Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Ρομά για κοινωνική ένταξη – Δ. Κουτσούμπας: “Σας καλούμε στις κάλπες και στον αγώνα να δυναμώσετε το ΚΚΕ” (ΒΙΝΤΕΟ)

“Είμαστε το Κόμμα που με σταθερότητα και συνέπεια, στηρίζουμε δίκαιες διεκδικήσεις των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων των Ρομά, για να σταματήσουν οι εικόνες ντροπής στους διάφορους καταυλισμούς, που έχουν τραγικά αποτελέσματα για τις ζωές των ίδιων των Ρομά, αλλά και για τον υπόλοιπο λαό που κατοικεί ή εργάζεται στις γύρω περιοχές.”

Μια ιδιαίτερα θερμή και μεστή συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ρομά στις 8 Απρίλη. Αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, υποδέχτηκε εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ» και επιστήμονες διαμεσολαβητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις κοινότητες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και πήραν τον λόγο:

Ο Βασίλης Πάντζος, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Στην παρέμβασή του ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία της συνάντησης αλλά και για την υποστήριξη και την συνεπή στάση του στο πλάι των Ελλήνων Τσιγγάνων και αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά το 1971 στο Λονδίνο τονίζοντας ότι «αποτέλεσε σταθμό για την διεκδίκηση και την αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, δικαιώματα που όχι μόνο δεν διαθέταμε αλλά για χρόνια επιχειρούνταν μια προσπάθεια αφανισμού μας που οδήγησε στην γενοκτονία των Ρομά από το φασιστικό κτήνος». Κατήγγειλε στην συνέχεια ότι «ακόμα οι Ελληνες Τσιγγάνοι αντιμετωπίζουν συστημικό αποκλεισμό, θεσμικό ρατσισμό, κρατική αδιαφορία, αντιτσιγανισμό, ακραία φτώχεια, απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που ταλανίζουν τις κοινότητες μας και θέτουν συνεχώς εμπόδια, στερώντας από την κοινότητα μας στοιχειώδη δικαιώματα και την ομαλή κοινωνική ένταξη» (δείτε εδώ video).

Ο Γιάννης Μάντζας, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Σημείωσε πως «πενήντα δύο χρόνια μετά το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο κι ακόμα η διεκδίκηση των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί για εμάς τους Ρομά ζητούμενο κι όχι κατάκτηση. Το δικαίωμα στην στέγαση, στην εκπαίδευση, στην ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στις δομές υγείας, το δικαίωμα στην εργασία. Οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που αποφάσισαν την μετακύλιση της διαχείρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το επίσημο κράτος στις διάφορες ΜΚΟ και σε ιδιώτες, αντιμετώπισαν τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να κατακτηθούν. Αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν κάνει τα ανθρώπινα και κοινωνικά αγαθά πεδίο κέρδους». Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές και διεκδικεί με ευθύνη του κράτους, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά» γι΄αυτό κάλεσε σε μαζική ψήφισή του στις εκλογές της 21η Μάη (δείτε εδώ video).

Ο Κώστας Παϊτέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών Ρομά, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία της συνάντησης, αναφέρθηκε στο ρόλο των διαμεσολαβητών Ρομά, στην επαφή τους με τους κρατικούς θεσμούς και υπογράμμισε ότι οι Τσιγγάνοι είναι Ελληνες πολίτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα σε ότι αφορά το δικαίωμα στην στέγαση, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία.Εκανε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η ιστορία των τσιγγάνων λείπει από την ελληνική ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά και σημείωσε την ηρωϊκή μορφή του καπετάν Μήτρου του ΕΛΑΣ και επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση το οξυμένο πρόβλημα της εκπαίδευσης και της σχολικής διαρροής (δείτε εδώ video).

Η Κατερίνα Χαροκόπου, νομικός με ειδίκευση στα δικαιώματα των μειονοτήτων και επιστημονική συνεργάτης στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έκανε εκτενή αναφορά στις διακρίσεις που υφίστανται οι Τσιγγάνοι στην ΕΕ και στην χώρα μας, πάνω από 12 εκατομμύρια και εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της παιδεία, της υγείας, της στέγασης, της εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στην συχνή ατιμωρησία ρατσιστικών εγκλημάτων κατά των Ρομά, στο γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά οι καταγγελίες για διακρίσεις (δείτε εδώ video).

Η Αγγέλα Λεκατσά, διαμεσολαβητής – εκπαιδευτικός, με πολύ άμεσο τρόπο αναφέρθηκε στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην πρόσβασή τους στο σχολείο. Σημείωσε τις κρατικές ευθύνες που κρατάνε αυτούς τους πληθυσμούς στο περιθώριο και ειδικότερα στο θέμα της εκπαίδευσης. Είπε χαρακτηριστικά «πως θα πάνε τα παιδιά στο σχόλειο , όταν ζουν σε άθλιες συνθήκες, μακριά από τον αστικό ιστό, όταν πολλές φορές οι οικογένειες δεν έχουν χαρτιά γιατί τους τα αρνούνται κρατικοί φορείς, όταν αντιμετωπίζουν ασθένειες, δεν έχουν τα στοιχειώδη, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ρούχα. Οταν χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί να προετοιμάσουν και τα άλλα παιδιά για να ενταχθούν στις τάξεις» (δείτε εδώ video).

Η Χριστίνα Χρήστου, υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, πρώην εργαζόμενη σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης, εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών Ρομά. Σημείωσε ότι εργαζόμενοι και Κοινότητα γίνονται έρμαιο και θύματα των πολιτικών που έχουν ακολουθήσει και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων, υπό τις κατευθυντήριες της Ε.Ε. Σπρώχνονται στην αναζήτηση της ατομικής λύσης ή τα παρατάνε και τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει, οφείλονται ουσιαστικά στην καλή διάθεση και το φιλότιμο μελών της Κοινότητας κι εργαζομένων στα εκάστοτε προγράμματα και υπηρεσίες. Φυσικά αυτά τα μικρά βήματα δεν μας επιτρέπουν να μιλάμε για ουσιαστική κοινωνική ένταξη των Ρομά όταν η πλειοψηφία τους διαβιεί ακόμα σε καταυλισμούς, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτροδότηση, χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους» (δείτε εδώ video).

Ο Σώστης Καραγιαννόπουλος, εργαζόμενος και φοιτητής ειδικής αγωγής προερχόμενος από την κοινότητα των Ρομά, μέλος της ΚΝΕ, αναφερόμενος στην εγκληματική πολιτική που βιώνουν οι Ρομά σημείωσε ότι «αυτή έχει όνομα. Είναι ο καπιταλισμός που χτυπάει από κοινού τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών των νέων» (δείτε εδώ video). 

Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν η Αναστασία Μητροπάνου, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ, η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ ενώ συμμετείχαν ο Αργύρης Καραγκούνης, εκπρόσωπος της κοινοτήτων Μεγάρων, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ.

Ακόμη πήραν μέρος, νέοι Ρομά από τον Κολωνό και γυναίκες από την Αγία Βαρβάρα που δέχονται απειλές για την πρώτη τους κατοικία, επειδή δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα δάνεια Ρομ.

Καλωσορίζοντας τους παρεβρισκόμενους ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα δεν ασχολείται συγκυριακά με τα προβλήματα των Ρομά, αλλά βρίσκεται στο πλευρό τους καθημερινά ως αναπόσπαστο μέρος του λαού μας στον κοινό αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία, την στέγαση, την εκπαίδευση, την υγεία, διεκδικώντας μαζί τους την ολόπλευρη κοινωνική τους ένταξη.

Ακολουθεί η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

«Φίλες και φίλοι,

Το ΚΚΕ σας καλωσορίζει και σας ευχαριστεί για την παρουσία σας στη σημερινή μας συνάντηση. Επιδιώκουμε να δυναμώσει ο προβληματισμός, η συζήτηση αλλά και ο αγώνας, η διεκδίκηση για όλα αυτά που είναι αναγκαία, για να βαδίσουμε με σταθερότητα στον δρόμο της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, στον δρόμο της οριστικής επίλυσης ενός χρόνιου κοινωνικού προβλήματος.

Γνωρίζετε καλά ότι το ΚΚΕ δεν ασχολείται με αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ευκαιριακά. Είμαστε το Κόμμα που με σταθερότητα και συνέπεια, στηρίζουμε δίκαιες διεκδικήσεις των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων των Ρομά, για να σταματήσουν οι εικόνες ντροπής στους διάφορους καταυλισμούς, που έχουν τραγικά αποτελέσματα για τις ζωές των ίδιων των Ρομά, αλλά και για τον υπόλοιπο λαό που κατοικεί ή εργάζεται στις γύρω περιοχές.

Και από αυτό το βήμα, σφίγγουμε κυριολεκτικά το χέρι στον Πρόεδρο και το ΔΣ της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ), στους επιστημονικούς της συνεργάτες, που συνεχίζουν μια μεγάλη προσπάθεια, χωρίς την αναγκαία κρατική στήριξη στο πολύτιμο έργο τους, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και υλική στήριξη για να δώσουν τη μάχη από καλύτερες θέσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, αύριο 8 Απρίλη),η σκέψη μας βρίσκεται στους χιλιάδες Ρομά που ζουν κάτω από άθλιες και αντίξοες συνθήκες στους δεκάδες καταυλισμούς, όπου ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς καμία υποδομή και κρατική μέριμνα για την προστασία της υγείας αυτών των ανθρώπων. Το μυαλό και η σκέψη μας βρίσκεται ταυτόχρονα στους χιλιάδες βιοπαλαιστές Ρομά, στους Ρομά που με προσωπικό αγώνα και θυσίες κατάφεραν να σπουδάσουν, να ενταχθούν στην εργασία, να προσπεράσουν τα εμπόδια που τους έβαζε το επίσημο κράτος και το ρατσιστικό μίσος φασιστικών ομάδων. Σε όλους αυτούς, που με το παράδειγμά τους καταρρίπτουν την απαράδεκτη επιχειρηματολογία, όσων θέλουν να αποδώσουν την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι Ρομά, σε δήθεν “χαρακτηριστικά της φυλής”, για να κρυφτούν έτσι τα κοινωνικά αίτια αυτού του προβλήματος.

Επίσης, η σκέψη μας βρίσκεται στους κοινωνικούς λειτουργούς, στους εκπαιδευτικούς, στους διαμεσολαβητές, στους νομικούς, που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βρίσκεται σε άλλους επιστήμονες που δίνουν μάχη καθημερινά μέσα στο πεδίο και μόνη τους αμοιβή είναι κυριολεκτικά τα καθημερινά μικρά αποτελέσματα της κοπιαστικής και σύνθετης αποστολής που έχουν αναλάβει.

Όλοι αυτοί σήμερα, μπορούν να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να συνειδητοποιήσουν πιο βαθιά αυτό που πολλές φορές έχει επισημάνει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή απέναντι σε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, για να επιλύσουμε χρόνια ή και νέα κοινωνικά προβλήματα, απέναντί μας βρίσκουμε εμπόδιο ένα κράτος, κυριολεκτικά εχθρικό. Το κράτος που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από φυσικές καταστροφές. Το κράτος που θεωρεί κόστος κρίσιμες υποδομές και αγαθά για τη ζωή του λαού όπως ο σιδηρόδρομος, το νερό, η υγεία και άλλα.

Είναι το ίδιο κράτος που θεωρεί κόστος όλα τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση του σύνθετου ζητήματος της κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Ένα κράτος εχθρικό για όσα είναι αναγκαία για να βελτιωθεί αποφασιστικά η ζωή της πλειοψηφίας του λαού μας, την ίδια στιγμή που είναι φιλικό και αποτελεσματικό για να εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Φίλες και φίλοι,

Αποδείχτηκε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, ούτε με διάφορα προγράμματα που διαφημίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Προγράμματα, που εμπλέκουν στο κοινωνικά ευαίσθητο αυτό κοινωνικό θέμα, τις διάφορες ΜΚΟ, για να κρύβεται η κρατική ευθύνη για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

Είναι ευρύτερα αποδεκτό, ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά, απαιτεί ανθρώπινες συνθήκες ζωής, ένταξη στην εργασία, σύγχρονους όρους στέγασης που θα διασφαλίζει τη διάχυση των Ρομά μέσα στο σύνολο της κοινωνίας και όχι απομόνωσή τους σε περιοχές γκέτο. Απαιτεί ένα σύνολο μέτρων για την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, που με κρατική μέριμνα θα αντιμετωπίζεται η σχολική διαρροή αλλά και η μεγαλύτερη στήριξη αυτών των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεδομένου των μεγαλύτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Όμως όλα αυτά που αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα για όλο τον λαό, το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, και όλα τα κόμματα που είναι πρόθυμα να τον διαχειριστούν, τα αντιμετωπίζουν ως ένα πανάκριβο εμπόρευμα.

Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλιστικός δρόμος είναι αυτός που στέκεται εμπόδιο στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, όπως στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια του λαού για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα. Δικαιώματα, τα οποία απολάμβαναν οι Ρομά μαζί με όλους τους λαούς στις χώρες του σοσιαλισμού όπου ζούσαν, παρά τις όποιες υπαρκτές δυσκολίες.

Με αυτό το σημερινό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν πρέπει να ξεμπερδεύουμε, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού μας.

Το ζήτημα της στέγης των Ρομά και όλου του λαού, δεν μπορούν να το λύσουν κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ηλεκτρονικούς τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μετέτρεψε τις κινητοποιήσεις για την αποτροπή τους σε ιδιώνυμο αδίκημα, που έδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, που άνοιξε τους πλειστηριασμούς για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Δεν μπορούν να το λύσουν κόμματα, όπως η ΝΔ που διατήρησε και αξιοποιεί όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τις επέκτεινε ανοίγοντας τους πλειστηριασμούς για χρέη από 1 ευρώ και πάνω.

Δεν μπορούν να το λύσουν αποσπασματικά μέτρα, που θυμίζουν τη λογική του ράβε – ξήλωνε, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δάνεια Ρομ που δόθηκαν πριν από περίπου 20 χρόνια σε οικογένειες Ρομά, που όμως, επειδή δεν μπόρεσαν να τα αποπληρώσουν, σήμερα απειλούνται με πλειστηριασμούς και με επιστροφή τους και πάλι στους καταυλισμούς.

Το ΚΚΕ στέκεται συνολικά στο πλευρό των χιλιάδων εργατικών – λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, στις μαύρες λίστες των πλειστηριασμών. Στέκεται απέναντι σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις στο αστικό κράτος, στις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρίες, στην ίδια την κατοικία – εμπόρευμα που αξιοποιούν τις στεγαστικές ανάγκες του λαού σαν αντικείμενο κερδοφορίας, οδηγώντας στο να απειλείται με πλειστηριασμό ακόμα και η πρώτη κατοικία.

Η ευθύνη τους είναι πολλαπλάσια στη περίπτωση των Ρομά, καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια δόθηκαν με ευθύνη του κράτους και στα πλαίσια δήθεν προγραμμάτων για την κοινωνική τους ένταξη. Το ΚΚΕ απαιτεί με ευθύνη του κράτους να προστατευθούν τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ανάμεσά τους και οι Ρομά, που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα συγκεκριμένα δάνεια με τη διαγραφή τώρα του μεγαλύτερου μέρους των χρεών τους.

Αυτή την πρόταση, το ΚΚΕ την κατέθεσε και με τροπολογία στη Βουλή. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απόρριψε και τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν έβγαλαν μιλιά. Έκαναν κοινώς τον «Κινέζο», όπως λέμε.

Αλήθεια, μπορούν να λύσουν το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης σε υψηλές παροχές δημόσιας υγείας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έκλεισαν δημόσια νοσοκομεία γιατί τα θεωρούσαν κόστος ή ο ΣΥΡΙΖΑ που τα διατήρησε κλειστά και έκλεισε και άλλα; Μπορούν να το λύσουν αυτοί που ακόμα και σήμερα, μετά την περιπέτεια της πανδημίας διατηρούν υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία και ευθύνονται για το ξεχαρβάλωμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας;

Ίδιες και διαχρονικές είναι οι ευθύνες όλων όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα για τη μεγάλη σχολική διαρροή που υπάρχει στους μαθητές Ρομά, καθώς παραμένει ανύπαρκτη η κρατική μέριμνα για να μην διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Ζήτημα σύνθετο, καθώς πολλές φορές η συνέχιση της, υπονομεύεται ακόμα και από τις επιλογές ή τις λαθεμένες αντιλήψεις της ίδιας της οικογένειας. Όμως, όταν μιλάμε για ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα που είναι εντοπισμένο, όταν όλοι συνηγορούν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι από τα κρίσιμα ζητήματα για την επίλυσή του, για να μη χαθούν άλλες γενιές, τότε η ευθύνη βαραίνει το ίδιο το κράτος, αφού απαιτείται στελέχωση των σχολικών μονάδων με περισσότερους εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσωποποιημένης βοήθειας, η στελέχωσή τους με άλλο αναγκαίο προσωπικό όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, η σύνδεση της ίδιας της σχολικής μονάδας με την κοινότητα των Ρομά σε κάθε περιοχή και η εξασφάλιση στενής συνεργασίας με την ίδια την οικογένεια. Αυτά είναι αναγκαία να εξασφαλίζονται για όλους τους μαθητές και πόσο μάλλον για τους Ρομά που υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες.

Βέβαια, αυτά ακούγονται πολυτέλειες σε όλους αυτούς που μέσα στην πανδημία δεν φρόντισαν για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού σε σπίτι χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς ίντερνετ η τηλεκπαίδευση είναι αδύνατη.

Και από αυτό το βήμα σήμερα, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, για τον αποκλεισμό πολλών οικογενειών Ρομά από τη λήψη επιδόματος παιδιού, επειδή δεν πληρούν την προϋπόθεση εγγραφής σε σχολείο ή και πραγματικής φοίτησης. Είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό για το πώς αντιμετωπίζει το κράτος και η εκάστοτε Κυβέρνηση το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Φίλες και φίλοι,

Το ΚΚΕ πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναδείξει ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους Ρομά ως εξιλαστήριο θύμα για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, για να κρύβεται εντέλει η δική τους ευθύνη για την ύπαρξη και διαιώνιση αυτών των προβλημάτων.

Στοχοποιούν και δείχνουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο τους Ρομά, για να απαλλαγούν οι ίδιοι από το πολιτικό κόστος. Την ίδια στιγμή που είναι η δική τους πολιτική που τους διατηρεί στο περιθώριο, τους γκετοποιεί, ενώ μόνιμο συστατικό στοιχείο της κρατικής πολιτικής είναι η καταστολή. Τα τελευταία παραδείγματα κρατικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα και του Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικά. Όπως χαρακτηριστική ήταν και η επιχειρηματολογία στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ και διάφορων παπαγάλων στα ΜΜΕ, μετά από αυτά τα θλιβερά χαρακτηριστικά, όπου έκλειναν το θέμα της εγκληματικότητας στα 20 ευρώ βενζίνη που δεν πληρώθηκαν, μόνο και μόνο για να αθωώσουν έτσι, μια πολιτική που τραβάει πιστόλι, με το επιχείρημα ότι «η ανομία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»!

Αλήθεια, όλοι αυτοί που το παίζουν σήμερα υπερασπιστές της προστασίας του λαού από την εγκληματικότητα, δεν έχουν ακούσει τίποτα για επαφές εγκληματικών κυκλωμάτων με στελέχη της ελληνικής αστυνομίας; Δεν έχουν ακούσει τίποτα για ανοχή ή και συμμετοχή θυλάκων του ίδιου του κρατικού μηχανισμού με τέτοια κυκλώματα;

Έχουν ακούσει, αλλά επιδιώκουν να φορτωθεί η εγκληματικότητα σε κοινωνικές ομάδες, για να κρυφτεί η συμμετοχή επιχειρηματικών συμφερόντων που βγάζουν λεία εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις βρωμοδουλειές του σάπιου συστήματος που υπερασπίζονται. Και βέβαια, σε αυτές τις βρωμοδουλειές αξιοποιούνται και δραστηριοποιούνται άνθρωποι, που με κρατική ευθύνη, παραμένουν στο περιθώριο και γίνονται εύκολα θύματα εκμετάλλευσης αυτών των κυκλωμάτων.

Από όλα τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί ευρύτερος εργατικός λαϊκός κόσμος, πώς η ίδια η κρατική πολιτική τροφοδοτεί το ρατσισμό και γιγαντώνει το φασισμό, με τα μηδαμινά ή αποσπασματικά μέτρα κοινωνικής ένταξης. Το παράδειγμα των μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το θάνατο του μικρού Μάριου για προσλήψεις Ρομά στην αστυνομία, είναι χαρακτηριστικό πώς τροφοδότησε τη δράση και την επιχειρηματολογία φασιστικών ομάδων, σε συνθήκες που η ανεργία χτύπαγε κόκκινο στη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί πρόκειται για μέτρα, όχι μόνο αποσπασματικά αλλά και ανεφάρμοστα, όπως αποδείχτηκε από την ίδια τη ζωή.

Αλλά μιας και μιλάμε για φασισμό, δεν μπορούμε στο να μην αναφερθούμε, ότι σαν σήμερα πριν 1 χρόνο, όλοι τους πλην ΚΚΕ, έκατσαν “σούζα” στη βουλή στην ομιλία του Ζελένσκι, ενώ όλοι μαζί χειροκροτούσαν τους φασίστες των Αζόφ, άλλοι όρθιοι και άλλοι καθιστοί, για να μην παραπονιούνται ότι τους λέμε και όλους ίδιους.

Τώρα με αφορμή την υπόθεση με το κόμμα του ναζί Κασιδιάρη, η κυβέρνηση και διάφορα άλλα παπαγαλάκια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όταν είναι οι ίδιοι που ανέχονται και στρώνουν το έδαφος με την πολιτική τους στον ρατσισμό και το ναζισμό, όταν είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονται για την καθυστέρηση στη δίκη της XA, που αν είχε ολοκληρωθεί, δεν θα έμπαινε θέμα για τη συμμετοχή τέτοιων ναζιστών εγκληματιών στις εκλογές.

Και τώρα προσπαθούν να την αποτρέψουν με επικίνδυνες διατάξεις αποδίδοντας τους μάλιστα τον τίτλο του “αντισυστημικού”, όταν αποδεικνύεται ότι τέτοια κόμματα είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος.

Ο ίδιος ο λαός είναι που με τον αγώνα του πρέπει να στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τέτοια κόμματα μαζί με τη σάπια αντιδραστική και βαθιά συστημική ιδεολογία τους.

Είμαστε το Κόμμα που μιλάει ανοιχτά και καθαρά σε όλο τον λαό και στους Ρομά. Δεν θέλουμε και δεν αναπτύσσουμε πελατειακές σχέσεις για λίγους ψήφους, όπως για παράδειγμα κάνουν ξεδιάντροπα αστικά πολιτικά κόμματα όλων των αποχρώσεων. Είναι κι αυτό δείγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τους Ρομά και πώς οι ίδιοι αποτελούν εμπόδιο στο δρόμο της κοινωνικής ένταξής τους.

Φίλες και φίλοι,

Σας καλούμε στις κάλπες και στον αγώνα να δυναμώσετε το ΚΚΕ. Μια δύναμη που θα βρείτε δίπλα σας την επόμενη μέρα. Τη δύναμη που μπορεί να σας κοιτάει στα μάτια. Τη δύναμη που μπορεί να εκφραστεί κάθε εργατικός – λαϊκός άνθρωπος, για να εκφραστεί και να υπερασπιστεί το δίκιο του, για να καταδικάσει και να τιμωρήσει κυβερνήσεις και κόμματα που μας έφεραν ως εδώ.

Μα πάνω απ’ όλα για να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας. Και αυτός ο στόχος μπορεί να εκπληρωθεί με τον λαό στο προσκήνιο και όχι θεατή, με εργατική – λαϊκή εξουσία και πρωταγωνιστή το λαό και το ΚΚΕ στη διακυβέρνηση της χώρας».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: