Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης: Πίσω από κάθε νεκρό ή σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετράμε έξι εργατικά ατυχήματα(!!) σε δήμους του νομού. Στο δήμο Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά και χθες, μια διαφορά μίας ώρας, στους δήμους Καλαμαριάς (σε εργολάβο) και Ωραιοκάστρου.  Τα ατυχήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη λίστα ατυχημάτων και δυστυχημάτων στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετράμε έξι εργατικά ατυχήματα(!!) σε δήμους του νομού. Στο δήμο Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά και χθες, μια διαφορά μίας ώρας, στους δήμους Καλαμαριάς (σε εργολάβο) και Ωραιοκάστρου.  Το σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους. Τα ατυχήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη λίστα ατυχημάτων και δυστυχημάτων στο κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες μέρες βγάλαμε ανακοίνωση για το δυστύχημα στη Ζώνη, στο Πέραμα όπου ένας εργάτης έχασε την ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, θυσία κι αυτός ο συνάδελφος στο βωμό του κέρδους. Οι εργάτες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια προχώρησαν σε διήμερη απεργία και κατάφεραν, μετά από 6 χρόνια αγώνων, η συλλογική τους σύμβαση να έχει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. 

ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ

Έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια παρηγοριάς και συγκατάβασης μετά από κάθε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ενώ πίσω από κάθε νεκρό ή σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών.

Με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα,  έχουν ψηφιστεί νόμοι που:

  • Έχουν αδειάσει τους δήμους, με σχεδόν μηδενικές μόνιμες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ελαστικές μορφές εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και προωθούν τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας.
  • Έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) ώστε να είναι ανεξέλεγκτη η εργασιακή ζούγκλα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 245 επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα (στοιχεία του 2017), ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη έγινε και «Ανεξάρτητη Αρχή» ώστε να εξαφανιστεί η όποια ευθύνη του Υπουργείου για τη στελέχωσή της.
  • Έχουν νομοθετήσει ώστε ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες το μήνα (!!) σε κάθε δήμο. Για εκπαίδευση του προσωπικού, για σωστή συντήρηση και την απαραίτητη φωτοσήμανση των οχημάτων, ούτε λόγος.

Αυτό το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει στην πλειοψηφία των δημοτικών αρχών να υπονομεύουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, τους αφήνει στο απυρόβλητο για ότι και αν συμβεί – όπως στην περίπτωση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος στο Ξυλόκαστρο.

Εμείς τους λέμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι.

Με την συσπείρωση των εργαζομένων, με σωματεία που δεν είναι εργοδοτικά – κυβερνητικά και τον αγώνα μας, θα βάλουμε τέλος στις αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας των δημάρχων. Αυτός ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας θα επιβάλει στην όποια ( από χέρι αντιλαϊκή) Κυβέρνηση και στους Δημάρχους:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. 
  • Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
  • Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.
  • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.
  • Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων στο δήμο Θεσσαλονίκης 

  • Αν περιμένουν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας το  επόμενο προδιαγεγραμμένο ατύχημα ή δυστύχημα πλανώνται «πλάνην οικτράν» 
  • Αγωνιζόμαστε με σύνθημα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.
  • Δε θα γίνουν οι χώροι δουλειάς κοιλάδες των Τεμπών!
  • Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Αρκετά ματώσαμε. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε. 
  •  15/6 Ημέρα δράσης στα αμαξοστάσια των δήμων 

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: