, άλλους να διασωληνώνουνε, να πάνε σε άλλα νοσοκομεία ένας πανικός δεν το περίμενα τόσο πολύ αυτό το πράγμα”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: