Τάσος Τσιαπλές: Απαράδεκτος ο εγκλεισμός εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων παιδιών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Επιστημονικά είναι απαράδεκτο υγιή παιδιά να κλείνονται σε νοσοκομεία. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, εξειδικευμένη φροντίδα από κατάλληλο προσωπικό (βρεφοκόμους, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους κλπ). Δηλαδή, το νοσοκομείο δεν είναι κατάλληλος χώρος. 

Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας: 

Οι εκάστοτε κυβερνώντες, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές, δεν χάνουν ευκαιρία για να αυτοπαινευτούν για την ολόπλευρη στήριξή τους στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που οδηγεί σε αύξηση της κερδοφορίας για τους λίγους και στην φτωχοποίηση της λαικής πλειοψηφίας.

Η περιπέτεια των 5 εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων παιδιών αδελφιών, που λόγω έλλειψης δομής για παιδιά στη Λάρισα, κατέληξαν να φιλοξενούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έκανε θρύψαλα την επίπλαστη εικόνα της ανάπτυξης για όλους που θέλουν να παρουσιάζουν οι αστοί και οι πολιτικοί τους υπηρέτες. Ανέδειξε για ακόμα μια φορά την τραγική απουσία ολοκληρωμένης κρατικής στήριξης και προστασίας στα παιδιά, είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε κακοποιημένα, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων. 

Η πολιτική όλων αυτών, στον τόσο ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας είναι εγκληματική. Το κράτος, είτε με τη μορφή της κυβέρνησης, είτε της περιφέρειας, είτε του δήμου, όχι μόνο δεν εξασφάλισε δομές για εγκατελελειμένα παιδιά, αλλά «εποπτεύει» κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στους διάφορους επιτήδειους και ΜΚΟ, που με την ταμπέλα της φιλανθρωπίας κάνουν μπίζνες με τα παιδιά, έχοντας ελεύθερο το έδαφος λόγω της απουσίας κρατικών δομών. 

Επιστημονικά είναι απαράδεκτο υγιή παιδιά να κλείνονται σε νοσοκομεία. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, εξειδικευμένη φροντίδα από κατάλληλο προσωπικό (βρεφοκόμους, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους κλπ). Δηλαδή, το νοσοκομείο δεν είναι κατάλληλος χώρος. 

Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που ήδη “λιώνει” στην εντατικοποίηση, δεν έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα και τα μέσα να δώσει σε αυτά τα παιδιά τη φροντίδα που χρειάζονται (σίτιση, προσωπική υγιεινή, δημιουργική απασχόληση, ψυχολογική υποστήριξη κ.ά.). 

Τα συγκεκριμένα 5 αδέλφια χρειάζεται να μεταφερθούν άμεσα σε κατάλληλη δομή παιδικής προστασίας. 

Γενικότερα τα εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά έχουν ανάγκη από σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες δομές προστασίας και όχι να τα στοιβάζουν σε νοσοκομεία ή να τα παραδίδουν στα χέρια ΜΚΟ.

Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ενίσχυση του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, για την κατασκευή και λειτουργία δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, ανάμεσα σ’ αυτές και στη Λάρισα, με αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που θα συμβάλουν στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: