ΔΗ.ΠΑ.Κ Γιατρών: Το «πάμε κι όπου βγει…» των κυβερνήσεων να μην περνάει πουθενά! – Ανακοίνωση για την τροποποίηση του νόμου Πλεύρη-Γκάγκα για τις διακομιδές

Κάτω από την πίεση όλων των γιατρών  και εργαζομένων του ΠΓΝΙ,  η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει άρον άρον πίσω τον επικίνδυνο νόμο του 2021 που προέβλεπε διακομιδή βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών από γιατρούς κάθε ειδικότητας που έχουν ολοκληρώσει  ειδικότητα 6 μηνών.

Κάτω από την πίεση των αγωνιζόμενων γιατρών του ΠΓΝΙ, κάτω από την μαζική κατακραυγή όλων των γιατρών  και εργαζομένων του ΠΓΝΙ,  η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει άρον άρον πίσω τον επικίνδυνο νόμο του 2021 που προέβλεπε διακομιδή βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών από γιατρούς κάθε ειδικότητας που έχουν ολοκληρώσει  ειδικότητα 6 μηνών.

Η κυβέρνηση μάζεψε επίσης άρον άρον τις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας που μόλις πριν μια βδομάδα από το ΠΓΝΙ «με ύφος χιλίων καρδιναλίων» δήλωνε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και η λίστα διακομιδών του ΠΓΝΙ και το έκανε ακόμα χειρότερο λέγοντας ότι στο foundation year δηλ. την 6μηνη κλινική άσκηση των αποφοίτων ιατρικής θα καλυφθούν όλες εκείνες οι γνώσεις που απαιτούνται για την ασφαλή διακομιδή ασθενών, γνώσεις όμως που είναι αντικείμενο ολόκληρων ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων.

Αποτελεί νίκη η υποχώρηση της κυβέρνησης. Δύο  συμπεράσματα προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη:  1ον  ότι οι αγώνες – μικρότεροι ή μεγαλύτεροι- μπορούν να έχουν αποτελέσματα και       2ον  ότι καμία εμπιστοσύνη δε μπορεί να υπάρχει σε όσους κυβερνάνε  αντιμετωπίζοντας την υγεία του λαού ως κόστος και πεδίο επιχειρηματικής δράσης, έχοντας κοινό μετεκλογικό πρόγραμμα την πολιτική Υγείας της ΕΕ.

Αυτό αποδείχθηκε σε όλη τη διαχείριση της πανδημίας, αυτό αποδεικνύεται με το ζήτημα των διακομιδών, αυτό αποδεικνύεται με την επικίνδυνη απόφαση της νοσηλείας ασθενών ΜΕΘ σε απλές κλινικές με ευθύνη των γιατρών της κλινικής, ακόμη και με την  νοσηλεία ασθενών με covid μέσα στις απλές ΜΕΘ και κλινικές. Διαμορφώνουν “σταθμάρχες”, την  ώρα που προσπαθούν να προχωρήσουν το σχεδιασμό τους για το νέο ΕΣΥ της απόλυτης επιχειρηματικής λειτουργίας!

Στην πράξη και όχι στα λόγια φάνηκε και ο ρόλος της κάθε παράταξης της ΕΙΝΗ  και στο ζήτημα των διακομιδών Είναι χαρακτηριστική η απουσία του εκπροσώπου των γιατρών (ΝΔ) από το ΔΣ του ΠΓΝΙ στη συνεδρίαση όπου εγκρίθηκε η ονομαστική λίστα των διακομιδών. Χαρακτηριστική ήταν και η απουσία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από τη γενική συνέλευση της ΕΙΝΗ την Πέμπτη 30 Μαρτίου για το θέμα των διακομιδών και από την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση την ίδια ημέρα , καθώς και η τοποθέτηση υποψηφίου της της ΠΑΣΚΕ στη γενική συνέλευση, που καλούσε το σώμα να μην κάνει τίποτα στην ουσία γιατί δε θα δικαιωθεί!!!

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη συμμετοχή όλων μας, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η αναδίπλωση της κυβέρνησης είναι μία νίκη δική μας, όλων όσων αντιδράσαν με τον τρόπο τους και αισθανόμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι  οι συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ παίξανε καθοριστικό ρόλο στην θετική αυτή εξέλιξη.

Η αναδίπλωση της κυβέρνησης είναι πραγματικότητα αλλά λύνει αντιεπιστημονικά και πολιτικά αντιδραστικά το πρόβλημα των διακομιδών. Αντί να μεταφέρει την ευθύνη της ιατρικής κάλυψης των διακομιδών αποκλειστικά στο ΕΚΑΒ, όπως είναι το μοναδικά ορθό, διατηρεί την ευθύνη στους νοσοκομειακούς γιατρούς,  οι οποίοι μαζί με την 1οβάθμια φροντίδα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν και τις διακομιδές επειδή το ΝΕΟ ΕΣΥ δεν χωρά προσλήψεις στην 1οβάθμια και συγκρότηση του ΕΚΑΒ για να εκτελεί την αποστολή του. Παραμένει ανοικτό το πώς θα καταρτιστεί η νέα λίστα καθώς ο νέος νόμος αφήνει ανοικτό το ζήτημα του καθορισμού των ειδικοτήτων αλλά και του ρόλου των ειδικευομένων στις διακομιδές.

Υπάρχει ο κίνδυνος να αφεθεί κάθε νοσοκομείο να προσαρμόζει κατά το δοκούν, ανάλογα με τους γιατρούς που έχει, την  ασφάλεια των διακομιδών. Στο σενάριο αυτό θα έχουμε διακομιδές διαφορετικών επιπέδων ασφάλειας, με κριτήριο όχι το επιστημονικά ορθό αλλά το βαθμό της υποστελέχωσης κάθε νοσοκομείου.

Λύση μπορεί να προκύψει μόνο από την πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με όλο το απαραίτητο προσωπικό για την πλήρη ανάληψη της ευθύνης για τις διακομιδές και ΟΧΙ από τον  “τσακωμό μεταξύ ειδικοτήτων” και την περαιτέρω επιβάρυνση των κλινικών ΚΑΙ με το ζήτημα των διακομιδών. Τέτοια λύση δε φαίνεται να είναι στα σχέδια του υπουργείου καθώς στην τελευταία προκήρυξη προβλέπονται μόνο 5 θέσεις γιατρών για το ΕΚΑΒ!!

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.  ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΕ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΜΑΣ . ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗ.ΠΑ.Κ) Γιατρών

 

Δείτε ακόμα:

Διακομιδές τρόμου (41 ειδικότητες στον κάδο των αχρήστων)

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: